Translate

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Απίστευτο: Του έκοψαν κλήση 52.000 ευρώ επειδή πήγαινε με 100 αντί για 80!

Ενας Φινλανδός επιχειρηματίας, αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 52 χιλιάδων ευρώ επειδή πιάστηκε να οδηγεί πάνω από το όριο ταχύτητας κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, πάνω από το όριο.
Συγκεκριμένα αντί να πηγαίνει με 80 χλμ/ώρα, οδηγούσε με 105 χλμ/ώρα. Οι τοπικοί τροχονόμοι τον εντόπισαν και του «έκοψαν» το σχετικό κουστούμι. Ο λόγος για το υπερβολικό πρόστιμο οφείλεται στο σύστημα που έχει υιοθετήσει η σκανδιναβική χώρα: Το πρόστιμο είναι ανάλογο του εισοδήματος του παραβάτη. Και οι εν λόγω επιχειρηματίας, ονόματι Reima Kuisla είχε την... ατυχία να έχει δηλωμένο εισόδημα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Το σύστημα των Φιλνανδών είναι σχετικά απλό: Υπολογίζεται ένα ποσό που ξοδεύει ο κάτοικος της χώρας ανά ημέρα και διαιρείται διά του δύο. Το νούμερο που προκύπτει θεωρείται ένα λογικό ποσό για να τιμωρηθεί ο παραβάτης. Επειτα, με βάση τη σοβαρότητα του παραπτώματος, το φινλανδικό σύστημα έχει κανόνες για το πόσες μέρες πρέπει να στερηθεί ο παραβάτης αυτά τα χρήματα. Αν υπερβεί κάποιος το όριο κατά 20 χιλιόμετρα/ώρα το πρόστιμο θα ισοδυναμεί με το ημερήσιο πρόστιμο επί 12. Αν το υπερβεί κατά 40 χιλιόμετρα τότε το πρόστιμο ανεβαίνει στο ποσό που έχει υπολογιστεί επί 22 ημέρες κ.ο.κ.
Το μήνυμα των Φινλανδών είναι πως όσο πλουσιότερος είσαι, τόσο πιο προσεκτικά πρέπει να οδηγείς.
Πηγή: iefimerida.gr