Translate

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

O «χαλίφης» υπόσχεται να τιμωρήσει τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε ότι η ΜΙΤ εξόπλισε τους τζιχαντιστές στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τον εκδότη μίας εφημερίδας, η οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της οπτικό υλικό, που υποστηρίζει ότι απεικονίζει άνδρες της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ να βοηθούν στην αποστολή όπλων στους τζιχαντιστές στη Συρία.

Η εφημερίδα Cumhuriyet ανήρτησε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της οπτικό υλικό, που όπως υποστηρίζει το έντυπο, δείχνει χωροφύλακες και αξιωματικούς της αστυνομίας να ανοίγουν κιβώτια που, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιείχαν όπλα και πυρομαχικά και τα οποία ήταν φορτωμένα σε τρία φορτηγά της MIT.

«Το άτομο το οποίο το παρουσίασε ως αποκλειστικό ρεπορτάζ θα πληρώσει υψηλό τίμημα γι αυτό. Δεν θα το αφήσω να περάσει», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν εισαγγελέα και καταθέσεις αξιωματικών της χωροφυλακής στο δικαστήριο, μετέδωσε στις 21 Μαϊου ότι αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς καταγγέλλουν πως η ΜΙΤ βοήθησε στην παράδοση όπλων σε τμήματα της Συρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τα τέλη του 2013 ως τις αρχές του 2014.

Η Cumhuriyet ανέφερε ότι το βίντεο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της έχει τραβηχτεί στις 19 Ιανουαρίου 2014, αλλά δεν αποκάλυψε πώς αυτό περιήλθε στην κατοχή της.

Ο Ερντογάν είπε ότι τα φορτηγά εκείνα ανήκαν στην MIT, αλλά μετέφεραν βοήθεια για τους Τουρκμένους στη Συρία. Ο ίδιος είπε ότι οι εισαγγελείς δεν διαθέτουν την εξουσία για να κάνουν ελέγχους σε οχήματα της MIT και ανήκουν σε αυτό που αποκαλεί «παράλληλο κράτος», το οποίο διοικεί ο πρώην σύμμαχός του και σημερινός εχθρός του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιμάμης ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι επιδιώκει την ανατροπή του.

«Αυτές οι κατηγορίες κατά της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και αυτή η παράνομη επιχείρηση είναι μίας μορφής κατασκοπεία. Το έντυπο αυτό εμπλέκεται τώρα σε αυτή την κατασκοπεία», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του να καταθέσει μήνυση.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι τα φορτηγά αυτά μετέφεραν βοήθεια για Τουρκμένους κι αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό τους.

«Δεν αφορά κανέναν τι υπήρχε μέσα στα φορτηγά. Ναι, σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις στη Συρία και βοηθήσαμε τους Τουρκμένους», δήλωσε χθες Κυριακή ο Νταβούτογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του.


olympia.gr