Translate

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Δεν αισθάνομαι Ευρωπαίος γιατί είμαι Ελληνας!

Τι σημαίνει Ευρώπη? Υπάρχουν πολλές εκδοχές απ οτι αντιλαμβάνομαι…

Για άλλους είναι μια Ήπειρος…για κάποιους ένα σύνολο κρατών σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή…για άλλους είναι προιόν ενός αρχαίου Μύθου …και μάλιστα ελληνικού !Τι ειρωνία αν το σκεφτεί κανείς …
Αυτό που σίγουρα δεν είναι, για εμένα τουλάχιστον, είναι η Πατρίδα μου.
Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα…
Εδω γεννήθηκα, εδω μεγάλωσα, εδώ ένιωσα τα πρώτα μου συναισθήματα χαράς και λύπης, ελπίδας και απογοήτευσης, αγάπης αλλά και μίσους.Εδώ στην Ελλάδα μεγαλώνω τα παιδιά μου.Εδώ στην Ελλάδα θέλω να ταφώ όταν θα έρθει η ώρα μου.
Γιατί προσπαθούν να με πείσουν ότι πρέπει να αισθάνομαι Ευρωπαίος μπορώ να το φανταστώ αλλά το μόνο πράγμα που δεν εκβιαζεται και δεν ξεπουλιέται είναι η συνείδηση ενός ανθρώπου…από αυτήν δεν μπορείς να ξεφύγεις, σε ακολουθεί παντού και σε κρίνει και ασύστολα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Πατρίδα μου την Ελλάδα δυστυχώς με έκαναν να συνειδητοποιήσω κάτι που είχα «αφήσει» σε κάποια γωνιά του μυαλού μου να σκονίζεται μια και είναι από τα πράγματα που με λυπούν ιδιαίτερα…
Αυτό είναι το γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων…οι λέξεις μπορεί να παραμένουν ίδιες ….οι έννοιες τους όμως αλλάζουν…
Γι αυτό όταν αναφερόμαστε στην λέξη Δημοκρατία θα πρέπει να σημειώνουμε και για ποία χρονολογική περίοδο μιλάμε καθώς σήμερα έχουμε την τάση να ερμηνεύουμε τις λέξεις με την αρχαία τους έννοια και όχι με την σημερινή τους …
Εξ αυτού καταλήγω στο πολύ προφανές και κοινά αποδεκτό συμπέρασμα οτι η Δημοκράτια με την έννοια που την αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες δεν υπάρχει πλέον σε καμία Ήπειρο και σε κανένα Κράτος .
Αποτιμώντας λοιπόν την κάτασταση της Χώρας και κατ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας αρα και της οικογένειας μου έχω να πω ότι…
Κυβερνιέμαι από ξένους..δεν υπάρχει Δημοκρατία…δεν αισθάνομαι Ευρωπαίος
Έχω οικογένεια έχω φίλούς και έχω και κάτι ακόμα…
έχω την Πατρίδα μου την Ελλάδα!Μου είναι αδύνατον να νίωσω Ευρωπαιος γιατί πολύ απλά είμαι Ελληνας!
Ως Ελληνας και ως Έλληνες επιβιώσαμε ως τώρα και θα επιβιώσουμε και στο μέλλον όποια και αν είναι αυτό και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε πάντα γιατί λαός χωρίς ταυτότητα είναι πλοίο χωρίς πανιά…


olympia.gr

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Κινέζοι χάκερ υπέκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα των ομοσπονδιακών υπαλλήλων στις ΗΠΑ




Κινέζοι χάκερ, οι οποίοι έκλεψαν τα δεδομένα εκατομμυρίων αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων, κατάφεραν επίσης να συλλέξουν πληροφορίες για προσωπικό που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα ή απόρρητα δεδομένα, έγινε γνωστό από την εφημερίδα Washington Post και το πρακτορείο Associated Press.
Οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στην τράπεζα δεδομένων που περιέχει τους φακέλους σχεδόν όλων των αμερικανών δημόσιων υπαλλήλων ή εργολάβων που έχουν τις τελευταίες δεκαετίες πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, για παράδειγμα στα στρατιωτικά απόρρητα, αναφέρει η εφημερίδα. “Πρόκειται για μια εν δυνάμει καταστροφή σε όρους αντικατασκοπείας”, δήλωσε στην Washington Post ο Τζόελ Μπρένερ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής αντικατασκοπείας.
Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM), που διαχειρίζεται αυτή τη βάση δεδομένων, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την πειρατεία, όμως επιφυλάχθηκε να την αποδώσει στους Κινέζους.
Υπάρχουν “πολλές πιθανότητες” να εκλάπησαν πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν “νυν, πρώην ή εν δυνάμει” ομοσπονδιακούς εργαζομένους και άλλους μισθωτούς που πρέπει να διαθέτουν άδεια πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες για να μπορούν να εργάζονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Σάμιουελ Σούμαχ, ο εκπρόσωπος του OPM.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της αντικατασκοπείας τον οποίο επικαλείται η Washington Post, τα πολύ προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στα αιτήματα για άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες, μπορούν να χρησιμεύσουν για να εκβιασθούν οι κάτοχοι των αδειών πρόσβασης, οι οποίοι καθίστανται έτσι “ευκολότεροι στόχοι για στρατολόγηση από τις υπηρεσίες κατασκοπείας ξένης χώρας”, υπογράμμισε.
Η εν λόγω τράπεζα δεδομένων περιέχει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή, αλλά και γα τα οικονομικά ή και την οικογένεια, τους γείτονες και τις επαφές με ξένους. Πληροφορίες για το προσωπικό της CIA ενδέχεται να έχουν επίσης αποκαλυφθεί.
Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως τα δεδομένα 4 εκατ. ομοσπονδιακών υπαλλήλων εκλάπησαν από χάκερ, όμως επιφυλάχθηκε να κατηγορήσει δημόσια την Κίνα.
Την Πέμπτη, ένα συνδικάτο δημόσιων υπαλλήλων είχε υποστηρίξει πως οι χάκερ παραβίασαν όλους τους φακέλους όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Η έρευνα για την εισβολή αυτή επέτρεψε να εντοπισθεί και η εισβολή στις άδειες πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

makeleio.gr

MASKIROVKA


Η «maskirovka», ως γενικότερο φαινόμενο/ στρατηγική της Ρωσίας, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αποτελεί μια μακρά και επιτυχή παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ως έννοια, ουδόλως είναι ξένη στην ελληνική πολεμική τέχνη, χαρακτηριστικότατη είναι η περίπτωση του «Δούρειου Ίππου», καθώς και το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο Βίας ο Πριηνεύς (ένας εκ των Επτά Σοφών της αρχαιότητας) κατά τη μακρά πολιορκία της πόλης του από τους Λυδούς, αφήνοντας ελεύθερα καλοθρεμμένα μουλάρια (τη στιγμή που στην πόλη στην πραγματικότητα υπήρχε έλλειψη τροφίμων) προκειμένου να δημιουργήσει στο στρατόπεδο των πολιορκητών την εικόνα επαρκών αποθεμάτων στην πολιορκημένη Πριήνη, με τελικό αποτέλεσμα τη λύση της πολιορκίας.
Παρεμφερές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το στρατήγημα του Λυσάνδρου στους Αιγός Ποταμούς, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και τη συντριβή του ανώτερου Αθηναϊκού στόλου, ενώ αντίστοιχα τεχνάσματα χρησιμοποίησε πολλές φορές και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά την Ελληνική Επανάσταση (όπως στα Δερβενάκια, όταν έβαζε τους άνδρες του να ανάβουν τη νύχτα πολλές φωτιές δημιουργώντας στα οθωμανικά στρατεύματα την εντύπωση ότι διέθετε κατά πολύ ανώτερη αριθμητικά δύναμη από ό,τι στην πραγματικότητα).
Η εν λόγω «τέχνη» και δεν είναι υπερβολή η χρήση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, όπως προκύπτει από τη μελέτη της, βρίσκεται στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσης του BBC, με τίτλο «πώς η Ρωσία ξεγελά τους εχθρούς της» (How Russia outfoxes its enemies), με αφορμή την ουκρανική κρίση και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσικής Ομοσπονδία, η οποία αποτέλεσε αιφνιδιασμό για τους πάντες.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις “μεταμφίεσαν” τις ενέργειές τους και τις αρνήθηκαν – αλλά αυτοί οι “μικροί πράσινοι άνδρες” που εμφανίστηκαν στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας αποτελούσαν μια χαρακτηριστική περίπτωση της ρωσικής πρακτικής στρατιωτικής παραπλάνησης- maskirovka» αναφέρει η συντάκτης, Λούσι Ας, στο κείμενό της.
Ο στρατηγός Αλεξάντερ Βλαντιμίροφ, συγγραφέας της «Θεωρίας και Επιστήμες του Πολέμου» (τρεις φορές μεγαλύτερη σε όγκο από το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι), θεωρείται «γκουρού» της maskirovka, που μεταφράζεται ακριβώς ως «κάτι μασκοφορεμένο».
«Μόλις εμφανίστηκε ο άνθρωπος, άρχισε να πολεμάει. Όταν άρχισε να κυνηγάει, έπρεπε να βαφτεί με διαφορετικά χρώματα για να μην τον φάνε οι τίγρεις. Από τότε και μετά, η maskirovka ήταν τμήμα της ζωής του. Όλη η ανθρώπινη ιστορία μπορεί να θεωρηθεί μια ιστορία παραπλάνησης» αναφέρει ο ίδιος στη δημοσιογράφο του BBC, αναπαράγοντας τα λεγόμενα του Ρωμαίου στρατηγού Φροντίνου και του Κινέζου φιλοσόφου Σουν Τζου, που περιέγραφε στην «Τέχνη του Πολέμου» τον πόλεμο ως ένα αιώνιο μονοπάτι πανουργίας.
Αλλά η Ρωσία, κατά τον ίδιο, ανά τους αιώνες τελειοποίησε αυτές τις τεχνικές.
Σε μελέτη του US Army Russian Institute (Maskirovka: The Soviet System of Camouflage, του ταγματάρχη Κένεθ Κίτινγκ, 1981), η maskirovka περιγράφεται ως εξής: «ο σοβιετικός όρος maskirovka- συνήθως μεταφράζεται ως καμουφλάζ/παραλλαγή, αντιπροσωπεύει ένα πλήρες σύστημα μέτρων σχεδιασμένων να παραπλανούν και να μπερδεύουν τον εχθρό, και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέσων αναγνώρισής του, αποτελώντας μια απάντηση στην πρόκληση της τεχνολογίας».

