Translate

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Πως μετά από τις κυβερνοεπιθέσεις τύπου Armada Collective το Ισραήλ πουλάει… “προστασία”!


Και ξαφνικά εμφανίζεται μια Armada Collective, η ομάδα των χάκερ που «έριξε» τα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών τριών ελληνικών τραπεζών ζητώντας λύτρα σε bitcoins, αλλά όχι μεγάλα ποσά, ίσα-ίσα για να κάνουν την παρουσία τους αισθητή!
Έκτοτε, όλοι μιλούν για την Armada Collective τον αυξημένο φόβο των κυβερνοεπιθέσεων
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην κατάθεσή τους ενώπιον του Κογκρέσου, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωναν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται ανησυχητικά και πως οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή προστασία να αποτρέψουν μια κυβερνοκαταστροφή.
Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, είναι μια πιθανή επίθεση στο εθνικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή μια επίθεση στα συστήματα ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τραπεζών. Μέσα στο “κόλπο” και η ηλεκτρονική βιομηχανική κατασκοπία, πια κάτι το συνηθισμένο.
Οι φόβοι, υπαρκτοί ή όχι, αναζητούν ασφάλεια για την αντιμετώπιση των χάκερ και ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης είναι ποιος άλλος; Το Ισραήλ!
Σήμερα, λοιπόν, το Ισραήλ δεν νοιάζεται και πολύ για τις εξαγωγές όπλων έχουν πέσει λόγω παγκόσμιου ψαλιδίσματος των αμυντικών δαπανών. Για πρώτη φορά πέρσι, το Ισραήλ πούλησε περισσότερα κυβερνοόπλα παρά κανονικά όπλα, βάζοντας στα ταμεία του από αυτά, περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία Check Point που είναι γνωστή για το antivirus λογισμικό ZoneAlarm και πλήθος άλλων προγραμμάτων τόσο για οικιακούς χρήστες όσο και επιχειρήσεις, κατέγραψε κέρδη ύψους 1,5 δις. δολαρίων, ενώ το ντεμπούτο της CyberArk στην αμερικανική αγορά NASDAQ –η εταιρεία ειδικεύεται στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις- ήταν το μεγαλύτερο της περασμένης χρονιάς, με την τρέχουσα αξία της εταιρείας να είναι κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά το Ισραήλ δεν βασίζεται μόνον στους μεγάλους παίκτες του χώρου της κυβερνοασφάλειας. Έχει πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίες εξαγοράζονται από ξένους ομίλους εν ριπή οφθαλμού. Σύμφωνα με τον βρετανικό Economist, ο αριθμός των ισραηλινών εταιρειών κυβερνοασφάλειας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια στις 300. Η ζήτηση για τα προϊόντα τους αλλά και για έμπειρους μηχανικούς λογισμικού είναι μεγάλη, καθώς εταιρίες που έχουν δεχθεί επιθέσεις σπεύδουν να ενισχύσουν την προστασία τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Ισραήλ υπάρχουν 280 κέντρα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας και πολλά από αυτά ανήκουν ή χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές – Amazon, Apple, Cisco, Google, Deutsche Telekom κ.ά.
«Η Microsoft και πολλές άλλες πολυεθνικές έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κυβερνοδύναμη μεγατόνων με τα σωστά ταλέντα. Επενδύουν χρήματα κυρίως σε ομάδες που ήδη υπάρχουν και κάνουν έρευνες πάνω στην κυβερνοασφάλεια» εξηγεί ο Dudu Mimran, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας του Κέντρου Ερευνών Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν στο Ισραήλ. Αναλυτές τονίζουν πως αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των συνεχών προκλήσεων της χώρας εκ της γεωπολιτικής της θέσης και της ανάγκης της για αυξημένη φυσική και μη φυσική ασφάλεια. Αλλά και της πολύ συγκεκριμένης και ξεκάθαρα ευνοϊκής πολιτικής στον χώρο της τεχνολογίας.  
Η ισραηλινή κυβέρνηση τοποθετεί την υψηλή τεχνολογία στους τομείς αιχμής της οικονομίας της. Μέσω του Matimop, του Κέντρου Βιομηχανίας, Έρευνας και Ανάπτυξης του Ισραήλ, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης του Ισραήλ διαχειρίζονται έναν δίκτυο τουλάχιστον 29 διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες. Επίσης, υπάρχουν επτά ερευνητικά πανεπιστήμια που συνδέονται άμεσα με τον τεχνολογικό κλάδο και ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Ο φόβος φέρνει χρήμα


«Κάθε νεαρός που αφήνει την Μονάδα 8200, δηλαδή την μονάδα ηλεκτρονικής κατασκοπείας του ισραηλινού στρατού, νομίζει ότι θα γίνει κυβερνοεκατομμυριούχος και τότε προκύπτουν αμέσως πολλές startups, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν κάτι φοβερό» υπογραμμίζει Ισραηλινός επενδυτής κεφαλαίων καινοτομίας στον Economist, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα δημιουργείται φούσκα στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Είτε λόγω του παραδείγματος της Adallom, η οποία ιδρύθηκε το 2012 από τρία πρώην μέλη του Ισραηλινού Στρατού και παρέχει λογισμικό προστασίας για κινητούς servers απασχολώντας σήμερα 80 άτομα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είτε λόγω των αναγκών ασφαλείας που συνεχώς προκύπτουν από την παράλληλη και ταχύτατη ανάπτυξη των κακόβουλων λογισμικών και προγραμμάτων. Κατά τον πρόεδρο της CyberArk, η τεράστια ανάπτυξη που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, ειδικά στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, είναι απόρροια της συνειδητοποίησης της απειλής των χάκερ διεθνώς, διότι πολύ απλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, από τον οποιονδήποτε και οπουδήποτε. 
Και αυτός ο φόβος, φέρνει χρήμα στο Ισραήλ. 
Το ερώτημα είναι ποιος φέρνει τον φόβο; Μήπως η παλιά γνωστή μαφιόζικη μέθοδος “απειλής-προστασίας”;


με πληροφορίες από το news247.gr

nea.allnewz.gr