Translate

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ...


Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε απλήρωτοι λογαριασμοί.

Ψάχνουμε με σφιγμένο στόμα την αλληλογραφία. Όποιο γράφει τ’ όνομα μας το έχει στείλει κάποια εταιρεία (ηλεκτρισμού, αερίου, υδρεύσεως, τηλεφωνίας) ή κάποια τράπεζα ή –το πιο τρομαχτικό απ’ όλα τα τέρατα- η εφορία αυτοπροσώπως.

Τους σχίζουμε προσεκτικά, κοιτάμε το ποσό, την προθεσμία και μετά τους καταχωνιάζουμε σ’ ένα συρτάρι, σαν τις δυσάρεστες σκέψεις που νομίζουμε πως θα χαθούν αν τις απωθήσουμε στα σκονισμένα ντουλάπια του υποσυνείδητου.

Οι πιο θρήσκοι ψιθυρίζουν: «Έχει ο θεός» και κάνουν το σταυρό τους.

Οι άλλοι, αυτοί που έχουν χάσει πια κάθε ελπίδα και κάθε πίστη, κοιτάνε αφηρημένα τον τοίχο και αναρωτιούνται τι θα επιλέξουν: Την αυτοκτονία ή την αυτοδικία;

Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε διακανονισμένοι λογαριασμοί.

Τρέχουμε από υπηρεσία σε εταιρεία κι από τράπεζα σε εφορία με την απόγνωση παραμάσχαλα, ζητώντας μια παράταση ζωής. Λίγες δόσεις παραπάνω, μια μικρότερη προκαταβολή, ένα βλέμμα κατανόησης από τον υπάλληλο που κοιτάει την οθόνη του υπολογιστή αποφεύγοντας να μας κοιτάξει στα μάτια.

Μπροστά μας στην ουρά και πίσω μας στην ουρά, όλοι με το ίδιο αίτημα, όλοι με την ίδια απορία: «Για πόσο ακόμα;»

Για πόσο καιρό θα ζούμε σαν τα ποντίκια, τρομαγμένα κι ασήμαντα, γκρίζα και σκυθρωπά, χωρίς αγρό, χωρίς τυρί, μόνο με φάκες;

Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε εξώδικα.

Ζούμε υπό τη διαρκή απειλή για τη ζωή μας.

Μας προειδοποιούν ότι θα μας διακόψουν την τηλεφωνική σύνδεση, αλλά αυτό μπορούμε να το αντέξουμε.

Ζει ο άνθρωπος και χωρίς τηλέφωνο, ίντερνετ και facebook.

Μας προειδοποιούν ότι θα μείνουμε χωρίς θέρμανση. Κι αυτό ίσως να το αντέξουμε. Μια ξυλόσομπα και πλήρη εξάρτηση ύπνου. Ίσως να αντέξουμε.

Μας απειλούν ότι θα μας κόψουν το ρεύμα. Αυτό δεν μπορούμε να το φανταστούμε, αλλά ίσως γίνεται. Να μαγειρεύουμε στο γκάζι, να ψωνίζουμε τρόφιμα που θα καταναλώνονται αυθημερόν, να πλένουμε τα ρούχα στο χέρι και να διαβάζουμε με λάμπες πετρελαίου.

Μας απειλούν να μας κατασχέσουν το σπίτι. Το σπίτι που έχτισε κάποιος πρόγονος, το σπίτι που αγοράσαμε με αίμα και ιδρώτα, το σπίτι μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Ή μήπως μπορούμε; Ο άνθρωπος αντέχει τα πάντα, λένε κάποιοι.

Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε άβουλοι μηχανισμοί επιβίωσης.

Ανοίγουμε τα μάτια το πρωί –όσοι κατάφεραν να κοιμηθούν- και δε θέλουμε να σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι.

Ξέρουμε πως θα είναι η μέρα μας: Απλήρωτοι λογαριασμοί, νέα μέτρα για τη σωτηρία των τραπεζών, νέοι φόροι –πάλι για τη σωτηρία των τραπεζών, τρομοκρατία κι απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης, ανεργία ή δουλειά για τετρακόσια ευρώ ή άδεια μαγαζιά, άδειες τσέπες, άδεια ψυγεία κι άδειες ψυχές, θλίψη, κατάθλιψη κι απόγνωση, ένας ακόμα άγνωστος που αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε να ζει σαν δούλος, ένας ακόμα γνωστός που μετανάστευσε για να γίνει δούλος, δημοσιογράφοι και πολιτικοί που μας υπενθυμίζουν πόσο διεφθαρμένοι κι ανίκανοι κι ανήμποροι είμαστε, μια φακή στην κατσαρόλα χωρίς καν τη ρέγκα που τρώγαμε πριν το ογδόντα, κατεβασμένα μούτρα στο δρόμο και άνθρωποι που παραμιλούν στο φανάρι, σκουπίδια, βρώμα και φόβος μη χρειαστεί να πας στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο, μη χρειαστείς φάρμακα, κι εύχεσαι να περάσει κι αυτή η μέρα χωρίς να συμβεί κάτι εξαιρετικά άσχημο, απλά να επιβιώσεις για άλλη μια μέρα, για να πας να κοιμηθείς και να ξεχάσεις όσα ζεις και όσα δεν έζησες.

Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε αριθμοί.

ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και μητρώο ασφαλισμένου. Κωδικός ΑΤΜ, κωδικός πελάτη κι ο αριθμός προτεραιότητας στην τράπεζα. 27% ανεργία και είκοσι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν. 5 αυτόχειρες τη βδομάδα που πέρασε. 36.000 ευρώ το κατά κεφαλήν χρέος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ. 36.000 χρέος για κάθε παιδί μας, που δεν έχει μάθει ακόμα να μετράει ως το δέκα ή να περπατάει.

Μείωση 22% στο μισθό μας και αύξηση του ΦΠΑ. 3.000 φίλοι στο facebook. 1.000.000 like σε ένα βίντεο. 7 κόμματα στη Βουλή. 13 κανάλια με σκατά στην τηλεόραση για να διαλέξεις. 5 ευρώ το τετραγωνικό για την πρώτη κατοικία. 38 χρόνια διαπλοκής και 3.000.000 άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάποιος θα τους σώσει, χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστούν, χωρίς καν να ψηφίσουν.

Δεν είμαστε άνθρωποι πια. Είμαστε μυρμήγκια.

Όμως αυτοί που επενδύουν στην υποταγή μας θα χάσουν. Γιατί ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να ζει σαν μυρμήγκι, σαν ποντίκι, σαν αριθμός.

Κάνει υπομονή και σκύβει το κεφάλι, σφίγγει τα δόντια ή εθελοτυφλεί, υπακούει και υποτάσσεται, αρνιέται ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και δέχεται να του κλέβουν τη ζωή του…

Αλλά όχι για πάντα.

edwhellas.gr

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σαν σήμερα το 1453 «Η Πόλις εάλω»

Σαν σήμερα, το 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η πολιορκία της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β' διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Μόλις δόθηκε το σύνθημα η πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις ήταν περισσότεροι αριθμητικά, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Οι δύο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν. Όμως ο Μωάμεθ Β' οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση. 
Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνι, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή η απώλεια υπήρξε ανεπανόρθωτη για τους Βυζαντινούς. Στα τείχη δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον θάνατο του και για τον λόγο αυτό ο θάνατός του έγινε γρήγορα θέμα ενός θρύλου που έχει συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.
Η πολιορκία κράτησε περίπου 3 μήνες και, τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.
defencenet.gr

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015


Ὁ Μεταξᾶς διέγραφε χρέη καὶ οἱ Παπανδρεομητσοτάκηδες τὰ …ἐπανέφεραν!!!