Οι αρχές της maskirovka
Ο ταγματάρχης Κίτινγκ στη μελέτη του περιγράφει τις σοβιετικές αρχές της κάλυψης/ απόκρυψης/ παραπλάνησης ως εξής: δραστηριότητα, πειστικότητα/ αληθοφάνεια, συνέχεια και ποικιλία.
Ως δραστηριότητα ορίζεται η «αξιόπιστη εφαρμογή ολόκληρου του συνόλου μέτρων που στοχεύουν στην παραπλάνηση του εχθρού, σε σχέση με τις προθέσεις των δυνάμεων κάποιου». Η αληθοφάνεια/ πειστικότητα σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να εμφανίζονται πειστικά στα μάτια του εχθρού, προκαλώντας την εντύπωση του «αληθινού», από πλευράς έκτασης, χρονικής στιγμής και χώρου.
Η «συνέχεια» (ακριβέστερα, ο συνεχής χαρακτήρας) απαιτεί τη συνεχή και σωστά προγραμματισμένη από άποψης χρόνου εκτέλεση των μέτρων απόκρυψης/ εξαπάτησης: τα «υλικά» (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) πρέπει να ανανεώνονται τακτικά. Η τελική αρχή είναι αυτή της ποικιλίας, η οποία σημαίνει την αποφυγή της εμφάνισης ενός μοτίβου στην χρήση και εφαρμογή μέτρων κάλυψης/ απόκρυψης. Με απλά λόγια, η ποικιλία σημαίνει την αποφυγή της επανάληψης της χρήσης των ίδιων τεχνικών και μέσων.
Στην ανάλυση του BBC, ως βασικά στοιχεία της maskirovka αναφέρονται τα εξής: έκπληξη, καμουφλάζ/ παραλλαγή, ελιγμοί/ ενέργειες με σκοπό την παραπλάνηση, απόκρυψη, χρήση μέσων εξαπάτησης (όπως ομοιώματα οχημάτων κλπ) και εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Όπως σημειώνουν φοιτητές δημοσιογραφίας από το Κίεβο που έστησαν μια ιστοσελίδα για την αποκάλυψη ψευδών ειδήσεων, κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ προσεγμένες, συνδυάζοντας την αλήθεια με το ψέμα για να παράξουν μία «είδηση» που φαίνεται αξιόπιστη. Αλλά ακόμα και μια τελείως εξωπραγματική ιστορία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα.
Η Μάχη του Κουλίκοβο, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η maskirovka
Ένα εκ των χαρακτηριστικότερων παραδειγμάτων είναι η Μάχη του Κουλίκοβο το 1380, όταν ο πρίγκιπας Ντμίτρι Ντονσκόι και 50.000 πολεμιστές βρέθηκαν απέναντι στον Μογγόλο Χαν Μαμάι και τους 150.000 Τάταρους και Μογγόλους πολεμιστές του. Ήταν η πρώτη φορά που οι Σλάβοι πολεμούσαν ως ενωμένος στρατός- η Ρωσία εναντίον της Χρυσής Ορδής. «Η μάχη ήταν πολύ σκληρή, αλλά στο τέλος θριαμβεύσαμε χάρη σε μια δύναμη που είχε κρυφτεί στο δάσος. Επιτέθηκαν μανιασμένα και απρόσμενα, και οι αιφνιδιασμένοι Τάταροι τράπηκαν σε φυγή» σημειώνει ο στρατηγός Βλαντιμίροφ.
Το Κουλίκοβο ήταν μόνο η αρχή. Ο Βλαντιμίροφ αναφέρει μερικά πιο πρόσφατα παραδείγματα, όπως τον Αύγουστο του 1944 (Ιάσιο- Κισινέβ), με δεκάδες ψεύτικα άρματα μάχης και ολόκληρες μεραρχίες να στέλνονται σε παραπλανητικές κατευθύνσεις για να εξαπατηθούν οι Γερμανοί. Και αυτό μετά την επιχείρηση Μπαγκρατιόν στη Λευκορωσία, που είχε επιφέρει βαρύ πλήγμα στη Βέρμαχτ.
«Οι στρατηγοί μας αποφάσισαν να μην πάρουν τον εύκολο δρόμο, αλλά πήγαν μέσα από τους βάλτους. Έτσι χτύπησαν τα μετόπισθεν των γερμανικών δυνάμεων…σε ολόκληρη την Μπαγκρατιόν υπήρξαν τεράστια παραδείγματα maskirovka, τα οποία περιελάμβαναν χιλιάδες άρματα μάχης και στρατιώτες. Μετά από αυτό ο πόλεμος είχε πρακτικά τελειώσει».
Από 117 μεραρχίες και έξι ταξιαρχίες, οι μισές καταστράφηκαν και οι υπόλοιπες υπέστησαν βαρύτατες απώλειες. Συνολικά, οι απώλειες για τις δυνάμεις του Άξονα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες.
Μελετώντας την εφαρμογή της maskirovka στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ταγματάρχης Κίτινγκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Σοβιετικός στρατιώτης…
«Είχε, και πιθανότατα έχει ακόμα, πλεονέκτημα απέναντι στον Δυτικό αντίπαλό του» Κάποιοι παρατηρητές έχουν συμπεράνει ότι οι Σοβιετικοί διαθέτουν ένα ένστικτο για τη χρήση καμουφλάζ (κάλυψης/ απόκρυψης) για να κρύβονται οι ίδιοι και οι δραστηριότητές τους. Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Γερμανός στρατηγός είχε παρατηρήσει ότι «ο Ρώσος πεζικάριος ήταν άριστος στην οχύρωση θέσεων μάχης. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πόσο γρήγορα εξαφανιζόταν στο έδαφος και κάλυπτε τη θέση του. Οι Ρώσοι στρατιώτες ενστικτωδώς χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους».
Κρίση των πυραύλων στην Κούβα και Ψυχρός Πόλεμος
Ιδιαίτερη μνεία στη ρωσική χρήση της «maskirovka», σε σχέση με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα (1962) κάνει η CIA, σε ειδική ανάλυσή της. «Από τη σύλληψή της, η σοβιετική επιχείρηση περιελάμβανε περίτεχνες προσπάθειες D&D (denial&deception).Η τέχνη της απόκρυψης από τις ΗΠΑ πληροφοριών για την ανάπτυξη των πυραύλων και της παραπλάνησης των Αμερικανών διαμορφωτών πολιτικής για τις προθέσεις της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η βάση του παράτολμου εγχειρήματος του Νικίτα Χρουστσόφ» αναφέρεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση των σχετικών δραστηριοτήτων από αποχαρακτηριστιμένα αμερικανικά, ρωσικά και κουβανικά αρχεία επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των προσπαθειών παραπλάνησης ενός αυξανόμενους αριθμού αντιπάλων στον σύγχρονο κόσμο.
«Η Μόσχα πάντα είχε μια κλίση προς το D&D, γνωστό στη ρωσική γλώσσα ως maskirovka. Βασικός πυλώνας της είναι το να εμποδιστεί ένας αντίπαλος από το να ανακαλύψει τις ρωσικές προθέσεις, εξαπατώντας τον σχετικά με τη φύση, έκταση και τον συγχρονισμό μιας επιχείρησης. Η maskirovka καλύπτει ένα μεγάλο εύρος εννοιών, από την παραπλάνηση στο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού μέχρι το καμουφλάζ σε επίπεδο μονάδας. Τα ρωσικά στρατιωτικά εγχειρίδια υποδεικνύουν ότι η maskirovka αντιμετωπίζεται ως μια επιχειρησιακή τέχνη, που πρέπει να τελειοποιείται από καθηγητές στρατιωτικής επιστήμης και αξιωματικούς που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα» σημειώνεται στην έκθεση, όπου επίσης συμπληρώνεται ότι ο σοβιετικός στρατός είχε αξιοποιήσει την παραπλάνηση ευρείας κλίμακας και πριν την κρίση των πυραύλων πολύ πιο συχνά και με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από οποιονδήποτε άλλον στρατό.
Επίσης, τονίζεται η χρήση εκτεταμένης maskirovka το 1968, πριν την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, καθώς και η εκπαίδευση ξένων στρατών πάνω στις ίδιες αρχές, περιλαμβανομένων των δυνάμεων του Βορείου Βιετνάμ πριν την Επίθεση του Τετ (1968) και του αιγυπτιακού στρατού πριν τη διάβαση της Διώρυγας του Σουέζ το 1973.
Σε έγγραφο απόφασης του Λευκού Οίκου με την υπογραφή του Ρόναλτ Ρίγκαν (1983) γίνεται λόγος για ανάπτυξη μιας στρατηγικής maskirovka από την ΕΣΣΔ η οποία περιλαμβάνει τη χρήση παραλλαγής, απόκρυψης και παραπλάνησης (camouflage, concealment, deception, CC&D), σε αμυντικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. «Ορίζουν τη maskirovka ως ένα σετ μέτρων με σκοπό την παραπλάνηση ή τον αποπροσανατολισμό του εχθρού σε σχέση με τις σοβιετικές δυνατότητες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, τις ενέργειές τους και τις προθέσεις τους … ένα σοβιετικό διευθυντήριο στρατηγικής maskirovka έχει στηθεί … επιπλέον οι Σοβιετικοί έχουν στήσει ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δυτικών επιχειρήσεων συλλογής σημάτων και οπτικών δεδομένων.
Οι Σοβιετικοί μπορεί να προσπαθούν να παραπλανήσουν τη Δύση σχετικά με την πρόθεση και τον σκοπό βασικών πολιτικών τους, όπως στον έλεγχο των εξοπλισμών. Αρκετές πρόσφατες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ότι το σοβιετικό πρόγραμμα maskirovka έχει σημειώσει απρόσμενες επιτυχίες και ότι εισέρχεται σε μια νέα, βελτιωμένη φάση» (ωστόσο στο έγγραφο δεν αναφέρεται ποιες ήταν αυτές).
Η maskirovka στην Κριμαία
Η έκπληξη αποτελεί βασικό συστατικό της maskirovka. Οι «άγνωστης ταυτότητας» δυνάμεις που κατέλαβαν την Κριμαία τον Φεβρουάριο του 2014 σίγουρα τα κατάφεραν πολύ καλά από αυτή την άποψη.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του BBC, ο Πιότρ Σελομόβσκι, Ρώσος φωτορεπόρτερ, ήταν εκεί όταν κατέφθασαν, έχοντας φτάσει στην Κριμαία μετά τη φυγή του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς. Στις 24 Φεβρουαρίου είδε ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές να στήνουν ένα μικρό οδόφραγμα στην πλατεία μπροστά στη βουλή. «Άρχισαν να φτιάχνουν τσάι και να προσφέρουν ποτά. Σε κάποιους δημοσιογράφους, εμού περιλαμβανομένου, επετράπη να τραβήξουν φωτογραφίες και νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει για τη νύχτα».Έτσι νόμιζε, τουλάχιστον. Αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες, στρατιωτικά φορτηγά χωρίς διακριτικά κατέφθασαν, γεμάτα με βαριά οπλισμένους άνδρες.
«Διέταξαν τους διαδηλωτές να πέσουν μπρούμυτα στο έδαφος – μέχρι που διαπίστωσαν ότι ανήκαν στην ίδια πλευρά». Μετά, τους έβαλαν να κουβαλήσουν πυρομαχικά στη βουλή. Ο Σελομόφσκι άκουσε την ιστορία το πρωί. «Οι ίδιοι δεν είχαν καταλάβει ακριβώς τι συνέβαινε».
Οι στρατιώτες που έφτασαν μέσα στη νύχτα, λες και κατέφθασαν με κάποιο είδους μαγείας, χωρίς διακριτικά στις χακί στολές τους, σύντομα κατονομάστηκαν «μικροί πράσινοι άνδρες» (ή, σε ελεύθερη απόδοση, «εξωγήινοι»).
«Ξέρουμε ότι αυτοί οι άνδρες ήταν των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Αλλά ουδείς το έλεγε ανοιχτά τότε» προσθέτει ο Σελομόφσκι.
Η άρνηση/διάψευση αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο της maskirovka. Σε συνέντευξη Τύπου εκείνες τις ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απέφυγε με χαρακτηριστική άνεση αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με το από πού προέρχονταν τα στρατεύματα. «Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές στολές. Πάτε σε ένα μαγαζί, θα βρείτε μία» ήταν μια απάντησή του. Ερωτηθείς εάν επρόκειτο για Ρώσους στρατιώτες, ο πρόεδρος απάντησε ότι ήταν άνδρες από τοπικές πολιτοφυλακές- δυνάμεις αυτοάμυνας.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ενσωμάτωση της Κριμαίας επικυρωνόταν από τη ρωσική βουλή. H maskirovka είχε εξυπηρετήσει τον σκοπό της, να κρατήσει τον εχθρό σε καθεστώς αβεβαιότητας- να τον αναγκάσει να μαντεύει αντί να γνωρίζει με σιγουριά. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, ο στρατηγός Γκόρντον «Σκιπ» Ντέιβις, επικεφαλής επιχειρήσεων και πληροφοριών στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, αναγνωρίζει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του χρειάστηκαν καιρό για να αντιληφθούν το μέγεθος και την έκταση των κινήσεων των στρατευμάτων, που «οι Ρώσοι αρνούνταν συνέχεια».
Μετά την Κριμαία, ακολούθησαν οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Η επίσημη θέση είναι ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα ή «μικροί πράσινοι άνδρες» μόνο εθελοντές πατριώτες που πηγαίνουν εκεί στις διακοπές τους, κάτι σαν τους δικούς μας λαθρομετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία που υποδεικνύουν την εμπλοκή της Μόσχας αυξάνονται και μεταξύ αυτών είναι και ο αυξανόμενος αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώνονται σε μάχες. Επίσης, τον Αύγουστο είχαν εμφανιστεί στη ρωσική τηλεόραση εικόνες με νερό και παιδικές τροφές που φορτώνονταν σε φορτηγά τα οποία κατευθύνονταν προς την Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση έκανε λόγο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολλοί είναι καχύποπτοι, καθώς το ΝΑΤΟ έχει ήδη πολλές πληροφορίες σχετικά με ρωσικές μονάδες αεράμυνας και πυροβολικού που είχαν κινηθεί/ κινούνταν προς την Ουκρανία.
Ο στρατηγός Ντέιβις χαρακτήρισε το πρώτο κονβόι ως ένα «θαυμάσιο παράδειγμα» της maskirovka, επειδή προκάλεσε «θύελλα» στα ΜΜΕ. Τηλεοπτικά συνεργεία ακολούθησαν το κονβόι, προσπαθώντας να μάθουν τι ακριβώς κουβαλούσαν τα στρατιωτικά φορτηγά, που είχαν βαφτεί βιαστικά πράσινα. Επρόκειτο για «Δούρειους Ίππους;» Θα τα άφηναν να περάσουν οι ουκρανικές αρχές; «Εν τω μεταξύ, σε άλλα περάσματα που ελέγχονταν από τους Ρώσους και όχι τους Ουκρανούς, εξοπλισμός, προσωπικό και στρατεύματα περνούσαν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβις.
Επίσης, στο δημοσίευμα του BBC γίνεται λόγος για συνεργασία από τα ρωσικά ΜΜΕ, με παράδειγμα μια είδηση (;) η οποία μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμό της Μόσχας, όπου αναφερόταν ότι ένα τρίχρονο αγόρι στο Σλοβιάνσκ (ανατολική Ουκρανία με ρωσόφωνο πληθυσμό) σταυρώθηκε επειδή μιλούσε ρωσικά. Οι ισχυρισμοί μιας γυναίκας που εμφανίζεται στο βίντεο και εξιστορεί το περιστατικό είναι σοκαριστικοί, ωστόσο στο δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι υπάρχουν κάποια περίεργα στοιχεία στο ρεπορτάζ, όπως η αναφορά μιας πλατείας που δεν υπάρχει, καθώς και το ότι η γυναίκα εκείνη είχε ιστορικό ψευδών καταγγελιών στην αστυνομία.
Όπως εκτιμά ο Γιούργκεν Έρστερμ Μίλερ, συγγραφέας του «The Global Economy in Transition», σε άρθρο του στην Huffington Post, η χρήση της «παραδοσιακής» maskirovka στην Ουκρανία ήταν «εξαιρετικά επιδέξια», έως και ιδιοφυής. «Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών ανά τον κόσμο δεν αντέδρασαν έντονα όταν προσάρτησε την Κριμαία, επειδή μια καλά ενορχηστρωμένη ρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία τις έπεισε ότι υπήρχαν επιχειρήματα που αιτιολογούσαν μια τέτοια κίνηση» σημειώνει σχετικά. #Κώστας Μαυραγάνης

