Translate

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας ΣΚΟΤΩΝΕΙ μαζικά... SOS…


Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι ίσως αντιμετωπίσουν πρόωρο θάνατο μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω του τοξικού αέρα, προειδοποιεί μια νέα μεγάλη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Το 2011 μόνο, περίπου 430.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πρόωρα από την ρύπανση του αέρα.
Μια πενταετής περιβαλλοντική μελέτη, State of the Environment Report for 2015, κατηγορεί τις κυβερνήσεις για την απραξία και ζητά αλλαγές στις πολιτικές και τεχνολογίες και τρόπους ζωής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί νέες, ριζοσπαστικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος ως το 2050, λένε οι ειδικοί.
«Πρέπει να αρχίσουμε τώρα», είπε ο Hans Bruyninckx, επικεφαλής του ΕΟΠ, στο Reuters.
Ο ΕΟΠ με έδρα την Κοπεγχάγη, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει την ανακύκλωση των αποβλήτων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 19 τοις εκατό από το 1990. Η ΕΕ σχεδιάζει περαιτέρω μείωση του 40 τοις εκατό μέχρι το 2030. Παρά τα οφέλη αυτά, όμως, η Ευρώπη «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από επίμονες και αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τη χημική ρύπανση και τις εξαφανίσεις των ειδών των ζώων και των φυτών, πληροφορεί η έκθεση.
«Παρά τη σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ρίψεων ρύπων στα ύδατα της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, θρεπτικές ουσίες, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά χημικά και χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης συνεχίζουν να επηρεάζουν την ποιότητα των επιφανειακών, υπογείων και θαλασσίων υδάτων. Αυτό απειλεί τα υδάτινα οικοσυστήματα και εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», αναφέρει.
london_air_pollution
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία μέσω της άμεσης έκθεσης (μέσω της εισπνοής), είτε μέσω της έκθεσης σε ρυπαντές που μεταφέρονται μέσω του αέρα, εναποτίθενται στα φυτά και το χώμα. Οχήματα, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της γεωργίας και των νοικοκυριών, όλα συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι μεταφορές παραμένουν ο κυριότερος «χρηματοδότης» των χαμηλών επιπέδων ποιότητας του αέρα στις πόλεις και τις σχετικές επιπτώσεις στην υγεία. Η έκθεση σε περιβαλλοντικό θόρυβο υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο.
Χημικά από φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθώς και άλλα καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να έχουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Η ενδοκρινική διαταραχή, που επηρεάζει το ορμονικό σύστημα του οργανισμού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από αυτές τις χημικές ουσίες είναι «ελάχιστα κατανοητή,» ειδικά όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε μείγματα χημικών ουσιών, ή όταν η έκθεση εμφανίζεται σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά.
Η Ευρώπη θα καταφέρει μόλις και μετά βίας να υλοποιήσει τον στόχο της του «ζούμε καλά, εντός των ορίων του πλανήτη μας» από το 2050, σύμφωνα με την έκθεση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερα από τέσσερα εκτάρια των πόρων του πλανήτη κάθε χρόνο – περισσότερα από το διπλάσιο αυτού που βαθμολόγησαν ως ένα βιώσιμο οικολογικό αποτύπωμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι η στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 θα απαιτήσει επενδύσεις επιπλέον € 270 δισεκατομμυρίων το χρόνο, ή 1,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ (ΑΕΠ) κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ο ΕΟΠ είπε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί οικονομικά από πράσινες πόλεις, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη γεωργία.
«Αυτό δεν είναι μια απειλή για την ευημερία … Για την Ευρώπη αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία», είπε ο Bruyninckx, προσθέτοντας ότι το 2050 οι πράσινο στόχοι είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι που γεννιούνται σήμερα θα είναι 35 ετών το 2050, με περισσότερο από το μισό προσδόκιμο ζωής, να είναι μπροστά τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πολίτες της ΕΕ ζουν περισσότερο από ό,τι σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ υπερέβη τα 80 χρόνια το 2012 και είναι υψηλότερο για τις γυναίκες. Το χάσμα μεταξύ του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ (68,4 χρόνια για τους άνδρες στη Λιθουανία) και το υψηλότερο (85,5 χρόνια για τις γυναίκες στην Ισπανία) είναι σημαντικό, ωστόσο.
Το μερίδιο των ηλικιωμένων σε όλα τα κράτη μέλη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το σημερινό ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, υπερβαίνει ήδη το 17,5 τοις εκατό και προβλέπεται να φτάσει το 29,5 τοις εκατό το 2060, σύμφωνα με την Eurostat.
πηγη:hellasforce.com