Συζητᾶμε γιὰ μεγάλα καθάρματα… 
Συζητᾶμε γιὰ τὰ μεγαλύτερα καθάρματα ποὺ βρέθηκαν ποτὲ στὸν δρόμο μας…
Συζητᾶμε γιὰ κτήνη ποὺ στόχο τους μόνον εἶχαν νὰ ἀποτελειώσουν ὅσα οἱ προστάτες τους μεθόδευσαν εἰς βάρος μας καὶ εἰς βάρος κάθε λαοῦ στὸν πλανήτη…Ὁ Μεταξᾶς διέγραφε χρέη καὶ οἱ Παπανδρεομητσοτάκηδες τὰ ...ἐπανέφεραν!!!1
Τί νά πῇ κάποιος γιά αὐτά τά καθάρματα;
Καί νά ἦταν μόνον ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου ἤ ὁ ἐπίτιμος πού συμμετεῖχαν σέ αὐτήν τήν ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ; 
Ὄχι βέβαια…
Διαγεγραμμένα χρέη, νομίμως διαγεγραμμένα, ἡ συμμορία τῶν «ἐπιφανῶν αὐτῶν ἀνδρῶν», ποὺ ἀκόμη λατρεύονται ὡς …θεοί, ἀπὸ κάποιους, μᾶς ξαναφόρεσε τὰ δακτυλίδια τῆς γνωστῆς δουλείας… 
Ναί, αὐτῆς ποὺ μᾶς ἁλυσωδένει ἐδῶ καὶ αἰῶνες στὸ ἅρμα τῶν σιωνιστικῶν τραπεζῶν.

Να μὴν ξεχνιόμαστε… Κι αὐτὸς τοῦ αὐτοῦ φυράματος εἶναι…
Κι ὅλο τὸ ΦΕΚ ἐδῶ:
Καμαρῶστε τὰ καθάρματα…
Καὶ μὴν ἀναρωτιέστε γιατὶ σήμερα συμβαίνουν αὐτὰ ποὺ συμβαίνουν… 
Ὅλοι αὐτοί, ποὺ «νομοθετοῦν» εἶχαν ἐξειδικευμένους δασκάλους στὴν ἐξαπάτησιν!!!
Υ.Γ. 1. Τελικῶς μεγάλη ὑπόθεσις τὸ νὰ εἶναι στὸ ἴδιο στρατόπεδον δύο «πολιτικοὶ ἀντίπαλοι» τοῦ μεγέθους ἐτούτων τῶν δύο καθαρμάτων. Ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι τὸ πιστέψαμε… Χά!
Υ.Γ.2. Φυσικὰ ὁ πρῶτος διδάξας, ὁ Γεώργιος Παπανδρέου πρῶτος καὶ καλλίτερος… Ἔμ… Ἤ θὰ κάνουν δουλειὰ σωστὴ ἤ δὲν θὰ κάνουν…
filonoi.gr

ΤΟΜΣΕΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ :300 ευρώ μισθός καλά είναι

ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΟΥ;

Σε μία κατάθεση που θα συζητηθεί προέβη σήμερα ο προέδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.
Ο κ. Κορκίδης, μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να την βγάλουν.
Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν ο κ. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των εκπροσώπων της Τρόικας, αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.
«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε:
«Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόϊκα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι».
«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στη πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε λέγοντας:
«Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».
NEWS247.GR
eleutheroi-fulakismenoi.blogspot.gr