Maskirovka είναι η σοβιετική τέχνη της παραπλάνησης, της εξαπάτησης, της απόκρυψης.
Τσαπατσουλιά [κατά το γερμανοτσολιά] είσαι τελικά μεγάλο γατόνι κι όχι γατάκι
Δεν κατάλαβε ο  «πίσω από τις λέξεις» … Αλέξης την ερμηνεία στο ΟΧΙ του 61% που έδωσε ο «κυρίαρχος λαός» πριν μόλις μια βδομάδα;
Ο «κυρίαρχος λαός» είπε ΟΧΙ, στα μέτρα της ΤΡΟΙΚΑΣ γιατί ήταν λίγα, μόλις  8+ ΔΙΣ!!!
Για ποιους μας περάσατε βάρβαροι κι απολίτιστοι, που όταν εσείς ζούσατε στα δέντρα, εμείς βγάζαμε τα μάτια μας μεταξύ μας με εμφύλιους πολέμους, αφού δεν είχαμε αντάξιο εχθρό.
Ο «κυρίαρχος λαός» θέλει μέτρα 14 ΔΙΣ !!!
ΖΗΤΩ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ «πρώτη φορά κοΜΟΥΝΙΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ !!!
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Αυτή είναι η αντιμνημονιακή ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο. Σαμποτάρισαν κάθε αλλαγή οι κόκκινοι φασίστες κι από το 2009, οδήγησαν την Οικονομία στα βράχια, για να έρθουν τώρα να υπογράψουν χειρότερα Μνημόνια που μάλιστα συνέταξε η «μισητή» ΤΡΟΙΚΑ. Η ηλιθιότητα και η ασωτία, η αμορφωσιά και η υπερηφάνεια άγνοιας του ελληνικού λαού δεν έχει όρια .. και τα χειρότερα έρχονται ..
Η «νέα» ελληνική πρόταση, είναι η παλιά δηλ. αυτή που απορρίφτηκε και πήγατε σε δημοψήφισμα. Είναι πάρα πολύ κοντά σε εκείνη για την οποία το 61% του ελληνικού λαού είπε ΟΧΙ, μάλιστα το έγγραφο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή δεν έχει καμία αναφορά στην ελάφρυνση του χρέους.
Σέρνεστε τόσο πολύ στα τέσσερα που ούτε διακρίνεται αν είστε άνθρωποι ή  έρποντα έντομα [κατσαρίδες μυρμήγκια και λοιπά αηδιαστικά ζούδια]
Η «Υπερηφάνια Αγνοιας» και ο νόμος της «ησσονος προσπάθειας» δημιουργεί δούλους
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, ο νόμος της «ήσσονος προσπάθειας» εκφράζεται άριστα από την επιθυμία των Ελλήνων να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή τραπεζικοί. Ας μην ξαφνιαζόμαστε λοιπόν για την σημερινή κατάντια γιατί ο εν λόγω νόμος ακόμη βρίσκεται εν λειτουργία. Δεν γνωρίζετε την ιστορία και την γλώσσα σας κάφροι και είστε υπερήφανοι γι’ αυτή σας την ΑΓΝΟΙΑ. Με απόλυτη άγνοια λοιπόν κι αμόρφωτοι, έχοντας το θράσος ενός απατεώνα, τολμάτε και έχετε «άποψη». Ούτε που ξέρετε τι είναι ή πως υλοποιείται «η Δημιουργία Άποψης» ουτε που ξέρετε τι είναι και πως δημιουργείται η «Ανάληψη Ευθύνης» τι σημαίνει το «Μέτρον Άριστον» ή το «Γνώθι σαυτόν» δεν γνωρίζετε τίποτε απ’ όλα αυτά που σας αρέσει να παπαγαλίζετε για να δείξετε την υποτιθέμενη «ανωτερότητα σας» και να τονώσετε το ασήμαντο «εγώ» σας. Είστε απόλυτα άξιοι γι’ αυτά που σας ετοίμασαν κι έρχονται!!
Στις 5 Ιουλίου καλούνται οι Έλληνες να υποστηρίξουν με το «Ναι» ή το «Όχι» εάν σκοπεύουν να αποδεχτούν ή μη νέα οικονομικά μέτρα υπό τύπο μνημονίου. Ωστόσο την ίδια ημέρα ο ελληνικός λαός καλείται παράλληλα να αποφασίσει εάν θα συναινέσει στην εφαρμογή μιας αναθεωρητικής πολιτικής, η οποία θα επιφέρει μια στρατηγική αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με το οικοδόμημα που καλείται Δύση.
Το δημοψήφισμα έγινε, τα νταούλια σώπασαν κι ας δούμε δύο ζητήματα, τα οποία αφορούν: α) το δημοψήφισμα και β) την μεθεπόμενη ημέρα
Ο ελληνικός λαός, λένε, ό,τι αποφάσισε ξεκάθαρα σε ένα έμμεσο ερώτημα, το οποίο υποκρύπτεται «μασκαρεμένο» [MASKIROVKA] Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεπικουρούμενη από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ζήτησε από τον λαό να μην εγκρίνει μια πρόταση, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί, σε μια περίοδο όπου η διαπραγμάτευση έχει τερματισθεί και το πρόγραμμα (Μνημόνιο ΙΙ) έχει λήξει. Επίσης, η χώρα δεν έχει καταβάλλει την δόση στο ΔΝΤ καθιστάμενη το πρώτο κράτος του ανεπτυγμένου κόσμου που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, κατατάσσοντας το στο ίδιο επίπεδο με τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε ή το Σουδάν [αυτό δεν είναι καν κράτος και σπαράσσεται από εμφύλιους] Όμως αυτά είναι γνωστά.
Η κυβέρνηση άφησε ΣΚΟΠΙΜΑ να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια προχώρησε σε μια πρόγευση ρήξης με τους θεσμούς, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της MASKIROVKA, η οποία άρχισε να υλοποιείται πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Τι ακριβώς όμως συμβαίνει και απαιτείται η χρήση της επιχειρησιακής τακτικής MASKIROVKA σε πολιτικό επίπεδο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ (κι όχι οι ΑΝΕΛ) μέσω των συνιστωσών που τον απαρτίζουν έχει προδιαγράψει την πορεία προς τον σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Οι διεθνιστές, οι δικαιωματιστές και κυρίως οι παραορθόδοξοι κομμουνιστές, οι νεοσοβιετικοί και άλλοι νοσταλγοί της περιόδου της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ, έχουν έναν προσεκτικά προστατευμένο και επιλεκτικά κοινοποιήσιμο ιδεολογικό στόχο:
Τον βήμα προς βήμα σοσιαλιστικό-κομμουνστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Για να επιτύχουν τον ύψιστο αυτό σκοπό, έπρεπε να κινηθούν παράλληλα σε δύο μέτωπα. Στο πρώτο και σημαντικότερο στο εσωτερικό πέτυχαν να ανέλθουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας ως πολιτικό επιχείρημα την κατάργηση του μνημονίου και την εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής. Στο δεύτερο στο εξωτερικό αποκοίμισαν τους θεσμούς με την αόριστη υπόσχεση περί σταθερής προσήλωσης στην λύση εντός ευρώ.
Και στα δύο μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ιδεολογικοπολιτική ενορχήστρωση της «παρέας της Αίγινας» (σ.σ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Παππάς, Φλαμπουράρης, η αγία τετράς) εφάρμοσε την maskirovka συγκαλύπτοντας, εξαπατώντας και παραπλανώντας όλους τους αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε πολύτιμο χρόνο για να μετατραπεί από κυβέρνηση σε εξουσία, καταλαμβάνοντας μία προς μία τις κρατικές δομές και εισχωρώντας βαθιά στο εσωτερικό περιβάλλον του αστικού κράτους.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της maskirovka ήταν και συνεχίζει να είναι η παραπλάνηση των ΑΝΕΛ, καθώς ο ηγέτης τους τυφλωμένος από πολιτικό ρεβανσισμό, δεν διέκρινε, ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός του «εκφωνητή της ομοούσιας τετράδας» Αλέξη Τσίπρα.

