Translate

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Die Presse: Αυτοί κερδίζουν εκατομμύρια κάθε μέρα από την σπέκουλα του «Grexit»

«Εάν υπάρξει, έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα κοστίσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους πάρα πολλά χρήματα, σε μερικούς όμως έχει ήδη αποφέρει πολλά κέρδη» γράφει σε άρθρο της, η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse, με τίτλο: «Πώς κανείς κερδίζει ένα σωρό χρήματα με το Grexit»
  Το παράδειγμα, σύμφωνα με το αυστριακό δημοσίευμα, είναι μία καναδική εταιρεία παραγωγής χαρτιού «Fortress Paper», η οποία, με αρκετά μικρό καθημερινό τζίρο, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, όπου τις προηγούμενες ημέρες η αξία της μετοχής της, άρχισε να εκτινάσσεται στα ύψη. Μέσα σε λίγες ημέρες η αξία της μετοχής  αυξήθηκε κατά 90% και αυτό οφειλόταν στη διάδοση φημών, την περασμένη εβδομάδα, μέσα από οικονομικά blog, ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη ενεργά το Grexit και έχει παραγγείλει, στην εταιρεία Fortress Paper -η οποία είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που παράγουν χαρτί εκτύπωσης χαρτονομισμάτων- τεράστιες ποσότητες χαρτιού για το αποκαλούμενο «Geuro», μια «εμπιστευτική πληροφορία» με τεράστιο κέρδος για τη μετοχή.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2011-2012, στην τότε μεγάλη κρίση του ευρώ, είχε διαδοθεί ακριβώς η ίδια φήμη για την ίδια εταιρεία χαρτιού και τότε η αξία της μετοχής της είχε εκτιναχθεί στα 62 δολάρια Καναδά, για να πέσει κατόπιν στα δύο δολάρια, και μερικοί, επενδυτές, κόντεψαν να χάσουν σχεδόν όλα τους τα χρήματα, ενώ άλλοι την έκαναν «λαχείο» με κέρδη χιλιάδες%.
  Το ίδιο κόλπο, λειτούργησε  πάλι τώρα, μόλις τρία χρόνια μετά. Σύμφωνα με την συντηρητική, αυστριακή εφημερίδα, το Grexit δεν φαίνεται να είναι και τόσο κοντά.
kontranews.gr