Ο φόβος πηγάζει απ’ την αμάθεια


Μόνο ένας δειλός τολμάει να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει νοιώσει ποτέ του φόβο: Όσο μεγαλύτερη η προσκόλληση και η αγκίστρωση με οτιδήποτε έχομε ή δημιουργούμε, τόσο ενδυναμώνονται οι έμφυτοι φόβοι ή δημιουργούνται νέοι παράλογοι ή φανταστικοί. Οι αρχέγονες αιτίες του φόβου περιγράφονται ιδιαίτερα περιεκτικά και βαθύτατα στο απόσπασμα …
«Ο φόβος είναι συνυφασμένος με το γεγονός αυτής της ίδιας της ύλης και με τη συνάντηση των ζευγών των αντιθέτων –ψυχής και ύλης. Οι αισθαντικές ψυχές των ζώων και των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητα επίγνωση παραγόντων όπως: Η απεραντοσύνη και συνεπώς η αισθητή καταπίεση του Όλου. Η πίεση όλων των άλλων ζωών και υπάρξεων.
Η λειτουργία ενός Νόμου αδυσώπητου. Η αίσθηση της αιχμαλωσίας, του περιορισμού και της συνεπακόλουθης ανεπάρκειας. Στους παράγοντες αυτούς, που προκύπτουν από τη διαδικασία της ίδιας της εκδηλώσεως και που διαρκούν και αυξάνονται σε δύναμη στο διάστημα των αιώνων, βρίσκονται τα αίτια κάθε σύγχρονου φόβου και η βάση όλου του τρόμου, έξω από καθετί που είναι καθαρά ψυχολογικά και όχι απλώς ο ενστικτώδης φόβος του ζώου».
Ο Αριστοτέλης και άλλοι φιλόσοφοι όπως ο Κίρκεγκωρ και ο Χάιντεγκερ έχουν εστιάσει σε αυτές τις ιδέες με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Ο Δανός φιλόσοφος Κίρκεγκωρ (1813-1855) συναισθάνεται πως η θρησκευτική εμπειρία δεν εξαλείφει τον υπαρξιακό τρόμο, του δίνει όμως ένα μυστικό πρόσωπο και τον μετατρέπει σε μια ασκητική ζωής.Ενώπιον του Θεού ολόκληρη η δημιουργία σείεται από μια ανείπωτη προσδοκία και φρίκη μαζί.
~ Ας σε μισούν. Αρκεί να σε φοβούνται. Ευριπίδης
~ Ακόμα και ο Φαραώ ήξερε το μυστικό της υπακοής, για να γνωρίζει ο λαός το φόβο να τιμωρείς όχι τους ένοχους, αλλά τους αθώους.
~ Αν φοβάσαι μη μιλάς, αν μίλησες μη φοβάσαι. Αραβική παροιμία
~ Απ’ όλους τους φόβους που τρέφουμε, επαληθεύονται ευτυχώς μόνο οι χειρότεροι. Σταντάλ
~ Ας μην κοιτάμε πίσω με θυμό, ούτε μπροστά με φόβο, αλλά γύρω με επίγνωση. Θέρμπερ Τζ.
~ Αυτό είναι το μυστικό του ηρωισμού, να μην επιτρέπεις στον φόβο να συνοδεύει τη ζωή σου. Μπ Σω
~ Γαλήνη είναι η κατάλυση κάθε πόθου και φόβου. Βούδας
~ Δεν είναι φοβερό αν σας προσέβαλλαν, σας κορόιδεψαν ή σας λήστεψαν. Φοβερό είναι αν εσείς δεν μπορείτε να τα ξεχάσετε. Κομφούκιος
~ Δεν έχουμε να φοβηθούμε, παρά μόνο το φόβο. Ρούσβελτ Φραγκλίνος
~ Δεν υπάρχει Καλό, η αρετή δεν είναι παρά ένα από τα πρόσωπα του φόβου.
~ Δεν υπάρχει καλύτερος πελάτης από τον φοβισμένο εκατομμυριούχο. Αμερικανός δικηγόρος
~ Δίνουμε υποσχέσεις και κάνουμε όρκους σύμφωνα με τις ελπίδες μας και τους τηρούμε σύμφωνα με τους φόβους μας. Λαροσφουκώ
~ Δυο πράγματα να φοβάσαι, και να αποφεύγεις, νεόπλουτο και παλιά πουτάνα. Άγνωστος
~ Εγώ δε φοβάμαι την τιμωρία. Εγώ φοβάμαι να είμαι άξιος τιμωρίας. Μπερνέ
~ Είναι αξιολύπητος εκείνος που έχει λίγες επιθυμίες και πολλές φοβίες, μα αυτή είναι η μοίρα των μοναρχών. Μπέικον Φ.
~ Εκείνος που είναι μολυσμένος με το φόβο της αρρώστιας, είναι ήδη μολυσμένος με την αρρώστια του φόβου. Ντε Μονταίν
~ Έξι μειονεκτήματα πρέπει να υπερνικήσεις για να φτάσεις την επιτυχία, νωθρότητα, οκνηρία, φόβο, θυμό, αταξία και φλυαρία. Σανσκριτική σοφία.
~ Η δυστυχία, η αρρώστια, και οι άνθρωποι είναι όπως τα σκυλιά, αν καταλάβουν ότι φοβάσαι σου επιτίθενται με μεγαλύτερη αγριότητα. Χορόσκελης Δ.
~ Η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος πληγές… Που πονάνε… Όμως οι Έλληνες φοβούνται τον πόνο και προσπαθούν να τον αποφύγουν! Αντί να τον γιατρέψουν, προσπαθούν να τον ξεγελάσουν! Κάνουν καραγκιοζιλίκια, παίρνουν πόζες, το ρίχνουν στο τσιφτετέλι, στα κοσμικά, στα κομματικά. Φοβούνται να αντικρίσουν κατάφατσα τον πόνο, τα προβλήματά τους, τον εαυτό τους, την ταυτότητά τους. Ποτέ λαός δε φοβήθηκε τον εαυτό του, περισσότερο απ’ ο,τι ο νεοέλληνας. Όμως ο πόνος εξορκίζεται με τον πόνο! Αν τον αντικρίσεις κατάματα, αποκτάς αυτογνωσία, εξανθρωπίζεσαι Ποταμίτης Δ.
~ Η θρασύτητα είναι η μάσκα του φόβου.
~ Η ισορροπία του φόβου πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην ισορροπία της εμπιστοσύνης.
~ Η λογική παλεύει με το φόβο και νικά. Ευριπίδης
~ Η σκληρότητα προέρχεται από φόβο, αδυναμία και δειλία. Ελβέτιος Κ.
~ Η συνείδηση στέκει μόνη επάνω από τον φόβο. Βίας
~ Η συνεχής επίκληση της πίστης είναι ένδειξη φόβου. Άγνωστος
~ Θάρρος είναι η τέχνη να φοβάσαι χωρίς να το δείχνεις. Σω Μπερνάρ
~ Θρησκεία είναι η μυθολογία του φόβου και της ελπίδας. Καμπέρογλου Β.
~ Καλύτερα να είσαι ένα λεπτό φοβητσιάρης, παρά όλη τη ζωή σου νεκρός. Ιρλανδική παροιμία
~ Καλύτερα φοβερό τέλος, παρά ατέλειωτος φόβος. Σίλλερ Φ.
~ Κανένα πάθος δεν ληστεύει τη δύναμη της ενέργειας και τη λογική από το μυαλό του ανθρώπου, όσο ο φόβος. Μπιούρκ Ε.
~ Κερδίζεις δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση με κάθε εμπειρία, που πραγματικά κοιτάζεις το φόβο κατάματα. Μπορείς να πεις στον εαυτό σου: «ξεπέρασα κι αυτό το κακό, θ’ αντέξω ό,τι κι αν μου τύχει». Ινδική σοφία
~ …κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Ελληνική Παροιμία
~ Κουράγιο δεν είναι η έλλειψη φόβου. Είναι να δρας σε πείσμα του φόβου. Τουέην Μαρκ
~ Μερικές φορές ο φόβος του “κάτι” είναι χειρότερος απ’ το ίδιο το “κάτι”.
~ Μια σημαντική πλευρά της δημιουργικότητας είναι να μην φοβάσαι να αποτύχεις Λαντ Ένουιν
~ Να φοβάσαι τον άνθρωπο που με πάθος εργαζόταν για ν’ αποκτήσει γνώσεις και μετά κατανόησε που δεν έγινε καθόλου εξυπνότερος και τότε αρχίζει θανάσιμα να μισεί ανθρώπους που είναι το ίδιο αμαθείς όπως εκείνος, αλλά εκείνοι δεν κόπιασαν καθόλου. Βόνεγκουτ Κ.
~ Να φοβάσαι τον καθένα στον οποίον έκανες καλό. Ινδική σοφία
~ Ο αμοιβαίος φόβος είναι η μόνη αιτία που παρακινεί σε πιστή συμμαχία. Θουκυδίδης
~ Ο άνθρωπος που φοβάται να υποφέρει, υποφέρει ήδη απ’ αυτό που φοβάται. Ντε Μονταίν
~ Ο δειλός τρέμει περιμένοντας τον κίνδυνο, ο φοβητσιάρης όταν έρχεται ο κίνδυνος, αλλά ο γενναίος όταν θα περάσει. Πολ Ζ.
~ Ο δικός μας φόβος μπροστά στην καταστροφή μόνο μεγαλώνει την πιθανότητα της. Ράσελ Μπ.
~ Ο κίνδυνος φεύγει ταχύτερα όταν περιφρονείται. Ευριπίδης
~ Ο μεγάλος φόβος αγνοεί τη λογική. Κραφτσένκο
~ Ο φόβος ακολουθεί το έγκλημα κι αυτό είναι η ποινή του. Βολταίρος
~ Ο φόβος αναδύεται από την επιθυμία, αλλά σκορπίζει από μόνος του, αν σταθείς ακλόνητος απέναντί του και τον αντιμετωπίσεις χωρίς προκατάληψη. Σούφικη σοφία
~ Ο φόβος δεν απομακρύνει από μας το θάνατο, απομακρύνει τη ζωή. Μαχφούζ Ν.
~ Ο φόβος είναι απόδειξη εκφυλισμένου μυαλού. Βιργίλιος
~ Ο φόβος είναι η αναμονή μελλοντικού κακού. Πλάτων
~ Ο φόβος είναι η πιο άφθονη πηγή των ελαττωμάτων. Ουσίνσκι Κ.
~ Ο φόβος είναι ο παντοτινός συνοδοιπόρος της αναλήθειας. Μπέικον Φρ.
~ Ο φόβος και η ηλιθιότητα υπήρξαν πάντοτε τα βασικά κίνητρα των ανθρώπινων ενεργειών.
~ Ο φόβος κάνει τους έξυπνους ανόητους και τους δυνατούς αδύνατους. Κούπερ Φ.
~ Ο φόβος καταστρέφει την ελευθερία του ατόμου.
~ Ο φόβος πηγάζει πάντοτε από την αμάθεια.
~ Πνίξε το φίδι της αμφιβολίας στην ψυχή σου, λειώσε τα σκουλήκια του φόβου στην καρδιά σου. Τότε και τα βουνά ακόμα θα παραμερίσουν απ’ το διάβα σου. Σερεντί Κ.
~ Στον αγαθό άνθρωπο για το τίποτε δεν γεννιέται φθόνος, ούτε φόβος, ούτε οργή ή μίσος. Πλούταρχος
~ Τα δαιμόνια επιτίθενται στους φοβητσιάρηδες. Ινδική παροιμία
~ Το πέρασμα από μια θρησκεία του φόβου σε μια θρησκεία της ηθικής αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη ζωή ενός έθνους. Ινδική σοφία
~ Φόβος, ψυχική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμονή του κακού. Πλάτων

edwhellas.gr

«ΘΕΣΜΟΙ»: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ !



