Στις 3 Νοεμβρίου του 1986, το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa αποκάλυψε, ότι οι ΗΠΑ πουλούσαν όπλα στο Ιράν, με αντάλλαγμα υπέρογκα χρηματικά ποσά και την απελευθέρωση Αμερικάνων ομήρων που είχε απαγάγει η Χεζμπολάχ. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις, χρηματοδοτούσαν τους Κόντρας, δηλαδή αντιστασιακές ομάδες στη Νικαράγουα, που μάχονταν εναντίον του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα. Παράλληλα, η CIA κατηγορήθηκε ότι τα χρήματα που έδινε στους Κόντρας προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο ήλεγχε η ίδια! Η ζωή είχε ξεπεράσει και το πιο αρρωστημένο σενάριο του Χόλιγουντ
Η δημοκρατία της Νικαράγουα
Οι όμηροι, τα όπλα και οι Κόντρας
Η αποκάλυψη του σκανδάλου
Η μυστική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποκαλύφθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1986 από το λιβανέζικο περιοδικό Ash-Shiraa. Ο πληροφοριοδότης Μεντί Χασεμί ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός στο Ιράν, εκτελέστηκε ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη. Οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε αφορούσαν εγκλήματα άσχετα με το σκάνδαλο, αλλά όλοι γνώριζαν τον πραγματικό λόγο. Το σκάνδαλο έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ο Ρήγκαν, που είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ποτέ δεν θα συνεργαζόταν με τρομοκράτες, προμήθευε με οπλισμό έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας, το Ιράν, για να χρηματοδοτήσει μία ξένη στρατιωτική οργάνωση, τους Κόντρας. Ο πρόεδρος δήλωσε πως στόχος του ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Είπε μάλιστα ότι βασική προϋπόθεση των συναλλαγών ήταν η υπόσχεση του Ιράν ότι θα «εναντιωνόταν σε κάθε μορφή τρομοκρατίας». Ο πρόεδρος Ρήγκαν μετά τις δηλώσεις του Οι προσπάθειες του Ρήγκαν δεν έπεισαν κανένα. Η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Όλιβερ Νορθ είχε καταστρέψει έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να προστατέψει τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις συναλλαγές, ο κόσμος ήταν πεπεισμένος ότι ήθελε να κρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Τελικά, όταν αποδείχτηκε πέραν πάσης υποψίας, ότι οι κατηγορίες ίσχυαν, ο Ρήγκαν απολογήθηκε για ακόμα μία φορά. Ανέλαβε όλες τις ευθύνες, αλλά μόνο αφού τόνισε, ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια των συνεργατών του. Ο Όλιβερ Νορθ και ο Τζον Ποϊντέξτερ αντιμετώπισαν σωρεία κατηγοριών, αλλά όλες αναιρέθηκαν, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους κατά την ανακριτική περίοδο.
Οι Κόντρας, τα ναρκωτικά και οι
φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες
Στις 18 Αυγούστου του 1996, η εφημερίδα San Jose Mercury News δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά άρθρων του δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, με τίτλο «Dark Alliance», δηλαδή σκοτεινή συμμαχία. Ο Γουέμπ ισχυριζόταν ότι η CIA κρυβόταν πίσω από την τεράστια αύξηση των ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με την έρευνά του, η CIΑ συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, διευκολύνοντας την είσοδο των ουσιών στις ΗΠΑ και παίρνοντας μέρος των εσόδων, για να χρηματοδοτήσει τους Κόντρας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν τέτοιες κατηγορίες. Το 1986, ο έμπορος ναρκωτικών Κάρλος Καμπέθα είχε πει, απολογούμενος, ότι τα κέρδη από τα ναρκωτικά προορίζονταν για τους Κόντρας. «Ήθελα μόνο να φύγουν οι κομμουνιστές από τη χώρα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ένας άλλος έμπορος, ο Χούλι Ζαβάλα, παραδέχτηκε ότι είχε παραδώσει 500 χιλιάδες δολάρια στους Κόντρας. Τα χρήματα προέρχονταν από πωλήσεις που είχε κάνει στις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Ακολούθησαν πολλές αντίστοιχες δηλώσεις, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση Ρήγκαν να ερευνήσει το θέμα. Το 1986, συντάχθηκε μία αναφορά που δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι Κόντρας είχαν συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών. Οι Κόντρας όμως παρουσιάζονταν ως τα θύματα της τροπολογίας Μπόλαντ, που διέκοψε τη χρηματοδότησή τους και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να στραφούν στο εμπόριο ναρκωτικών. Ασφαλώς, πουθενά δεν αναφερόταν αν συμμετείχαν και οι ΗΠΑ στις συναλλαγές. Το 1989, ύστερα από έρευνες της επιτροπής που κατηύθυνε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, αποδείχτηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει χρήματα σε ανθρώπους που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για εμπόριο ναρκωτικών, για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Κόντρας.
mixanitouxronou.gr