Translate

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Καταπέλτης ο Γ. Κασιμάτης στην εξεταστική για τα μνημόνια (Βίντεο)



«Ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα Μνημόνια»
Καταπέλτης για τα μνημόνια και αυτούς που τα επέβαλαν στη χώρα μας –Έλληνες και Ευρωπαίους - ήταν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τους πρώτος που κατήγγειλαν την αντισυνταγματικότητα των δανειακών συμβάσεων, επανέλαβε τη θέση του ότι τα Μνημόνια συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα, των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, επομένως είναι άκυρα και δεν θα έπρεπε να έχουν καμία ισχύ στην Ελλάδα.
«Έχουν γίνει παραβιάσεις. Δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου διεθνώς που να επιτρέπει τέτοιου είδους επώδυνα μέτρα και οριζόντιες περικοπές επειδή έχει ανάγκη το κράτος. Ο άνθρωπος είναι πάνω από το κράτος. Ο άνθρωπος είναι πάνω και πρώτα από όλα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος τόνισε ότι έχει χωρίσει τις παραβιάσεις σε τρία βασικά κεφάλαια: 1) Την προπαρασκευή των δανειακών συμβάσεων από την προεκλογική περίοδο του 2009 μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων. 2) Το περιεχόμενο των συμβάσεων. 3) Τις συνέπειες.
Ο κ. Κασιμάτης διευκρίνισε πως στις συμφωνίες αυτές υπήρχαν πρωτοφανείς όροι όπως η ρητή παραίτηση από όλες τις ασυλίες βασικών αγαθών και η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
«Για πρώτη φορά υπεγράφη τέτοια συμφωνία στην ιστορία της ανθρωπότητας, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν υπογράφεις κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεύτερος πρωτοφανής όρος, όπως είπε είναι η δέσμευση του συνόλου της περιουσίας δημοσίου. «Το δάνειο είναι χωρίς διασφάλιση, όλα τα οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεσμευμένα χάριν των δανειστών. Δεν μπορεί τίποτα να πωληθεί δίχως έγκριση δανειστών».
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου υπογράμμισε ακόμη ότι η ψήφιση των μνημονίων χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία 2/3 της Βουλής (δηλαδή 200 βουλευτές), διότι «παραχωρούσαν αρμοδιότητες εθνικών οργάνων σε ξένα όργανα».
Επιπλέον, κατήγγειλε ότι υπήρξε διαρκής παράλειψη ενημέρωσης των οργάνων πολιτεύματος, του λαού, της Βουλής και του πρόεδρου της δημοκρατίας.
Παράλληλα εκτίμησε ότι «τουλάχιστον το 70% του ελληνικού χρέους είναι επαχθές», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση νομικά δεν υποχρεούται να φέρει στη Βουλή προς κύρωση την παράταση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μορατόριουμ, προκειμένου να υπάρξει μία άλλη συμφωνία», επεσήμανε.
kontranews.gr