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ... ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ
Όσο οι μέρες περνούν και τα περιθώρια της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στενεύουν, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί από τους δανειστές προς την κυβέρνηση για να συρθεί σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.  
Την πιο χαρακτηριστική κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή την έκανε την Τετάρτη (27/5) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να μη διαθέσει ούτε μισό ευρώ από τον ELA, περιορίζοντας το «μαξιλάρι» της ρευστότητας των τραπεζών κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα η ΕΚΤ είχε ανεβάσει το όριο της ρευστότητας των τραπεζών μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ.  
Το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ – ένας από τους «εταίρους» δανειστές, είναι ωμό και σαφές: «θα σας στραγγαλίζουμε μέχρι να υποκύψετε»! Και το μήνυμα αυτό γίνεται ακόμη πιο ηχηρό από βδομάδα σε βδομάδα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η ΕΚΤ κρατάει ως εκβιαστική εφεδρεία και το μέτρο του «κουρέματος» στα ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα, που αν ληφθεί θα περιορίσει ακόμη πιο δραστικά τα διαθέσιμα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία.  
Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ: "ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ''
«Έκπληκτος» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως ''βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία''.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους «θεσμούς».
«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα. Αλλά επί της ουσίας, δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Για αυτό το λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» προσέθεσε.
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ''ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ'' ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ''
Το σκηνικό των συνεχών πιέσεων επιβεβαίωσε νωριτερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους»…
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δεν έκρυψε τον τρόμο των «συμμάχων» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ρήξης με τους δανειστές, καθώς μιλώντας στο London School of Economics, προειδοποίησε ότι «ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ελληνική κρίση και είναι λάθος να εκτιμά κάποιος ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο».
«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς-το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», πρόσθεσε στην ίδια ομιλία για να εισπράξει όμως την απάντηση του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε ο οποίος επιβεβαίωσε την άτεγκτη στάση των δανειστών λέγοντας «έχουμε ήδη δείξει τη μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα»!
Ό ίδιος μάλιστα ο Β. Σόιμπλε δεν διστάζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη (28/5) στην εφημερίδα Die Zeit να επαναφέρει σενάρια επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να κινδυνολογήσει σε βάρος της χώρας.  
"Περισσότερη προσπάθεια'' από την πλευρά της Αθήνας προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία ζητά, από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα πρέπει πραγματικά να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει στην τελική ευθεία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters.
ΝΕΕΣ ...ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΓΙΑ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ'' ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ αμείωτες συνεχίζονται από το ευρωενωσιακό κατεστημένο οι άθλιες και ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή των στόχων τους την Αριστερή Πλατφόρμα. Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου που ζητούν «εκκαθαρίσεις» στον ΣΥΡΙΖΑ, ως προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές και τη χθεσινή προκλητική αναφορά του Ζ. Κ. Γιουνκερ που χαρακτήρισε το κυβερνόν κόμμα ως «μη κανονικό», η Berenberg Bank δημοσιοποίησε ανάλυση της σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες ένος Grexit φτάνουν ως το 30%, ενώ εκείνες να υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού ανεβαίνουν στο 70%. Αυτή η αλλαγή πολιτικού σκηνικού, σύμφωνα με την τράπεζα, έχει να κάνει με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για εκδίωξη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς όπως εκτίμα η Berenberg Bank ο πρωθυπουργός «τείνει προς μια περισσότερο ρεαλιστική στάση», αν και όπως επισημαίνει, «δεν είναι ακόμα έτοιμος να ξεφορτωθεί τις δυσβάσταχτες προεκλογικές υποσχέσεις και να αντιμετωπίσει της αριστερή πτέρυγα του».  
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είναι πλέον σαφές ότι «εταίροι» και «θεσμοί», πάρα τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους ως προς την τακτική που ακολουθούν, συγκλίνουν ως προς τον στρατηγικό τους στόχο. Οι δανειστές επιδιώκουν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση «με το πιστόλι στον κρόταφο», αξιώνοντας να υποχωρήσει κατά κράτος από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να εγκαταλείψει τις προοδευτικές αρχές της και αξίες και να λάβει νέα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μην υποκύψει και δεν θα υποκύψει, στις πιέσεις των δανειστών για ετεροβαρή συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις ριζοσπαστικές της δεσμεύσεις.
Σε μια ευρωζώνη που παραπαίει μέσα στα αδιέξοδά της, τα εκβιαστικά τελεσίγραφα και η ακατάσχετη κινδυνολογία των εκπρόσωπων (εγχώριων και ξένων) των κυρίαρχων ευρωατλαντικών ελίτ δεν θα πρέπει να κάμψουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης και το φρόνημα του ελληνικού λαού, που απέρριψε με την πρόσφατη ετυμηγορία του το μονόδρομο της μνημονιακής λεηλασίας. Η κυβέρνηση στο όνομα της λαϊκής εντολής που έλαβε, θα πρέπει να μείνει και θα μείνει, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, ανυποχώρητη, τη στιγμή που, όπως και οι ίδιοι οι δανειστές πλέον ομολογούν, το μαχαίρι που βάζουν στο λαιμό της χώρας κόβει και από τις δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας συμβατής με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της, με στόχο την προοδευτική έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

iskra.gr

«Ήττα για την ανθρωπότητα η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων»


Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που αποφάσισε «ναι» στον γάμο ομοφυλοφίλων, δεν αποτελεί μόνο ήττα για τις αρχές του χριστιανισμού, αλλά και μια ήττα για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με το Βατικανό.
Η δήλωση αυτή έγινε από τον υπουργό Επικρατείας του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν (Pietro Parolin), ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά τον Ποντίφικα.
«Στεναχωρήθηκα βαθύτατα από το αποτέλεσμα», είπε ο καρδινάλιος Παρολίν το βράδυ της Τρίτης.
«Η Εκκλησία πρέπει να υπολογίσει αυτή την πραγματικότητα, αλλά με αίσθημα ότι πρέπει να ισχυροποιήσει την αφοσίωσή της στον ευαγγελισμό. Νομίζω ότι δεν μπορούμε απλώς να μιλάμε για μια ήττα των χριστιανικών αρχών, αλλά για μια ήττα της ανθρωπότητας, είπε.
Ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, από την πλευρά του, αντέδρασε πολύ πιο ήπια από τον υπουργό του Βατικανού και είναι βέβαιο ότι αυτές οι δηλώσεις θα ανοίξουν νέους κύκλους αντιπαραθέσεων για το όλο ζήτημα.
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό ειδικά σε μια χώρα που η ομοφυλοφιλία απαγορευόταν με νόμο μέχρι και το 1993.

tribune.gr

Τα Wikileaks αποκαλύπτουν αναφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1978 για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας - Επίκαιρη όσο ποτέ



Τα Wikileaks αποκαλύπτουν μία αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον, η οποία έχει γραφτεί το 1978 και είχε να κάνει με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον επερχόμενο Ανδρέα Παπανδρέου και βέβαια με την κατάσταση στην Ελλάδα είναι περισσότερο από ποτέ είκαιρη, αφού αποδεικνύει τη σπουδιαότητα της Ελλάδας όσον αφορά στη γεωστρατηγική της θέση την οποία ελάμβαναν υπόψη τους οι ΗΠΑ, όπως κάνουν και σήμερα αναλαμβάνοντας μέσω του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ρόλο διαμεσολαβητικό για να συνεχίσει η Ελλάδα "να ανήκει στη Δύση". 
Οι Αμερικανοί αναφέρονται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Καραμανλή και δεν κρύβουν την ελπίδα τους “να μην γίνει πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου”, λόγω του “αντιαμερικανισμού” του.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι αμερικανοί γράφουν ,επαναλαμβάνουμε το 1978 : “Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν οι πιθανοί κριτές της Ελληνικής πολιτική. Ουσιωδώς συντηρητικές και έντονα δεμένες με το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, παραμένουν έτοιμες να παρεμβουν για να σώσουν το Ελληνικό Έθνος εαν το κρίνουν απαραίτητο. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εχθροι τους: οι διαταραχές, οι κομμουνιστές, και ο Ανδρέας Παπανδρέου”.
Για την οικονομία από τότε προέβλεπαν ότι το “μοντέλο” που ακολουθούσαμε δεν θα μπορούσε να αντέξει στον “παγκόσμιο ανταγωνισμό”. Αλλά παρόλα αυτά γράφουν για την Ελλάδα:
“Ευλογημένη με μια ευνοϊκή γωγραφική θέση και με μια ισχυρή επιχειρηματική παράδοση, οι Έλληνες έχουν εκμεταλλεύτει στο επακρον τα πλεονεκτήματά τους”.
Αναλυτικά το τηλεγράφημα που αποκαλύπτουν τα wikileaks:





