Translate

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έκλειψη Ηλίου σήμερα!!

Ο δράκος θα φάει τον ηλιακό δίσκο!

Για τους αρχαίους Κινέζους κάποιος δράκος έτρωγε τον Θεό - Ήλιο... Για άλλους λαούς ήταν η οργή του Θεού ή ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι θα τρελαίνονταν... Ακόμη και σήμερα πάντως το απόκοσμο και επιβλητικό φαινόμενο μιας έκλειψης Ηλίου προκαλεί δέος και εντύπωση στους ανθρώπους, παρ' όλο που ξέρουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται επιστημονικά!

Σήμερα, στις 10.39 π.μ. ξεκινά στην Ελλάδα το φαινόμενο της μερικής έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα κορυφωθεί στις 11.45 και θα τελειώσει (ο ηλιακός δίσκος θα είναι και πάλι πλήρως ορατός) στις 12.50 μ.μ.

Στη χώρα μας η έκλειψη θα είναι μερική. Ενδεικτικά:

Στην Αθήνα θα καλυφθεί το 31% του ηλιακού δίσκου, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην παρακολουθήσετε την έκλειψη με γυμνά μάτια καθώς υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης των ιστών του ματιού.

Αν δεν έχετε γυαλιά με ειδικά φίλτρα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την έκλειψη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Για όσους βρεθούν στα νότια προάστια της Αθήνας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, στο Φάληρο, θα υπάρχουν γκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους. To ίδιο συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτουργούν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.
Η έκλειψη είναι ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh (έναρξη στις 10:30 το πρωί). Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα καταγράφουν την έκλειψη από το διάστημα.

πηγη:news.gr