Translate

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ "ΚΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ"


Στην Ελλάδα ζούμε κι όλα επιτρέπονται όταν κρίνονται οι άλλοι. Αν κριθούμε εμείς και μάλιστα άδικα… αντιδρούμε αρνητικά! Δεν δεχόμαστε κριτική απ' τους άλλους, αλλά εμείς κάνουμε στους άλλους. Στον εαυτό μας όμως πότε θα κάνουμε; Αυτήν που θα μας βοηθήσει να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να τον βοηθήσουμε να εξελιχθεί; Μα είναι δυνατόν να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση κρινόμενου και μάλιστα με "ελεγκτή" τον ίδιο; Αυτή είναι μια λειτουργία δύσκολη, ίσως κι επικίνδυνη για μας. Γιατί λοιπόν να μπούμε στην άβολη διαδικασία της ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ; Μα ακριβώς για να μάθουμε πως κρίνοντας τους άλλους, τους δίνουμε το δικαίωμα να μας κρίνουν κι αυτοί. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι καλοπροαίρετοι και πιθανόν να εισπράξουμε απρόσμενες κακίες και φθόνο. Ας κάνουμε λοιπόν την Αυτοκριτική μας κι ας κι ας μάθουμε πως η λέξη προέρχεται από την αντωνυμία αυτός και το ουσιαστικό κριτική.

Ο άνθρωπος που κάνει Αυτοκριτική, διαθέτει τόλμη και υψηλό πνευματικό επίπεδο. Άσχετα αν πολλοί συνηθίζουν να "οχυρώνονται" σε αντιλήψεις, ιδέες ή να προχωρούν σε πράξεις, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τις ελέγξουν. Όμως πως αλλιώς θα γνωρίσουμε τον κόσμο, αν δεν έχουμε γνωρίσει τον εαυτό μας, εάν δεν έχουμε φτάσει στην αυτογνωσία, που μόνο η αυστηρή αυτοκριτική μπορεί να εξασφαλίσει; Η σκέψη, η δράση, η συμπεριφορά μας πρέπει να βρίσκονται σε μια συνεχή και διαρκή επικοινωνία με τα κοινωνικά δρώμενα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα Καβαφικά "Τείχη", στα οποία κλεινόμαστε συχνά για λόγους, που άπτονται της ασφάλειάς μας.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται επαγρύπνηση, αυτοέλεγχος, αυτοκριτική και συνειδητοποίηση του γεγονότος, τι στην εποχή του άκρατου σκεπτικισμού και της αναθεώρησης των πάντων, εμείς δεν μπορούμε να εμμένουμε σε ξεπερασμένες αντιλήψεις ή πράξεις, τις οποίες περιβάλλουμε με τον μανδύα του αλάθητου. Αν ο καθένας πιστεύει πως είναι ΑΛΑΘΗΤΟΣ… τότε η ζωή του και κατ' επέκταση η ελληνική κοινωνία θα συνεχίζει την ίδια τακτική χωρίς ΣΩΤΗΡΙΑ!

ΕΣΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ που καταδικάζεις τις μίζες εκατομμυρίων, το «φάγωμα» των χρημάτων των κρατικών ταμείων και το μαύρο χρήμα μεγαλοεπιχειρηματιών και πολιτικών, είσαι ο ίδιος που σου λένε «70 με απόδειξη, 50 χωρίς. Ό, τι προτιμάτε.». Κι εσύ τι προτιμάς; Ο,τι κι οι άλλοι Ελληναράδες: Χ Ω Ρ Ι Σ…

ΕΣΥ που φωνάζεις ότι πλημμύρισε το σπίτι σου απ' τα βουλωμένα φρεάτια, είσαι ο ίδιος που πετάς το χαρτί της τυρόπιττας απ' το παράθυρο του αυτοκινήτου σου οδηγώντας.

ΕΣΥ που κατηγορείς τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν εργάζονται αρκετά, ότι αργοπορούν να πάνε και βιάζονται να φύγουν, ότι λείπουν συνεχώς με άδειες κι όταν δεν λείπουν διαβάζουν εφημερίδες και πίνουν καφέ, είσαι ο ίδιος που θα σκότωνες για σένα ή για το παιδί σου, για μια θέση στο δημόσιο, για να κάνεις ακριβώς τα ίδια και χειρότερα.

ΕΣΥ που δεν ανακυκλώνεις τα οικιακά σου απορρίμματα, γιατί ο "μπλε κάδος" είναι μακριά απ' το σπίτι σου, είσαι ο ίδιος, που ξεκινάς απ' την Κηφισιά για να πάς να διασκεδάσεις στην Βάρκιζα διανύοντας 45 χλμ σταμάτα - ξεκίνα τρεις ώρες.