1. Ο Πρωθυπουργός Καραμανλής και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου,φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα  - οτι  η Ελλάδα είναι ένα έθνος σε αναζήτηση εθνικής ταυτότητας.
2. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην ανατολική Μεσόγειο είναι  κατά ένα μεγάλο μέρος εξαρτημένα στην επίλυση αυτης της αβεβαιότητας.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει την Δύση, κατι που θα εξασφάλιζε τα δικά μας [των ΗΠΑ] πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα. Αλλα για να κινηθεί αποφασιστικά η Ελλάδα προς την Δύση θα πρέπει οι ηγέτες της να ξεπεράσουν την ιστορία - ενα εξαιρετικά δυσκολο έργο αλλα όχι αδύνατο. Η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να απομακρυνθεί απο τις ΗΠΑ και να ακολουθήσει τα αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος της - μια πιο εύκολη επιλογή αλλα σίγουρα αναποφευκτη.
3. Σήμερα [1978] το αποτέλεσμα ειναι ακομη αβέβαιο και εξαρτάται απο τέσσερεις παράγοντες
 - Την ικανότητα της ελληνικής πολιτικής να απορροφήσει ραγδαίες κοινονικές και οικονομικές αλλαγές και να δημιουργήσει μια σταθερή, ευέλικτη δημοκρατία
- Την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να μεταμορφωθεί σ’ ενα συγχρονο παραγωγικό μηχανισμό με έμφαση στην διατήρηση της ανάπτυξης και στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών συγκρούσεων
- Στην ικανότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας να λύσουν τις διαφόρες τους οι οποίες διαφορές τωρα στρεβλώνουν σοβαρά την πολιτική, τις οικονομικές και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας
- Στις ενέργειες και τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες, αν και δεν θα προσδιορίσουν εξ’ολοκλήρου το αποτέλεσμα για την έρευνα της Ελλάδας για εθνική ταυτότητα  αλλα θα επηρεάσουν πολυ τα γεγονότα.
4. Στα τριάντα χρόνια της αμερικάνικης Συμμαχίας η Ελλάδα έχει περάσει από τη φτώχεια στη σχετική ευημερία. Ωστόσο ακόμη περιμένει για την δημιουργία ενός πολιτικού συστήματος, που να θεωρείται γενικά νόμιμο και να εχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από το 1974 επικρατεί ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στις αρχές ενός εξαιρετικού ανθρώπου του Κ. Καραμανλή.Μπαίνουμε τώρα σε μια περίοδο που θα καθορίσει εάν το σύστημα μπορει να επιβιώσει μετά απο αυτον.
5. Ο Καραμανλής παρέλαβε ενα πολιτικό χάος και το διαμόρφωσε σε μια δημοκρατία. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι θα ‘εκανε πολύ περισσότερα για τις δομές της χώρας αλλα αντι να θέσει τα θεμέλια για μια νέα πολιτική τάξη αποκατέστησε την παλιά.
8. Ο Παπανδρέου μπορεί να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός - Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν μετα τον Καραμανλή, το κέντρο ή η δεξιά μπορουν να παραμείνουν ενωμένοι πίσω από έναν μόνο ηγέτη. Αλλά επειδή ο Παπανδρέου θα έκανε και θα έλεγε σχεδον ο,τιδηποτε θεωρεί αναγκαίο για να γίνει πρωθυπουργός, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα κάνει εαν το πετύχει. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών εχει δηλώσει τα πάντα σε οτι αφορα την εσωτερική και την εξωτερική πολιτικη. Μόνο ο παθολογικός αντιαμερικανισμός του παραμένει σταθερός. Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα εαν η φιλοδοξία του να γινει πρωθυπουργός δεν εκπληρωθεί.
10. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν οι πιθανοί κριτές της Ελληνικής πολιτική. Ουσιωδώς συντηρητικές και έντονα δεμένες με το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, παραμένουν έτοιμες να παρεμβουν για να σώσουν το Ελληνικό Έθνος εαν το κρίνουν απαραίτητο. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εχθροι τους: οι διαταραχές, οι κομμουνιστές, και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
11. Προφανώς, η πολιτική δεν απέχει πολύ από την οικονομία σε αυτή τη χώρα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Ελληνική οικονομία έχει αυξηθεί ραγδαία χωρίς να μεταβληθουν οι παραδοσιακές κοινωνικές και οικονομικές δομές.
Ως αποτέλεσμα η Eλλάδα εχει αποφύγει πολλές από τις κοινωνικές και ψυχολογικές εντάσεις που άλλες κοινωνίες αντιμετωπίζουν καθώς πάνε από την υπανάπτυξη στον εκσυγχρονισμό. Ωστόσο στη πραγματικότητα η Αθήνα ειναι μια πόλη απο χωρικούς. Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι χτισμένη γύρω από μικρά καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις και παραδοσιακά καθεστώτα ιδιοκτησίας που δεν θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στην παγκόσμια οικονομία.
Απαιτούνται αλλαγές προκειμένου να δημιουργηθουν μεγάλες οικονομίες. Η Ελληνική γραφειοκρατία αναπαράγει πιστά τις χειρότερες πτυχές των Οθωμανικων-Βυζαντινών προκατοχων τους. Ο δρομος προς μια σύγχρονη οικονομία θα είναι δύσκολος.
12. Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές ειναι πιο θετικές. Η ανάπτυξη υπερβαίνει τον Δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και το συναλλαγματικό αποθεμα είναι υψηλό.
Ευλογημένη με μια ευνοϊκή γωγραφική θέση και με μια ισχυρή επιχειρηματική παράδοση, οι Έλληνες έχουν εκμεταλλεύτει στο επακρον τα πλεονεκτήματά τους.
13. Για πρώτη φορά από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ένα μείζον πολιτικό πρόσωπο, ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρουσιάζει μια διαφορετική εξωτερική πολιτική, για την Ελλάδα προς τη Δύση.
Η  Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί επιτυχής θα δεσμευθεί σε ένα πλουραλιστικό δυτικό δημοκρατικό μέλλον. Ο Παπανδρέου ειναι κατά της ένταξης. ….
Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν οτι βρίσκονται σε μια ζωτικής σημασίας μάχη με την Τουρκία.
Ο Καραμανλής επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη "τουρκική απειλή" με την υποστήριξη της Δύσης. Ο Παπανδρέου παίζοντας με τις ευρέως διαδεδομένες ελληνικές αμφιβολίες για τις προθέσεις της Δύσης, ισχυριζεται οτι οι ΗΠΑκαι το ΝΑΤΟ οχι μονο ειναι αναξιόπιστοι αλλα οτι ενισχύουν την Τουρκία.
14. Ο Καραμανλής θα ήθελε να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές και αποφάσεις που θα καθορίσουν με σαφήνεια την πολιτική του.
15. Το ΑΙΓΑΙΟ είναι μια σταθερή κεντρική ιδέα στις εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Πρόσφατα, επικρατεί μια παραπλανητική ηρεμία στην ελληνο-τουρκικη αντιπαράθεση για τα δικαωματα στο Αιγαίο αλλα αυτη η γαλήνη δεν θα έπρεπε να μας κάνει να ξεχνάμε οτι τα τελευταια τέσσερα χρόνια,στο μυαλό των ελλήνων πάντα, η αντιπαραθεση στο Αιγαίο, έφτασε σε κρισιμο σημείο 2 φορές. Οι αμυντικές δαπάνες έχουν φτάσει επισης σε κρίσιμο σημειο καθώς χρησιμοποιούνται χρήματα που θα έπρεπε να επενδυθούν  στην υγεία, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην γεωργία για την αγορά όπλων. …
Εν ολίγοις, αν και το Αιγαίο δεν ειναι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ανοιχτή και δυνητικά θανατηφόρα πληγή.  Είναι πολύ πιθανόν οι όποιοι κίνδυνοι προκύψουν κατά την αμερικανική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος να αντισταθμιστούν από σημαντικά κέρδη
16. Ο Καραμανλής εχει μια καθιερωμένη εξωτερική πολιτική η οποια μαλλον δεν προκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Αν και ειναι δεσμευμένος στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Δύση η γνώμη του ειναι οτι οι σχέσεις πρεπει να μπορούν να προσαρμοστούν μπροστα στην ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση. Οπότε επιδιώκει να χειραγωγήσει τις ΗΠΑ για να αποκτήσει την μέγιστη δύναμη ενάντι στους Τούρκους. Πάντως οι πολιτικές του πεποιθήσεις στο σύνολο τους ειναι υπερ της συμμαχίας Ελλάδα-ΗΠΑ.
17. Στο θέμα της Κύπρου θα προτιμούσε η Ελληνική συμμετοχη να μην ηταν μεγάλη.  Έχοντας ήδη αναγνωρίσει και όλα τα κύρια θέματα ουσίας: διζωνικότητα, ένα ομοσπονδιακό σύστημα, μια μεγάλη τουρκοκυπριακή ζώνη - η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την διευθέτηση λύσης.
Ειναι σχεδόν δεδομένο οτι μια οποιαδήποτε λύση θα ηταν ανεπιθύμητη στην Ελλάδα… εφόσον υπάρχει η ένταση στο Αιγαίο. Ο Καραμανλής τάχθηκε υπερ μιας συμβιβαστικής λύσης στην ελληνο-τουρκικη αντιπαράθεση στο Αιγαίο κατι που θα χορηγούσε στην Τουρκία σημαντικά δικαιώματα. Γνωρίζει οτι μια ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία θα ηταν καταστροφική για την Ελλάδα. Όπως και στην Κύπρο το πρόβλημα ειναι η βελτίωση της κατάστασης πέρα απο την αποδοχή των αρχών, δηλαδη στην εφαρμογή τους σε μια επίλυση του ζητήματος.
18. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα ειναι σαφή, θέλουμε να δουμε να σταθεροποιηθεί η δημοκρατία, να μειωθεί η ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια αλλα και η οικονομική και πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Δύση. Ο Τζόν Φόστερ Ντουλες δήλωσε οτι η Ελλάδα “ειναι ενα ψάρι γαντζωμενο στο αγκυστρι”, χωρίς καμία εναλλακτική λύση στην αμερικανικη συμμαχία. Ακόμα και σήμερα η Ελλάδα δεν εχει καμία εύκολη εναλλακτική λύση και οι Σοβιετικοί κλίνουν σαφέστατα προς την Τουρκία και όχι την Ελλάδα. Αλλα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας μπορει να έχουν καθοδικοί πορεία με την σκιά του Παπανδρέου ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που μπορεί να ακολουθήσουν.
19. Στην παρούσα φάση δεν εχουμε καλύτερο άνθρωπο στην Ελλάδα απο τον Καραμανλή… Παραμένει ακόμη ο ισχυρότερος  ηγέτης αυτής της χώρας και ένας άνθρωπος που έχει πολλά κοινά με τους δικούς μας στόχους. Το πρόβλημα ειναι πώς να το πάμε στην κατευθυνση που θα θέλαμε να πάει. Ο πειρασμός ειναι να το πιέσουμε αλλα με αυτον τον τρόπο κινδυνέυουμε να του προκαλέσουμε αρνητικά συναισθήματα. Εξάλλου δεν υπάρχει απόδειξη οτι η πιέση θα λειτουργούσε. Ειναι πεισματάρης και ενδιαφέρεται μόνο οταν υπάρχει κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα. Ειναι γεγονός οτι τώρα ειναι αντιμέτωπος με μια αποτελεσματική αντιπολίτευση οπότε πρέπει να ειμαστε προσεχτικοί.
20. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλαδα που θα μπορουσε να γίνει πιο περιπλοκη και πιο δύσκολη απ’οτι ηταν τα τελευταία τρία χρόνια. Απο το 1974 έχουμε σκυψειι το κεφάλι με την ελπίδα οτι τα πράγματα θα βελτιωθούν - και ετσι κι εγινε. Τώρα, στον απόηχο της χούντας, υπάρχει κινητικότητα και αλλαγή. Απο την πλευρά μας απαιτειται η συνεχής προσπάθεια να καθησυχάσουμε τους Έλληνες σε όλα τα επίπεδα και να τους επιβεβαιώσουμε οτι δεν θυσιαζουμε τους προβληματισμούς τους για τα συμφέροντα μας.
[Οσο αφορά την Τουρκία] Η αμερικάνικη αμεροληψία στην περιοχή ειναι ξεκάθαρη για την Ουασινγκτον ωστοσο η εννοια αυτη ειναι δύσκολο να κατανοηθεί απο τους περισσότερους Έλληνες οι οποιοι πιστεύουν οτι εαν κάποιος δεν ειναι πλήρως μαζί τους τότε ειναι εναντίον τους. Με το νέο έτος εαν παραβλέψουμε αυτη την ατυχή αλλα πραγματική ελληνική τάση να βλέπει τα πραγματα μόνο άσπρα ή μαύρα τότε θα κάνουμε τα προβλήματα μας πιο δυσεπίλυτα.
Πρέπει να κάνουμε το “περιτύλιγμα” μας πιο ελκυστικό και να βρουμε αποτελεσματικούς τρόπους να πείσουμε τους Έλληνες οτι οι προσπάθειες μας θα προστατευσουν και θα ενισχύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Να προσέξουμε, επίσης να μην αναζωπυρωθουν οι φλόγες του αντιαμερικανισμου και κάνουν πιο αδύναμη τη θέση του Καραμανλή στην προσπάθεια του να ωθήσει την χώρα του σε μια στενότερη σχέση με τη Δύση.