Η γνωστή Αγκιτάτσια «Η ελπίδα έρχεται»
Τι κρύβει επιμελώς η maskirovka και πως επιτυγχάνει τακτικές νίκες;
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα δύο βήματα μπροστά στην σχεδίαση και ένα βήμα σε επίπεδο ενεργειών από τον βασικό αντίπαλό του, την ΝΔ. Η ηγεσία του προωθεί μια εικόνα προσφιλή και συγκαταβατική, η οποία αφοπλίζει και αποκοιμίζει, δημιουργώντας με προσεκτικά επιλεγμένη φρασεολογία, το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου είναι εθισμένη η ελληνική κοινή γνώμη. Απευθύνεται στο πλήθος – καλά ζυμωμένο από την κούραση και τα πλήγματα της πενταετούς μνημονιακής πολιτικής – δίνοντάς του αυτό που επιθυμεί περισσότερο από όλα να ακούσει, με αιχμή το διαχρονικό σύμβολο της ελπίδας. Η γνωστή Αγκιτάτσια «Η ελπίδα έρχεται».
Προκειμένου να διεισδύσει σε όλα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα «δανείζεται» ακόμη και το λεξιλόγιο του πατριωτικού χώρου. Έτσι ενδύεται την πρέπουσα κατά την περίσταση αμφίεση και επιτυγχάνει όχι απλά να είναι αρεστός ο λόγος του, αλλά και να αποτελεί δημαγωγικό εκφραστή της κοινής συνιστώσας όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων ακόμη και της κεντροδεξιάς. Η maskirovka αποκρύπτει επιμελώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί ενέργεια υψηλού ρίσκου, με στόχο την μεταβολή του πολιτικού καθεστώτος μέσα από την εκμετάλλευση της άγνοιας των αστών συνοδοιπόρων του…
Προκηρύσσοντας ως αριστερός Κλαούζεβιτς το δημοψήφισμα – ως συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα – ο Τσίπρας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει πως δεν αναζητά μια λύση, αλλά επιδιώκει να μην υπογράψει νέο μνημόνιο, γεγονός που δεν συνάδει με καμία μορφής αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αυτό έγινε – ομολογουμένως πολύ αργά – αντιληπτό τόσο από τη ΝΔ όσο και από τους θεσμούς, ενώ η κοινωνία συνεχίζει να θεωρεί και να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει λύση.
Η στρατηγική της maskirovka πέτυχε όντως αρκετά, καθώς κατόρθωσε να ξεγελάσει άπαντες εντός και εκτός, φθάνοντας στον πρώτο τριπλό αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) που είχε καθορίσει από την αρχή: Την έξοδο από το μνημόνιο, σε συνδυασμό με την ρήξη με το ΔΝΤ και το κλείσιμο των τραπεζών. Σε αυτό το σημείο όμως αποκαλύφθηκε ο δεύτερος ΑΝΣΚ, τον οποίο θα πρέπει να διακρίνουν καθαρά πλέον όλοι οι κεντροδεξιοί συνοδοιπόροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει πλέον καμία είδους συμφωνία, καθώς απλούστατα αρνείται οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι των θεσμών και των δανειστών.
Χρησιμοποιώντας την ορμή των γεγονότων που ο ίδιος προκάλεσε, ο Τσίπρας προετοιμάζει μεθοδικά το επόμενο βήμα, το οποίο πραγματικά θα είναι χωρίς επιστροφή και θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ρήξη με την ΕΕ. Έχοντας – ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο διάγγελμα – κατηγορήσει τους θεσμούς για την δυσμενή εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα, χρησιμοποιεί για προτελευταία φορά την maskirovka μέχρι να επιτύχει ένα ελάχιστο στόχο.
Με αυτήν την βάση και με τις τράπεζες να συνεχίζουν να είναι κλειστές η συγκυβέρνηση θα αντισταθεί σθεναρά σε όποια προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την παρούσα βουλή που είναι το μόνο σωτήριο και αποτελεσματικό πιθανό ενδεχόμενο για ταχεία έξοδο από την κρίση, κερδίζοντας χρόνο ώστε να προχωρήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και όχι τα τέλη Ιουλίου. Αν το επιτύχει τότε η maskirovka θα πιστωθεί ακόμη μια τακτική νίκη, την οποία θα τη χρεωθούν οι ΑΝΕΛ, τα τραγικότερα από τα θύματά της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη βρεθεί «μπροστά από τις πύλες των χειμερινών ανακτόρων», καθώς στο αμέσως επόμενο ταχύ βήμα κρατικοποιώντας τις κλειστές τράπεζες και κουρεύοντας τις καταθέσεις άνω των δέκα ή είκοσι χιλιάδων ευρώ, τις θυρίδες και ότι άλλο θεωρεί ως πλούτο, θα έχει τελέσει την ύψιστη ρήξη, προσφέροντας ένα ακατανίκητο λαϊκό αντίδωρο.
Την πλήρη διαγραφή χρεών των ιδιωτών, τη νέα σεισάχθεια που θα του επιτρέψει να κερδίσει με άνεση τις επόμενες εκλογές και να δρομολογήσει χωρίς πλέον τους κεραυνοβολημένους ΑΝΕΛ και τους άλλους συνοδοιπόρους από την κεντροδεξιά, την τελική φάση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Το χρέος βέβαια θα τρέχει … και φυσικά σε σκληρό νόμισμα, με ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
Τότε η χώρα ως παρίας έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποίαν κάθε σκέψη ή συζήτηση θα είναι πλέον περιττή, καθώς την έξοδο από την ΟΝΕ θα ακολουθήσει η αποδέσμευση από την ΕΕ και φυσικά από το ΝΑΤΟ. Αυτό επιθυμούν οι πατριώτες της κεντροδεξιάς;
Επιθυμούν τον σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη μετατροπή της χώρας, όπως αποδείχθηκε με την κατά προτεραιότητα ψήφιση του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας, σε χώρο αποθήκευσης των κάθε λογής λαθρομεταναστών. Αραγε Γιατί οι ΑΝΕΛ και οι υπόλοιποι, δεν έθεσαν βέτο απαιτώντας την μη κατάθεση; Για αυτούς είναι λιγότερο σημαντική η μόνιμη εθνική αλλοίωση του πληθυσμού από κάποιους δυσμενείς αλλά παροδικούς οικονομικούς όρους;
Η maskirovka κατάφερε να χρησιμοποιήσει και να εξανδραποδίσει πολιτικά πολλούς «ανυποψίαστους».
Όμως τώρα τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Ουδείς δικαιούται να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνώριζε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την τελική επίθεση. Τα όποια οικονομικά μέτρα επιβληθούν θα είναι παροδικά και υπό τις τρέχουσες αποκαλυπτικές συνθήκες με τη γεωπολιτική στήριξη των ΗΠΑ θα συνοδεύονται από σημαντική μείωση του χρέους.
Όμως, η υποστήριξη των ψευδεπίγραφων μασκαρεμένων θέσεων, τις οποίες σχεδίασε η «παρέα της Αίγινας» ιδιαίτερα από τους κεντροδεξιούς πολίτες, θα σημάνει την επιτυχή περάτωση του «τρίτου γύρου» σε όρους ήπιας ισχύος, από εκείνους τους επιγόνους που σήμερα συνεχίζουν να ομνύουν με τον όρκο των Κορυσχάδων. Αλήθεια γνωρίζεις τι είναι αυτός ο όρκος;
Οχι, δεν γνωρίζεις, είπαμε «Υπερηφάνεια Αγνοιας»
Ελάτε όλα είναι γνωστά δεν χρειάζεται να πούμε καμία αλήθεια. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ σε όποιον έχει ΔΙΑΚΡΙΣΗ και είναι ξεστραβωμένος δηλ. Παρατηρεί το Ολοφάνερο και δεν μασάει κουτόχορτο (ή μαριχουάνα, χασισάκι κλπ)
Βλέπετε να γίνεται ή να σκέφτεται έστω, να κάνει κάτι το ανθρώπινο ζώο για την ανεξαρτησία του, πέρα από το να βελλάζει μαστουρωμένο, ρυθμικά και υπεφίαλα εγωιστικά στον σκοπό της πολιτικής και της θρησκείας;
ΜΠΑ!! ή πιο σωστά ΜΠΕΕΕΕΕ!!!
Εδώ το ανθρώπινο ελληνικό ζωντανό, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΜΥΑΛΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ, ΛΑΔΙ ΑΠ’ ΤΟ ΧΩΡΙΟ και ΝΔ …. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ !!!!
Τους υπόλοιπους δεν τους αναφέρω καν … δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτά τα «πολιτικά» εκτρώματα στην χώρα που … αι στον γεροδιάολο τι μαλακίες κάθομαι και γράφω …
 