ΕΣΥ που παραπονιέσαι για την αναδουλειά, για τις πεσμένες πωλήσεις, για την μειωμένη αγοραστική κίνηση, για την κρίση στην αγορά και για τις άδειες τσέπες των καταναλωτών, είσαι ο ίδιος, που με το πρόσχημα της κρίσης καθυστερείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, απαιτείς μειώσεις όπου σε παίρνει και στους δικούς σου υπαλλήλους δίνεις μισθούς πείνας, προφανώς με την αίσθηση ότι αυτοί δεν είναι καταναλωτές - οι καταναλωτές είναι πάντα κάποιοι άλλοι.

ΕΣΥ που διαμαρτύρεσαι για την κακή ποιότητα των δρόμων και αρνείσαι να πληρώσεις διόδια για ένα απαρχαιωμένο και επικίνδυνο εθνικό οδικό δίκτυο, είσαι ίδιος που στην Εθνική Οδό σαν να είσαι σε πίστα ράλι, κάνεις προσπέραση πάνω σε στροφή χωρίς φλας και χωρίς ορατότητα…

ΕΣΥ που κάνεις κατάληψη χώρων με πανό στα χέρια και συνθήματα στα χείλη περί ραδιενέργειας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, είσαι ο ίδιος που παραπονιέσαι γιατί δεν έχει σήμα το κινητό σου εδώ κι εκεί όπου κινείσαι...

ΕΣΥ που κατακρίνεις τα ρουσφέτια, τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και τις προσλήψεις κάτω απ' το τραπέζι, είσαι ο ίδιος που παίρνεις την σειρά των άλλων στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ψάχνεις γνωστό στον Δήμο για να σου σβήσει την κλήση και δηλώνεις γνωστός του επιχειρηματία του νυχτερινού κέντρου ή του πάρκινγκ (ΤΟ ΜΕΣΟΝ), για να εξασφαλίσεις καλύτερη θέση για σένα και τα χιλιάδες κυβικά σου...

ΕΣΥ που αντιδράς για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη, είσαι ο ίδιος που «ξεχνάς» το πλαστικό σου μπουκάλι στην παραλία, που πολύ θα γούσταρες να έχεις πισίνα και γκαζόν, που κάνεις μπάνιο αφήνοντας το νερό να τρέχει, που έχεις ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, που πετάς τις τελειωμένες μπαταρίες σου μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια και που αφήνεις τα φώτα του σπιτιού του αναμμένα όταν κάθεσαι στο μπαλκόνι!

ΕΣΥ φωνάζεις για όσα άσχημα κάνουν οι άλλοι, μα κι εσύ τα ίδια κάνεις. Επισημαίνεις τα ελαττώματα και τις παρατυπίες των άλλων… μα τις δικές σου τις δικαιολογείς.

ΕΣΥ διαμαρτύρεσαι, ξεσηκώνεσαι, αντιστέκεσαι, αρνείσαι… που δεν είναι κακό. Αντιθέτως είναι υγιές κι επιβάλλεται. Απλά, πριν το κάνεις, ας συλλογιστείς, πόσο πολύ πιο διαφορετικός είσαι τελικά.

ΕΣΥ από ΑΥΤΟΥΣ, με τους οποίους αγανακτείς!

ΕΣΥ όταν πρέπει να εξασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα… απέχεις και την άλλη μέρα ξανακάνεις τα ίδια. Μα αν πράγματι θες να αλλάξουν αυτές οι κακές συνήθειες, πρέπει να γίνεις κι ΕΣΥ μέρος αυτής της αλλαγής. Αν εσύ δεν αλλάξεις… αν κι οι άλλοι με τους οποίους αγανακτείς δεν αλλάξουν… τότε πως θα καλυτερέψει η ζωή μας; Αν ενδιαφέρεσαι μόνο για την δική σου καλοπέραση κι αδιαφορείς για τους άλλους… τότε κι οι άλλοι θα αδιαφορούν για σένα. Αλλά αυτό βέβαια δεν σ' αρέσει!

Και ποιος είναι αυτός ο Ελληναράς; ΕΣΥ ή ο ΑΛΛΟΣ; Μα μπορεί να είναι πάντα «κάποιος άλλος;». Πόσοι πια είναι αυτοί οι «κάποιοι άλλοι», που ξεχωρίζουν από όλους «εμάς», που δεν είμαστε σαν κι αυτούς; Μήπως είμαστε όλοι εμείς, που θεωρούμε υπεύθυνους όλους τους άλλους; Και ποιοι είναι οι άλλοι; Μήπως οι πολιτισμένοι πολίτες κι αντί να τους κρίνουμε αρνητικά… είναι προτιμότερο να τους μιμούμαστε; Αυτή θα ήταν η σωστή τακτική και θα απεδείκνυε πως είμαστε αληθινοί ΕΛΛΗΝΕΣ, που τιμάμε την ένδοξη καταγωγή μας. Εύκολο είναι να αλλάξουμε με καλή διάθεση και ειλικρινή ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ!

koukfamily.blogspot.gr