defencenet.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015


Δέκα θεωρίες για τα ταξίδια στο χρόνο

Τελικά φαίνεται πως τα ταξίδια στο χρόνο είναι πιο κοντά από όσο νομίζαμε. Ωστόσο οι θεωρίες των επιστημόνων, μοιάζουν "τρελές" για τον μέσο άνθρωπο.
Είναι γνωστό πως όταν οι φυσικοί θέλουν να διεγείρουν το ενδιαφέρον του κοινού για το αντικείμενό τους, στρέφονται στην κοσμολογία ή τη σωματιδιακή φυσική. Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να πεις για το χώρο ή την έρευνα νέων σωματιδίων.
Έτσι, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν την ύπαρξη της δυνατότητας να ταξιδέψει κάποιος στο χρόνο, αλλά και αυτοί που είναι κάθετοι και απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά το ταξίδι στο χρόνο είναι συνδεδεμένο με το διαστημικό ταξίδι και δη την ταχύτητα φωτός.
10. Παράλληλο σύμπαν
 
Η κβαντική φυσική υποστηρίζει την ύπαρξη των πολλαπλών συμπάντων, δηλαδή την πολλαπλή διαίρεση του σύμπαντος. Μάλιστα οι επιστήμονες απορρίπτουν τη θεωρία πως τα ταξίδια στο χρόνο είναι απίθανα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει
9. Ταχύτητα φωτός
 
Ο χρόνος μειώνεται όσο πιο κοντά ταξιδεύουμε στη ταχύτητα φωτός, δηλαδή αν περάσεις ένα χρόνο ταξιδεύοντας με ταχύτητα φωτός στο διάστημα, τότε αυτός ο χρόνος θα ισούται με 223 μετρήσιμα χρόνια στη Γη.
8. Ένα αδύνατο ταξίδι
 
Ο μόνος τρόπος για να ταξιδέψει κάποιος στον χρόνο είναι να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός, ο Αϊνστάιν για να αποδείξει την πραγματοποίηση αυτού, βρήκε πως χρειάζεται άπειρη ενέργεια.
7. Τριπλός κύλινδρος
 