«ΕΝΑΣ ΑΣΩΤΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»...

terrapapers.com

ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ


Τι δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, για την ψήφο των Ελλήνων στις εκλογές και στο δημοψήφισμα (Vids)
"Η απάντηση είναι ξεκάθαρα "όχι" Μνημόνιο. Και η εντολή της 25ης γενάρη και της 5ης Ιούλη αν θέλουμε να είμαστε ηθικοί και τίμιοι είναι όχι μνημόνιο. Απλώς, δεν ετοιμαστήκαμε, εγώ δεν προετοιμάστηκα ο μ...........ς δυο χρόνια για τη δραχμή", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης στον ΣΚΑΪ.
Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι αν και δεν θέλει, θα υπερψηφίσει τα νέα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο είναι καταστροφή, αλλά "η επιστροφή στη δραχμή είναι δύο φορές καταστροφή".
Το πρωί, στην ενημερωτική εκπομπή του Mega, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε νέο δημοψήφισμα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν την κουλτούρα και κάνουν δημοψηφίσματα, ενώ "ο Έλληνας που δεν έχει κουλτούρα, σήμερα έχει ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πριν είχε ΝΔ- Κεγκέρογλου που δεν μπορούσε να δει δεξιό".
"Ζητώ συγγνώμη γιατί εγώ ήθελα να πάω να φάω έναν γύρο και να μην είναι η πίτα και τα υλικά της εισηγμένα. "Αν δεν είναι 100% ελληνικά, δραχμή δεν έχει", είπε.

