Translate

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Φύγε από αυτούς που δεν σε κοιτούν στα μάτια και στοχεύουν στην ραχοκοκκαλιά σου


Σώπασε, σώπασε παιδί μου, θα σε ακούσουν. Να μη μιλάς, να μην κρίνεις γιατί έχεις την αγάπη τους ανάγκη. Έχεις την αγκαλιά τους που χρειάζεσαι. Να τους μιλάς καλά, να μην κηρύττεις πόλεμο, θα σε κατασπαράξουν. Να χεις το κεφάλι χαμηλά, να μην κοιτάς ποτέ τα αστέρια. Να μη ζητάς, παίρνε ό,τι απλόχερα σου δίνουν και ας μη σου αρέσει- εσύ να λες ευχαριστώ. Σώπα παιδί μου, μην τον ακούς αυτόν, αυτόν τον ανθρωπάκο τον τσαμπουκαλεμένο που σε ξεσηκώνει σε φασαρίες… Αυτή την τσιριχτή φωνή που θέλει να σε ξυπνήσει, μην την ακούς…

Να αντιδράς… Να αντιδράς σε ό,τι σε καίει, στο ψέμα που έχει ντύσει τους ανθρώπους με τόσο χοντρό νήμα που μέσα τους δε βλέπεις την αλήθεια. Σε όσους έχουν στο λαιμό τους για κασκόλ φίδια πλεγμένα, έτοιμα να αμολήσουν σε όποιον δεν τους κάνει το χατίρι. Σε όσους δεν είναι αληθινοί, υποκρίνονται πως αγαπιούνται για να πίνουν κρασί από το ίδιο το ποτήρι, να χουν να παίρνουν μια γουλιά από τον άλλον…

Να αντιδράς, στα κάστρα που βλέπεις μπροστά σου και σε καλούν οι πρίγκηπες να μπεις στις κάμαρες , να γευτείς λίγο νέκταρ κι ύστερα από λόγια αγάπης να σε νανουρίσουν σε μεταξωτά σεντόνια. Μην τους ακούς. Να αντιδράς στα χέρια που ανοίγουν, αυτών που χουν γεμίσει τις τσέπες τους με στιλέτα. Μην τρέχεις μέσα να κρυφτείς. Στο χρυσάφι που γυαλίζει μπροστά σου, στα πολλά λεφτά που βλέπεις στα όνειρα σου, να αντιδράς.

Να αντιδράς σε όσους θέλουν τα παραμύθια σου γιατί σε εχθρεύονται με την αλήθεια, σε όσους σε χτυπούν, σου φέρονται χυδαία γιατί δεν αντέχουν τη δύναμη σου. Φύγε, από αυτούς που δε μπορούν να σε κοιτούν στα μάτια, που μόλις γυρίσεις την πλάτη σου στοχεύουν στη ραχοκοκαλιά… Στους ψεύτες, τους υποκριτές, σε όσους πετούν λασπόνερα στο δρόμο σου και θέλουν να σε βλέπουν να πνίγεσαι μέσα σε αυτά. Να μη φοβάσαι, να αντιδράς.

Σα πρέπει και στα μη, στις συμβουλές απ τους ξερόλες που γέμισαν με λάθη τη ζωή τους, να κλείνεις τα αυτιά. Να μην απολογείσαι, να ερωτευτείς μέχρι να σέρνεσαι στο πάτωμα, να νιώσεις τον πόνο κι ύστερα όταν τον βλέπεις να αντιδράς. Στις φτηνιάρικες φίλες που κουτσομπολεύουν, που δε φωνάζουν για σένα και δεν ουρλιάζουν , να γυρνάς την πλάτη. Σε αυτούς, τους απαίδευτους που βρίζουν στη μάνα το παιδί της, που θέλουν να διαλύουν οικογένειες, να αντιδράς. Να είσαι εσύ, με τα στραβά σου, τα ωραία σου, εσύ. Να κοιτάς ψηλά τον ουρανό και σε όσους γελούν στις μάχες σου να ανέβεις τα σκαλιά, με αδιαφορία να αντιδράς.

Να μιλάς, να σκέφτεσαι δυνατά, να φωνάζεις για το δίκιο, να λες την αλήθεια. Να μη φοβάσαι τίποτα παρά μονάχα το Θεό κι εκείνον εκεί, τον ανθρωπάκο που σε θέλει φοβισμένο και ταπεινό… Γιατί τάχα, έτσι σε αγαπούν όλοι. Γιατί λέει, γίνεσαι μισητός αν είσαι αληθινός. Αλήθεια λέει.

Ακόμη και σε αυτό όμως, στη γνώμη των άλλων να αντιδράς.


πηγή
awakengr.com

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Οι χαρισματικοί άνθρωποι...


Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το χάρισμα είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι γεννιούνται. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια… «Το χάρισμα είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς που τη μαθαίνουμε», δηλώνει η Ολίβια Φοξ Κομπέιν, συγγραφές του βιβλίου «Ο μύθος για το χάρισμα». Όπως υποστηρίζει, αν διδαχθούν αυτές τις συμπεριφορές οι άνθρωποι μπορούν να τις μάθουν. Έχουμε ποτέ σκεφτεί όμως τι είναι αυτό που τους ξεχωρίζει; Η γνώση, η μεγαλοψυχία, το χρήμα ή η εξουσία; Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον χαρισματικό;

Οι χαρισματικοί άνθρωποι:

Βλέπουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Οι σύγχρονες επιταγές της κοινωνίας που εστιάζουν περισσότερο στα υλικά αγαθά και λιγότερο στην πνευματική διάσταση του εαυτού μας δεν εκφράζουν έναν χαρισματικό άνθρωπο. Φυσικά και είναι χρήσιμα και καλά τα υλικά αγαθά, αλλά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να δώσουν νόημα και μια βαθύτερη διάσταση στη ζωή.

Έχουν αποδεχτεί πως δεν είναι τέλειοι. 

Είναι πολύ σπουδαίο να «αγαπήσει» κάποιος τις ατέλειές του αλλά και τις αδυναμίες του χαρακτήρα του. Δεν υπάρχει τελειότητα. Υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο για συνεχή βελτίωση. Μπορεί κανείς να αλλάξει πράγματα στην προσωπικότητά του αλλά πάντα βασιζόμενος σε δικά του κριτήρια. Ο περισσότερος κόσμος στηρίζει εκείνον που δεν είναι τέλειος, γιατί πολύ απλά η τελειότητα τρομάζει. Δεν προσπαθούμε να είμαστε άψογοι και αψεγάδιαστοι. Οφείλουμε να είμαστε ο εαυτός μας και προσπαθούμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Αυτό που πρέπει να κυνηγάει κανείς είναι η εξέλιξη και όχι η τελειότητα.

Δεν κουτσομπολεύουν. 

Δεν σημαίνει αυτό πως οι χαρισματικοί άνθρωποι νιώθουν υπεράνω. Απλώς ξέρουν πως το να μιλήσουν άσχημα για κάποιον που δεν είναι παρών είναι άδικο για εκείνον. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις ατέλειές του αλλά και τα προτερήματά του, προτιμούν λοιπόν να αναφέρουν τα καλά στοιχεία κάποιου που θαυμάζουν και εκτιμούν και όχι τα αρνητικά ενός άλλου ανθρώπου.

Επικοινωνούν την αυτοπεποίθησή τους με μη λεκτικό τρόπο.

Οι χαρισματικοί άνθρωποι πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που στέκονται και κινούνται στο χώρο.

Επικοινωνούν σε ένα πιο βαθύ επίπεδο. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να ακούν. Νομίζουν πως τα προβλήματά τους είναι πιο σημαντικά των άλλων. Η διαφορά των χαρισματικών ανθρώπων είναι πως ακούν περισσότερο από όσο μιλούν. Έχουν έντονα αναπτυγμένη την ενσυναίσθησή τους και ενδιαφέρονται πραγματικά για όσα τους λένε. Δεν είναι απόλυτοι με τις απόψεις τους. Τίποτα δεν αποσπά την προσοχή τους την ώρα της συζήτησης. Κοιτούν το συνομιλητή τους στα μάτια και συνδέονται μαζί του σε ένα πιο βαθύ επίπεδο.

Έχουν Αυτογνωσία.

Για να ανακαλύψουμε τον ανώτερό μας εαυτό θα πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει! Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στην εσωτερική μας καλλιέργεια και αυτογνωσία. Για οτιδήποτε επιθυμούμε να πετύχουμε στη ζωή μας, το σημαντικό είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Μιλάνε θετικά.

Μαθαίνουμε να μιλάμε θετικά, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους. Δεν λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε και δεν πληγώνουμε με τα λόγια μας τους άλλους. Μιλώντας θετικά, η διάθεσή μας βελτιώνεται και μαζί με αυτή και η ποιότητα της ζωής μας. Η δύναμη της γλώσσας συνδέεται με τη δύναμη του πνεύματος.

Περνάνε χρόνο με τον εαυτό τους.

Βρίσκουν χρόνο με τον εαυτό τους. Μένουν μόνοι τους και αφουγκράζονται την εσωτερική τους φωνή. Παρατηρούν τους ανθρώπους, τις καταστάσεις γύρω τους. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε το σύνολο των σκέψεων, των αμφιβολιών, των κρίσεων και των κατακρίσεων και να ηρεμούμε εσωτερικά.

Γράφουν τις σκέψεις τους.

Είναι καλό να σημειώνουμε σε καθημερινή βάση τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με τη βαθύτερη πλευρά του εαυτού μας, πέρα από τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Αντί να στεναχωριόμαστε για κάθε τι που μας συμβαίνει και δεν είναι τέλειο ή όπως θα το επιθυμούσαμε, προσπαθούμε να διδαχτούμε από το μάθημα ζωής μας δίνει αυτό που μου συμβαίνει. Πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις έχουν να μας διδάξουν κάτι, να μας δείξουν το δρόμο προς κάτι καλύτερο. Όμως κανένα θαύμα δεν είναι αρκετό από μόνο του, αν δεν αναλάβουμε δράση εμείς οι ίδιοι.

Έχουν Όνειρα.

Τα όνειρα συχνά μας δίνουν κλειδιά για να κατανοήσουμε αυτά που μας απασχολούν ή να μας προτείνουν λύσεις και διαφορετικά μονοπάτια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα ερμηνεύσουμε!

_____________

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»
eproini.gr

awakengr.com