Ένα ατελείωτο περιστρεφόμενο τούνελ, που είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο, υπάρχει στο διαστημικό χρόνο. Αν λοιπόν, ένα διαστημόπλοιο εισερχόταν σε ένα τέτοιο περιστρεφόμενο τούνελ τότε θα μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.
6. Το κενό του "λουκουμά"
 
Χειραγωγώντας τα πεδία βαρύτητας θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει μια μάζα διαστημικού χρόνου, ανάλογη με έναν γιγαντιαίο λουκουμά. Έτσι ταξιδεύοντας γύρω από αυτή τη μάζα θα μπορούσε κάποιος να μεταφερθεί πίσω στο χρόνο πριν από τη δημιουργία της μάζας.
5. Σκουληκότρυπες
 
Τα τούνελ ή διαφορετικά οι σκουλικότρυπες που υπάρχουν στο διάστημα αποτελούν συντόμευση στο παρελθόν και το μέλλον, ωστόσο αυτά τα τούνελ είναι τόσο μικρά που μόνο μικροαντικείμενα θα μπορούσαν να τα διασχίσουν.
4. Μαύρες τρύπες
 
Οι μαύρες τρύπες είναι τόσο πυκνές που ακόμη και ο χρόνος μειώνεται χάρη στην δύναμη της βαρύτητάς τους. Αν ένα διαστημόπλοιο εισέρχονταν σε αυτές τότε το πλήρωμα θα βίωνε τον μισό χρόνο από αυτόν που βιώνουμε στη γη.
3. Κβαντικά τούνελ
 
Αντιγράφοντας την κίνηση των ηλεκτρονίων, οι επιστήμονες τονίζουν πως θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ταξίδια στον χρόνο. Έτσι, αν ένα σώμα καταφέρει να μετακινηθεί από ένα σημείο Α σε ένα άλλο σημείο Β χωρίς να περνά από το διάστημα μέσω των φωτονίων, τότε δεν είναι απαραίτητο να ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι στο χρόνο.
2. Οι κοσμικές χορδές
 
Ο επιστήμονες ανακάλυψαν μυστηριώδεις εκρήξεις στο σύμπαν, που λογικά προήλθαν από την κύρια έκρηξη, το Μπιγκ Μπάνγκ. Οι εκρήξεις αυτές ήταν τόσο ισχυρές, που αν δύο από αυτές κατάφερναν να συναντηθούν θα προκαλούσαν ένα κενό στο χρόνο., που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ταξίδι.
1. Το σωματίδιο του θεού
 
Η ανακάλυψη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας, για το σωματίδιο Higgs υποστηρίζει πως το ταξίδι στον χρόνο είναι κάτι πιθανό. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως απενεργοποιώντας με κάποιον τρόπο το σωματίδιο θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τη μάζα στα αντικείμενα αλλά και να ταξιδέψουμε στο χρόνο.
(Πηγή βίντεο: YouTubeAllTime10s)
http://news247.gr/

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ...;


Βιογραφία του στρατηγού Μακρυγιάννη



Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές του ’21. Γεννήθηκε στα 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας από φτωχούς γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τον αποκαλούσαν «Μακρυγιάννη» για το ψηλό του ανάστημα, όνομα που το κράτησε και με αυτό παρέμεινε στην ιστορία. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με στερήσεις και κακουχίες,  ανάμεσα στις περιπέτειες και στους κατατρεγμούς  των δικών του από τους Τουρκαλβανούς. Το 1804 κατά το διωγμό των κλεφτών ο πατέρας του σκοτώθηκε και ο Μακρυγιάννης ,μόλις εφτά χρονών, άρχισε να δουλεύει για να συντηρήσει τον εαυτό του. Στα 1811πάει στην Άρτα όπου και προσλαμβάνεται στη δούλεψη του προύχοντα Αθανάσιου Λιδωρίκη. Το 1817 επιδόθηκε στο εμπόριο και χάρη στο ζήλο και την εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σημαντικά κέρδη και να καλυτερεύσει τη ζωή του.
Η εμπορική του δραστηριότητα στην Άρτα κράτησε ως το 1820.Τότε όμως τα σουλτανικά στρατεύματα τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν επειδή τάχα ήταν όργανο του Αλή Πασά. Ωστόσο, κατόρθωσε να δραπετεύσει, κατέφυγε στα βουνά και ακολούθησε τον αρματολό Γώγο Μπακόλα. Στο μεταξύ είχε ήδη (1820) μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και είχε αποφασίσει με καρδιά και νου να παλέψει για την ανάσταση της φυλής του. Στη συνέχεια στρατολόγησε το πρώτο του σώμα και έφθασε στην Αθήνα. Το 1822 διορίστηκε υποδιοικητής του Κάστρου (της Ακρόπολης) με διοικητή τον Ιωάννη Γκούρα και αρχηγό της Ανατολικής Ελλάδας τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε από τον Άρειο Πάγο Πολιτάρχης (αστυνόμος) των Αθηνών.
 Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων άρχισε ο εσωτερικός κομματικός διχασμός που κατέληξε σε εμφύλιο πόλεμο με οδυνηρά επακόλουθα για την επαναστατημένη Ελλάδα. Ο Μακρυγιάννης πολέμησε και στους δύο εμφυλίους ως αντιπρόσωπος των διοικήσεων.
 Στο ίδιο χρονικό διάστημα, συμμετέχει ενεργά σε μάχες που έκριναν την εξέλιξη της Επανάστασης του ’21. Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην ιστορική για τα αποτελέσματά της μάχη των Μύλων όπου ο Ιμπραήμ Πασάς υπέστη πανωλεθρία και αναγκάστηκε να υποχωρήσει (Ιούνιος 1825). Ένα χρόνο αργότερα, όταν ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα, ο Μακρυγιάννης οχυρώθηκε στον Σερπετζέ ( Ωδείο Ηρώδη του Αττικού)και αντέταξε σθεναρή αντίσταση. Κατά τη μάχη του Σερπετζέ μετά από φοβερό αγώνα κατόρθωσε να αποκρούσει τους επιτιθέμενους και να σώσει την Ακρόπολη Πολέμησε επίσης στην εκστρατεία της Αττικής, στις επιθέσεις της Καστέλλας και του Πειραιά που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την ήττα των Ελλήνων(Απρίλιος 1827)και την παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους.
 Βαθιά λυπημένος απ’ όλα αυτά τα γεγονότα ο Μακρυγιάννης, απογοητευμένος με την κυβέρνηση και τις διχόνοιες, βασανισμένος από τις πληγές που έφερε σ’ όλο του το σώμα (είχε τραυματιστεί βαριά και στη μάχη των Μύλων και στη μάχη του Σερπετζέ) απομακρύνθηκε από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή. Με την κάθοδο του Καποδίστρια διορίζεται αρχηγός της Εκτελεστικής δυνάμης στο Μοριά, θέση που του αφαιρέθηκε, όταν παρασυρμένος από τον Ιωάννη Κωλέττη χρησιμοποίησε τη στρατιωτική δύναμη που διέθετε για να επιβάλει συνταγματικό πολίτευμα στον Καποδίστρια, πράγμα που δυσαρέστησε τον κυβερνήτη.
Κατά την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα ο Μακρυγιάννης κατηγορούσε την κυβέρνηση ως απολυταρχική και ζητούσε Σύνταγμα, μ’ όλο που τον περιέβαλλαν με ιδιαίτερη εκτίμηση και του απένειμαν το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1840 άρχισε να οργανώνει τον αγώνα υπέρ της επιβολής του Συντάγματος και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρησή του από τη βαυαρική δυναστεία. Υπήρξε τόσο κατηγορηματικός στην προσπάθειά του για επιβολή των πραγματικών ελευθεριών ώστε κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά , συνελήφθη (1851),δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του μετριάστηκε σταδιακά, έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια για να αποφυλακιστεί τελικά(1854) με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη. Η υγεία του όμως από τις κακουχίες και τη βαναυσότητα της φυλακής κλονίστηκε. Έτσι ο Μακρυγιάννης απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του-"Μακρυγιάννη") όπου και πέθανε στις 27 Απριλίου1864...Πριν λίγες μέρες είχε προαχθεί από την τότε κυβέρνηση στο βαθμό του αντιστράτηγου!
Εκτός όμως από τις ηρωικές του πράξεις και το παράδειγμά του αυτός ο μεγάλος Έλληνας κληροδότησε στις νεότερες γενιές ένα αθάνατο μνημείο ύφους, ήθους, λόγου και περιεχομένου ,τα Απομνημονεύματά του. Άρχισε να τα γράφει στο Άργος (26 Φεβρουαρίου 1829) με σκοπό να διδάξει και να φρονηματίσει τους μεταγενέστερους και συνέχισε μέχρι το 1851 ώσπου η καταδίκη του και οι άλλες δραματικές περιπέτειες της ζωής του τον ανάγκασαν να σταματήσει. Σε όλη τη διάρκεια των δύσκολων καιρών φροντίζει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει το χειρόγραφό του γιατί πιστεύει ότι και μ’ αυτό τον τρόπο κάνει το καθήκον του απέναντι στον τόπο και την ιστορία του. Η αποκατάσταση και δημοσίευση (1907)  των Απομνημονευμάτων  οφείλεται  Γιάννη Βλαχογιάννη που με εξαιρετική φροντίδα επιμελήθηκε και εξέδωσε το έργο του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Το έργο στην αρχή πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από τον Παλαμά κανείς σχεδόν δεν αντιλήφθηκε τη σημασία του. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για ν’ ασχοληθούν μαζί του λογοτέχνες και κριτικοί και να φέρουν τον Μακρυγιάννη και το έργο του στο προσκήνιο της πνευματικής μας ζωής. Τι οδηγεί το Γιώργο Σεφέρη να πιστεύει πως ένα έργο σαν του Μακρυγιάννη είναι η συνείδηση ενός ολόκληρου λαού ,πως αποτελεί μια πολύτιμη διαθήκη και να θεωρεί τον Μακρυγιάννη μαζί με τον Παπαδιαμάντη ως τους μεγαλύτερους πεζογράφους της Ελληνικής Λογοτεχνίας; Το ότι αποτυπώνοντας το βίο του πάνω στο χαρτί ξεδιπλώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του ελληνισμού, ότι η ιστορία του είναι περισσότερο από μια ιστορία γεγονότων. Είναι μια ιστορία των συναισθημάτων του λαού του...πως αυτός ο αγράμματος και ταπεινός για την άμαθειά του μέσα από αυτό το απελέκητο γράψιμο αναδεικνύει μια σπάνια καλλιέργεια και ευαισθησία...πως πέρα από την καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων ,την κριτική που ασκεί, τον αντίλογο στο ψεύδος και την υποκρισία, τη δίψα για δικαιοσύνη, μας προσφέρει ένα μεγάλο μάθημα εθνικής αυτογνωσίας .Κι όλα τούτα χαράζοντας στο χαρτί τη γλώσσα που μιλάει με τη ρουμελιώτικη προφορά, αποτυπώνοντας την ίδια του τη φωνή με σοφία, εκφραστική αμεσότητα και απλότητα και με τη μαστοριά του προικισμένου λαϊκού αφηγητή.                                                                                                                                            
Άλλο γνωστό και συζητημένο έργο του Μακρυγιάννη είναι το «Οράματα και θάματα» που αρχίζει να γράφεται μερικούς μήνες ύστερα  από τα Απομνημονεύματα «το άλλο στορικό», όπως ονομάζεται από τον Μακρυγιάννη, θεωρείται από τον η συνέχειά του, και χαρακτηρίζεται  με τον ίδιο τίτλο «στορικό», όπως και το πρώτο.

ekebi.gr

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/6/2015 : ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ // Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ


Καλούμε τον Ελληνικό λαό, να διαδηλώσει στο Σύνταγμα, στον Λευκό πύργο και στις κεντρικές πλατείες των άλλων πόλεων την Τετάρτη 3/6/2015, απαιτώντας σεβασμό στα αυτονόητα δικαιώματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, τα οποία καταπατήθηκαν στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια και αυτή την στιγμή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παραβιάζοντας έτσι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25/1/2015, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ψήφισε ΟΧΙ στην πολιτική της υποτέλειας και της φονικής λιτότητας των μνημονίων. 

Πραγματικά απορούμε με την επιμονή των Ευρωπαίων “εταίρων” μας στην συνέχιση αυτής της πολιτικής, που αποδεδειγμένα διογκώνει την ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση, δημιουργώντας συνέπειες μη βιώσιμες τόσο για το χρέος όσο και για τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι στόχος αυτής της “τιμωρητικής” πολιτικής, είναι η υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της χώρας και η μετατροπή των υπερήφανων Ελλήνων σε ανδράποδα (δηλαδή ηττηθέντες αιχμάλωτους πολέμου, που πωλούνται ως δούλοι).

Η άρνησή μας να δεχτούμε κάτι τέτοιο αποτελεί ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΌ ΜΟΝΌΔΡΟΜΟ, αφού κανένας υποδουλωμένος λαός δεν έχει δικαίωμα να ζητά ανάπτυξη και ευημερία, εφ' όσον αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τους “αφέντες/προστάτες” του.

Διαμηνύουμε προς όλους όσους αποφασίζουν για τις τύχες μας, πως ακόμη και αν η Ελληνική κυβέρνηση υποκύψει στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται, εμείς δεν υποκύπτουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την καταστροφή της χώρας μας και θα παλέψουμε να ανατρέψουμε στην πράξη τα μνημονιακά μέτρα (παλιά και νέα) όπως και αν ονομαστούν, ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ.


ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, για να υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία, την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Καλούμε τους λαούς της Ευρώπης να στηρίξουν τον αγώνα μας εναντίον της οικονομικής κατοχής της Ελλάδας, διαδηλώνοντας κι αυτοί μαζί μας, αφού η δική μας ήττα θα σηματοδοτήσει την ήττα της Δημοκρατίας και την νίκη της «Τραπεζοκρατίας», που απεργάζεται επέκταση της πολιτικής της υποτέλειας και της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.

Επιτέλους: Φορολόγηση σε καταθέσεις στην Ελβετία ή κλείσιμο λογαριασμού!


ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ!

Ένα οριστικό τέλος στο ζήτημα με τις καταθέσεις στην Ελβετία επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο, με το Γιάνη Βαρουφάκη να ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, ότι οι καταθέτες θα πρέπει να περάσουν από το… ταμείο για να φορολογηθούν τα χρήματά τους με 15% εθελοντικά ειδάλως ο λογαριασμός τους στο εξωτερικό θα κλείνει οριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, οι καταθέτες, τόσο της Ελβετίας, όσο και σε άλλες χώρες θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους, χωρίς τη δέσμευση να τα επαναπατρίσουν.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Πώς να νομιμοποιήσετε τις καταθέσεις σας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΔΕ, στην οποία και θα δηλώνει τις «μαύρες» καταθέσεις εξωτερικού, λαμβάνοντας εν συνεχεία σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
Όσοι δεν νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους ο λογαριασμός στην Ελβετία θα κλείνει και ο καταθέτης δεν θα μπορεί να ανοίξει νέο λογαριασμό. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι θα συμβαίνει με τα χρήματα που θα υπάρχουν στο λογαριασμό που θα κλείνει, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Βαρουφάκης ότι θα αποσαφηνιστεί άμεσα.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Ελβετία από το 2017 θα είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού, γεγονός που καθιστά την προσφυγή στην εν λόγω ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για αποκάλυψη των καταθέσεων ιδιαίτερα συμφέρουσα.
tribune.gr