Πηγή: http://www.parakato.gr/2015/07/video_10.html#ixzz3fTtEjEx5
ELEUTHEROI-FULAKISMENOI.BLOGSPOT.GR

Η λογική του μεθυσμένου του Χόρχε Μπουκάι


Ένας τύπος μπαίνει σ΄ ένα μπαρ, κάθεται στη μπάρα και ζητάει πέντε ποτήρια ουίσκι.
"Όλα μαζί;" ρωτάει ο σερβιτόρος.
" Ναι, και τα πέντε" απαντά ο πελάτης, "σκέτα, χωρίς πάγο"
Τον σερβίρει , και ο πελάτης τα πίνει μονορούφι.
"Σερβιτόρε" λέει. "Τώρα, βάλε μου τέσσερα ποτήρια ουίσκι, χωρίς πάγο"
Ενώ αυτός τα σερβίρει, αρχίζει να βλέπει ότι ο πελάτης έχει αποκτήσει ένα χαζό χαμόγελο. Αφού πιεί συνεχόμενα και τα τέσσερα ποτήρια, προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος, και καθώς αρπάζεται από τη μπάρα αναφωνεί¨" Αγόρι! Φέρε μου άλλα τρία ποτήρια ουίσκι" . Γελάει λίγο και προσθέτει :"Χωρίς πάγο".
Ο σερβιτόρος υπακούει και ο πελάτης τα ξαναπίνει γρήγορα. Τώρα δεν είναι χαζό μόνο το χαμόγελο αλλά και το βλέμμα. "Φίλε!" λέει τώρα με δυνατή φωνή, ""βάλε μου δύο ποτήρια από το ίδιο"
Το κατεβάζει και φωνάζει για γι΄άλλη μια φορά στον σερβιτόρο " Aδελφέ! Είσαι σαν αδελφός για μένα..." Γελάει με λόξυγκα και προσθέτει: "Βάλε μου άλλο ένα ποτήρι ουίσκι, χωρίς πάγο. Αλλά μόνο ένα, έτσι; Μονάχα ένα..."
Ο μπάρμαν τον σερβίρει. Ο τύπος κατεβάζει το ποτήρι και με μία μόνη γουλιά και, εξ αιτίας μιας ακαταμάχητης ζαλάδας, πέφτει στο πάτωμα εντελώς και οριστικά μεθυσμένος.
Από εκεί κάτω, λέει στο σερβιτόρο: "O γιατρός δε θέλει να με πιστέψει, αλλά εσύ είσαι μάρτυρας:"Όσο λιγότερο πίνω, τόσο χειρότερα γίνομαι!!!"

Απο το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ"
 
 

Το σύνδρομο των στενών παπουτσιών - Χόρχε Μπουκάι



Υπάρχει μια παγίδα που μας έστησαν όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Η παγίδα είναι μια ιδέα τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας, που αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας, άμεσα και έμμεσα.

«Aξίζει μόνο ό,τι ... επιτυγχάνεται με κόπο»

Ο καθένας αντιλαμβάνεται από την εμπειρία του ότι στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι σωστό, αλλά όλοι χτίζουμε τη ζωή μας σαν να ήταν μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αυτό το σκεπτικό ταιριάζει με ένα κλινικό σύνδρομο το οποίο έχω ονομάσει «το σύνδρομο των στενών παπουτσιών».

Ένας άντρας μπαίνει σ’ ένα κατάστημα υποδημάτων, κι ένας ευγενικός υπάλληλος τον πλησιάζει. «Τι θα θέλατε, παρακαλώ;»

«Θα ήθελα ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια, σαν εκείνα στη βιτρίνα»

«Βεβαίως. Τι νούμερο φοράτε; Για να δω… Σαράντα ένα;»

«Όχι, θέλω τριάντα εννιά, παρακαλώ» «Συγγνώμη κύριε. Πάνε είκοσι χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά. Το νούμερό σας είναι μάλλον σαράντα ή σαράντα ένα».

«Ό,τι και να λέτε, εγώ θέλω το τριάντα εννιά». Ο πωλητής έκπληκτος, αλλά συμβιβασμένος του φέρνει τα παπούτσια. Ο πελάτης με μορφασμούς πόνου τα φοράει και κάνει μερικά βήματα πάνω στο χαλί, με μεγάλη δυσκολία.

«Ωραία, θα τα πάρω, και μάλιστα θα τα φορέσω τώρα».

Ο πελάτης βγαίνει από το κατάστημα και περπατάει ως τη δουλειά του. Είναι υπάλληλος τραπέζης. Στις τέσσερις το απόγευμα, ύστερα από έξι ώρες και βάλε όρθιος μέσα σ’ εκείνα τα παπούτσια, το πρόσωπό του είναι παραμορφωμένο, τα μάτια του κατακόκκινα και τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι από τα μάτια του. Ο συνάδελφος στο διπλανό ταμείο τον παρακολουθεί όλο το απόγευμα και ανησυχεί. «Μα τι έχεις; Δεν αισθάνεσαι καλά;»

«Μην ανησυχείς, είναι τα παπούτσια. Με σφίγγουν»

«Γιατί; Βράχηκαν;»

«Όχι, είναι δύο νούμερα μικρότερα από αυτά που φοράω»

«Δεν σε καταλαβαίνω. Δεν σε πονάνε τα πόδια σου;»

«Με έχουν πεθάνει στον πόνο»

«Ε, τότε;»

«Θα σου εξηγήσω» λέει, ξεροκαταπίνοντας.

«Εγώ στη ζωή μου δεν έχω μεγάλες απολαύσεις. Στην πραγματικότητα, τον τελευταίο καιρό οι ευχάριστες στιγμές μου είναι ελάχιστες».

«Και λοιπόν;»

«Με αυτά τα παπούτσια υποφέρω. Πονάω φρικτά, είναι αλήθεια… Όμως, σε λίγες ώρες, όταν θα φτάσω σπίτι μου και θα τα βγάλω… φαντάζεσαι τι ηδονή θα νιώσω; Απόλαυση, αδερφέ μου, απόλαυση!»

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αγωγή που παίρνουμε στην εκπαίδευσή μας. Μπορεί η ιστορία να παρουσιάζει τα πράγματα κάπως ακραία, ωστόσο αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις σαν να ήταν κοστούμι – για να δεις αν σου πάει –την παρακάτω άποψη: «Δεν υπάρχει τίποτα αληθινά πολύτιμο που μπορεί να αποκτηθεί με το στανιό. Το ζόρι κράτα το για τη δυσκοιλιότητα».

Χόρχε Μπουκάι, «Να σου πω μια ιστορία»

ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟ 2013 ΗΤΑΝ 100 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ...


ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ!

Εισόδημα σχεδόν κατά αποκλειστικότητα από την βουλευτική του αποζημίωση η οποία αγγίζει τις 72.000 ευρώ δήλωσε ότι έχει ο Αλέξης Τσίρπας στο πόθεν έσχες του το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα, με τις τραπεζικές του καταθέσεις να είναι μόλις 100 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εισόδημα 72.330 ευρώ από τη βουλευτική του αποζημίωση και από άλλες πηγές 1740 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις σε Alpha Bank και Εθνική είναι μόλις (100,75 ευρώ!-ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ!).
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Αθήνα 114 τ.μ. που αποκτήθηκε το 1996 από γονική παροχή. Πάντως, στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011 δεν καταγράφεται η ύπαρξη μιας μοτοσυκλέτας 650 κυβικών, την οποία είχε δηλώσει ένα χρόνο νωρίτερα και η οποία είχε αγοραστεί από τον ίδιο το 2007 έναντι 7.300 ευρώ.

ΑΥΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ  ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ; ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ...

eleutheroi-fulakismenoi.blogspot.gr

Καταδικάστηκε ο «βασιλιάς» των χάκερς- είναι 17 χρονών και έχει κάνει 50.700 επιθέσεις στο ίντερνετ



Ένοχος για δεκάδες χιλιάδες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, κρίθηκε από δικαστήριο της χώρας του ένας 17χρονος Φινλανδός, ο οποίος είχε στοχοποιήσει μεταξύ άλλων το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αλλά και το MIT...

Συγκεκριμένα, ο Τζούλιους Κιβιμάκι κρίθηκε ένοχος για 50.700 κυβερνο-επιθέσεις, ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων του, ο νεαρός δεν έχει οδηγηθεί ακόμα σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Έσπου καταδίκασε τον 17χρονο σε μόλις 2 χρόνια φυλάκιση με δικαίωμα αναστολής.

Από την κατοικία όπου διέμενε ο νεαρός κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής, καθώς και αντικείμενα αξίας 6.500 ευρώ τα οποία είχε αποκτήσει από τις παράνομες δραστηριότητές του.

Ο δικαστής Γουίλχελμ Νόρμαν επεσήμανε ότι ο νεαρός ήταν μόλις 15 ετών όταν διέπραξε τις κυβερνο-επιθέσεις μεταξύ των ετών 2012 και 2013. «(Στην ετυμηγορία) ελήφθησαν υπόψη το νεαρό της ηλικίας του κατηγορουμένου κατά τη χρονική περίοδο, την ικανότητά του να κατανοήσει το λανθασμένο των πράξεών του, αλλά και το γεγονός ότι είχε προφυλακιστεί για διάστημα περίπου ενός μήνα κατά τη διάρκεια της προδικαστικής έρευνας», αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Ένας σύμβουλος της Europol σε θέματα εγκλημάτων που διαπράττονται στο Διαδίκτυο, εξέφρασε την ανησυχία του για την ποινή που επιβλήθηκε στο νεαρό.
 

ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ...ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ... ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ


Δείτε μεταφρασμένο ολόκληρο το μνημόνιο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση


Σοκ έχει προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες η πρόταση - νέο μνημόνιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση στα ελληνικά:
Ελλάδα: Προαπαιτούμενες Ενέργειες
Πολιτικές Δεσμεύσεις και πράξεις που λαμβάνονται, μετά από διαβούλευση με στελέχη των ΕΚΤ-ΔΝΤ-Κομισιόν:
1. Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-19
Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα πακέτο αξιόπιστων κέντρων. Το νέο δημοσιονομικό μονοπάτι βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018. Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και άλλα παραμετρικά μέτρα που εξηγούνται παρακάτω.
2. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Εφαρμογή νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές μεταβολές.
Το νέο σύστημα ΦΠΑ:
I. Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ii. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια και iii. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα και αυτά που αποτελούν τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ενώ εξαιρούνται τα πλέον απομακρυσμένα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 ως αρμόζει και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.
Η αύξηση στον συντελεστή του ΦΠΑ, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα επανεξετασθεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Κάθε απόφαση για επανεξέταση και αναμόρφωση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.
3. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα
Εφαρμογή νομοθεσίες για:
- «διαγραφούν» οι πιθανότητες φοροαποφυγής (π.χ. αλλαγή του τρόπου ορισμού για τον χαρακτηρισμό ως αγρότης), λήψη μέτρων για αύξηση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις το 2016 και προκαταβολή 100% του φόρου επιχειρήσεων και σταδιακά για τις ατομικές επιχειρήσεις έως το 2017. Κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στον φορολογικό κώδικα έως το 2017, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- κατάργηση επιχορηγήσεων του πετρελαίου για τους αγρότες και εφαρμογή καλύτερων προϋποθέσεων, προκειμένου να καταργηθούν οι δαπάνες των επιχορηγήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016,
- σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των φόρων ανά ζώνη ιδιοκτησίας, θα υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση ακινήτων για το 2015 και το 2016 και αλλαγή του ελάχιστου φόρου προσωπικού εισοδήματος,
- κατάργηση του διασυνοριακού φόρου που εφαρμόστηκε βάσει του νόμου (ΧΧΧΧ/2015) και αλλαγή των πρόσφατων τροποποιήσεων του ITC στον νόμο για τη δημόσια διοίκηση (ΧΧΧΧ/2015), συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής μεταχείρισης των εισοδημάτων των αγροτών,
- εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους κώδικες για τον φόρο εισοδήματος και φορολογικών εσόδων: εφαρμογή νέου Ποινικού Νόμου για την Φοροδιαφυγή και Απάτη, ώστε να μεταρρυθμιστεί το Ειδικός Νόμος Προστίμων 2523/1997 και οποιοσδήποτε άλλη νομοθεσία και να αντικατασταθεί το Άρθρο 55, παράγραφοι 1 και 2 του Κώδικα Φορολογικών Εσόδων και με στόχο να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί η έννοια της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής για όλες τις μορφές φόρων. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Αρχείων για τα πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν επιβληθεί μέσω του νόμου 2523/1997, ο οποίος αφορά το φορολογικό πλαίσιο για συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα και των συμμετεχόντων σε αυτά, βάσει του ITC και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωζώνης,
- εφαρμογή νομοθεσίας για αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό: I. Εισαγωγή πλαισίου για τις ανεξάρτητες αρχές, ii. Κατάργηση των εξωδικαστικών συμφωνιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των λογιστών (υπόλογοι), iii. Παροχή στη ΓΓΔΕ αποκλειστική οικονομική δυνατότητα και των αρμοδιοτήτων του ΓΛΚ προκειμένου να «παρακολουθεί» τα δημόσια οικονομικά και iv. Κατάργηση του γραφείου των δημοσιονομικών ελεγκτών έως τον Ιανουάριο του 2017,
- αύξηση του φορολογικού συντελεστή για το τονάζ και κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την ναυτική βιομηχανία.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 (I) απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος φόρων προσωπικού εισοδήματος, (ii) επανασχεδίαση και ενσωμάτωση στο ITC του επιδόματος αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη χρονική εφαρμογή για το φορολογικό σύστημα (iii) διανομή ενός κύκλου προστίμων ώστε να διασφαλιστεί η κατανοητή και ορθή εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικών Εσόδων, (iv) και άλλες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις όπως αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα (Country Report No. 14/151).
Στην υγεία, με εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2015: (I) επαναφορά της πλήρους συνταγογράφησης φαρμάκων generics και μη προστατευμένων από πατέντα, χωρίς εξαιρέσεις, (ii) μείωση, ως πρώτο βήμα της τιμής των μη προστατευμένων από πατέντα φαρμάκων κατά 50% και όλων των generics κατά 32,5% σε σύγκριση με την τιμή της πατέντας και ανάκληση των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων για φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά από το 2012 και (iii) επαναπροσδιορισμός και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι δομικές δαπάνες με τους στόχους του claw back και (iv) πλήρης είσπραξη για το 2015 όλων των εσόδων του claw back από τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, τη φαρμακοβιομηχανία και επέκταση των ορίων του claw back που ισχύουν για το 2015 και στο 2016.
Εφαρμογή της Επανεξέτασης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει των συμφωνηθέντων αναφορών και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών που θα αντιστοιχεί στο 1/2% του ΑΕΠ, με στόχο να χρηματοδοτηθεί, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση η σταδιακή κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Ιανουάριο του 2016.
Εφαρμογή νομοθεσίας ώστε να υπάρξει:
- μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. το 2016, μέσω στοχευμένων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προμηθειών αλλά και του προσωπικού,
- εφαρμογή μεταρρύθμισης στον κώδικα εισοδήματος για (ώστε να καλύπτει και τη φορολόγηση κεφαλαίου), επενδυτικά «οχήματα», αγρότες, αυτοαπασχολούμενους κτλ,
- αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από 26%,
- επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις,
- προκήρυξη διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων και
- επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αύξησή του στο 13% από 10%, εφαρμοζόμενη από τον φόρο εισοδήματος του 2014 και μετά,
- άντληση εσόδων μέσω της δημοπράτησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
Θα επεξεργαστούμε ορισμένα μέτρα επανόρθωσης σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού και θα αφορούν: (I) αύξηση του φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια, για ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%), με επιπλέον έσοδα 160 εκατ. ευρώ και αύξηση στο 35% (από 33%) για ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ, με στόχο επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ, (ii) ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (π.χ. στο 29% από 28%), κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
4. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Oι αρχές αναγνωρίζουν ότι ο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ασταθές και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτό γιατί θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος του 2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα (3863/2010) και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή θα αντικατασταθούν/προσαρμοστούν οι παράγοντες βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τη μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον Οκτώβριο του 2015, για να επιταχυνθούν αντίστοιχες εξοικονομήσεις και να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Με ισχύ από την 1 Ιουλίου 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν σταδιακά μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν μόνιμη εξοικονόμηση του ¼-½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ για όλο το 2016 με τη θέσπιση νόμων με την:
Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής ή κυρώσεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και μέσω της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και υιοθετώντας σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης των 67 ετών, ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, από το 2022, που ισχύει για όσους θα συνταξιοδοτηθούν (εκτός από ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή.
Υιοθετείται νομοθεσία ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο, για όσους θίγονται από την επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10%, πάνω από την τρέχουσα ποινή του 6%.
Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) για όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία ώστε να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές.
Καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, αυξάνοντας την σύνταξη του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί αμέσως και να αρχίζει (η κατάργηση) όσον αφορά το 20% των υψηλοσυνταξιούχων-δικαιούχων από το Μάρτιο του 2016, με τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης να συμφωνούνται με τους θεσμούς.
Παγώνουν τα όρια για την μηνιαία καταβολή της βασικής συντάξης σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021.
Υπάρχει πρόνοια για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, η βασική, εγγυημένη σύνταξη να λαμβάνεται μόνο κατά την επίτευξη της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 χρόνων.
Αυξάνεται η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6% κατά μέσω όρο και επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών εξαιρέσεων και εναρμόνιση στους κανόνες συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δομή ή τις εισφορές του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου του 2015.
Πάνω από όλα, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές από τις 31 Οκτωβρίου 2015 θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
(Ι) Σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών
(II) να διευρυνθεί και να εκσυγχρονιστεί η βάση εισφοράς και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, περιλαμβανομένης της μετάβασης από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα.
(iii) αναθεώρηση και εξορθολογισμός όλων των διαφορετικών συστημάτων βασικής εγγυημένης σύνταξης, μέσω δοκιμασμένων συνταγών του συνταξιοδοτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα για εργασία και τις εισφορές.
v) Εναρμόνιση εισφορών και καταβολή παροχών κανόνων και των διαδικασιών σε όλα τα κεφάλαια?
(iv) Ορθή ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των εισφορών και των κανόνων για πληρωμή επιδομάτων και τον διαδικασιών σε όλα τα ταμεία.
(V) Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν συντάξεις και αντιστάθμιση από τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε ισχύ από 31ης Οκτωβρίου 2015
(vi) την εναρμόνιση των επιδομάτων του Γεωργικού Ταμείου (ΟΓΑ) με τα υπόλοιπα του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατ 'αναλογία, εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία.
Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω της νομοθεσίας για την ένωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις του λειτουργικού κόστους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων των ταμείων συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εξισορρόπησης των αναγκών μεταξύ εκείνων των ταμείων που είναι σε καλύτερη θέση και εκείνων που είναι λιγότερο καλή.
Οι Αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία για να αντισταθμιστούν πλήρως οι φορολογικές επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων του 2012 σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, η μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης θα εξασφαλίσει την αμεροληψία των διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη την επίδραση άλλων παραμέτρων εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος, ισοδύναμου αποτελέσματος, ώστε να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα μέτρα, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν στους Θεσμούς στη φάση του σχεδιασμού και είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα.
5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Πάταξη της Διαφθοράς
Εφαρμογή νόμου ώστε να υπάρξει:
- μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου 2016, που θα θέτει τις βασικές παραμέτρους με ουδέτερο δημοσιονομικό χαρακτήρα και σε συμμόρφωση με τον συμφωνηθέντα μισθολογικό προϋπολογισμό και με ορθή εφαρμογή σε όλο το πλαίσιο του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης του μισθολογικού βάρους σε όλο το μισθολογικό φάσμα και σύνδεσή του με τις εργασιακές ικανότητες, την απόδοση και την υπευθυνότητα του προσωπικού. (Οι αρχές θα εφαρμόσουν, επίσης, νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015),
- ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών προνομίων όπως των συμφωνιών για άδειες, των μεταφορικών, βάσει των καλύτερων πρακτικών της Ευρωζώνης και με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016,
- εφαρμογή των νέων μεσοπρόθεσμων ορίων για τον μισθολογικό προϋπολογισμό και του επιπέδου της δημόσιας διοίκησης με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και διασφάλιση της μείωσης του μισθολογικού προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2019,
- πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και σύνδεση της αποδοτικότητας όλων των υπαλλήλων (με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών που θα πραγματοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, διαδικασία η οποία μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση),
- εφαρμογή ενός νέου πλαισίου κινητικότητας έως το δ' τρίμηνο του 2015. Το πλαίσιο θα προωθεί τη χρήση του ορισμού της θέσεως εργασίας και θα συνδέεται με μία online βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των υπαλλήλων θα αποφασίζεται για κάθε υπηρεσία που αφορά. Θα εκλογικεύει την «διάχυση» των υπαρχόντων πόρων και του προσωπικού σε όλο το φάσμα της Γενικής Κυβέρνησης,
- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες συμφωνίες. Εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του όγκου των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και παροχή τεχνικής βοήθειας για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice), τη διαμεσολάβηση και τα δικαστικά στατιστικά στοιχεία,
- ενίσχυση της διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Θα περιλαμβάνει (I) τον ρόλο και τη δομή των Συμβουλευτικών αρχών του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του Συμβουλίου του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού σε μία Επιτροπή του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού και του ρόλου της Αρχής Ορθής Πρακτικής, (ii) τη διαδικασία πρόσληψης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα προσληφθεί ένας πρόεδρος με άρτια επαγγελματικά προσόντα, μέσω διαφωνών διαδικασιών και επιλεγμένων κριτηρίων, (iii) τη συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε νομοθετική διαδικασία ή άλλη νομική διαδικασία που αφορά στατιστικά θέματα, (iv) άλλα θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανεξαρτησίας, παροχή της δυνατότητας στην ΕΛΣΤΑΤ για επαναπροσδιορισμό των υπαρχόντων μόνιμων θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού όταν θεωρηθεί απαραίτητο και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και την κατηγοριοποίηση του θεσμού ως θεσμού εφαρμογής δημοσιονομικής πολιτικής βάσει του νόμου 4270/2014 και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΤτΕ για στατιστικά θέματα, σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Δημοσιοποίηση ενός αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαφθορά έως την 31η Ιουλίου 2015. Μεταρρύθμιση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την περιουσία και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εφαρμογή νομοθεσίας κατά του οικονομικού εγκλήματος και των ερευνών για πάταξη της διαφθοράς, η οποία προήλθε και από πολιτική παρέμβαση.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οι αρχές θα:
- ενισχύσουν τους ελέγχους των δημόσιων οργανισμών και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούν ισχυρούς ελέγχους και να επιτηρούν τις έρευνες ορισμένων υπό έλεγχο αρχών συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων.
- ενισχύσουν τους ελέγχους και τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχων σε ΟΤΑ με υψηλές δαπάνες και των υπό έλεγχο νομικών οργανισμών τους.
- ενισχύσουν τους ελέγχους για περιπτώσεις δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών θεμάτων, που χρηματοδοτούνται από το κράτος ή συγχρηματοδοτούνται, δημοσίων έργων και δημόσιων προμηθειών (π.χ. τομέας της υγείας, ΣΔΙΤ).
- ενισχύσουν την διαφάνεια, τον έλεγχο αλλά και τα προσόντα των φορολογικών και τελωνειακών αρχών.
- αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κύκλο προσλήψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες διεργασίες (Central Purchasing και e-Purchasing: ΚΗΜΔΗΣ και ΕΔΗΣΗ) και την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο ξεκάθαρου πλαισίου διακυβέρνησης. Εφαρμογή της στρατηγικής βάσει της αξιολόγησης (δ' τρίμηνο 2015).
- εφαρμόσουν στρατηγική για άμβλυνση των κινδύνων που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες (α' τρίμηνο 2016).
- Αξιολόγηση δύο συγκεκριμένων τομέων, Υγείας και Δημοσίων Έργων, ούτως ώστε να καταστεί κατανοητή η ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν την διαφθορά και άλλους κινδύνους και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν. Εφαρμογή της αρμόζουσας στρατηγικής (δ' τρίμηνο 2015).
6. Φορολογικές αρχές
Θα λάβει τις κάτωθι ενέργειες:
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης φοροεισπακτικής αρχής, που προσδιορίζει (i) την νομική υπόσταση της αρχής, την οργάνωση αυτής, την κατάσταση της, και το πεδίο δράσης αυτής της αρχής, (ii) οι εξουσίες και αρμοδιότητες του Διευθύνοντα Συμβούλου και του ανεξάρτητου Συμβουλίου Διοικητών, (iii) η σχέση του ΥΠΟΙΚ και άλλων κυβερνητικών φορέων, (iv) η ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού της αρχής και η σχέση με την Δημόσια Διοίκηση, (ν) αυτονομία του προϋπολογισμού, μέσω δικών του γενικών διευθύνσεων οικονομικών υπηρεσιών και ένα χρηματοδοτικό σχήμα ώστε να ευθυγραμμίζονται τα κίνητρα με την είσπραξη εσόδων και την εξασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προυπολογισμού, (νi) αναφορά στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, καθώς και (νii) άμεση μεταφορά όλων των φορολογικών και τελωνειακών ιδιοτήτων και τελών, καθώς και όλου του σχετικού προσωπικού στο ΣΔΟΕ και άλλων φορέων στην αρχή αυτή.
- περί ειδοποιήσεων κατασχέσεων, οφείλει να υιοθετήσει νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης.
Εντατικοποίηση των αγορών για υποδομή μηχανογράφησης / μηχανοργάνωσης ώστε να αυτοματοποιηθεί το σύστημα των e-κατασχέσεων, βελτίωση του κανονισμού για διαγραφή φορολογικών χρεών, εξάλειψη της προσωπικής ευθύνης εφόρων για την δίωξη παλαιών χρεών, απάλειψη περιορισμών στην διεξαγωγή ελέγχων σε φορολογικές δηλώσεις από το 2012, και η επιβολή, αν είναι νομίμως συμβατό, η προ-πληρωμή σε φορολογικές διαφορές.
- τροποποίηση (i) του φόρου από το 2014-15 και των διακανονισμών χρεών ώστε να αποκλείουν τους φορολογούμενους που δεν αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και την υποχρέωση των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών να μειώσουν την διάρκεια αποπληρωμής για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα, καθώς και η υιοθέτηση επιτοκίων που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά, το LDU και KEAO θα αξιολογήσουν από το Σεπτ. 2015 για τους μεγαλο-οφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν φόρους και ασφαλιστικές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ (π.χ. να επιβεβαιώνει την ικανότητα τους ως προς την πληρωμή ώστε να πάρει διορθωτική ενέργεια) καθώς και (ii) το βασικό σχέδιο διακανονισμού για την ρύθμιση των επιτοκίων, που βασίζονται στην ελεύθερη αγορά, ώστε να ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2017 η ανάγκη επιβεβαίωσης από τρίτους και η απαίτηση τραπεζικών εγγυήσεων.
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμός της διπλό-εγγραφής ΦΠΑ ώστε να διασφαλίζονται τα έσοδα από ΦΠΑ καθώς και η επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού ανάλυσης δικτύων. Προεδρικό διάταγμα για την σημαντική ενίσχυση και αναδιοργάνωση της διεύθυνσης για την είσπραξη ΦΠΑ ώστε να καταπολεμηθεί η μη καταβολή του μέσω της κυκλικής απάτης τύπου "καρουσέλ" (η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και της μετακύλισης του ΦΠΑ). Οι αρχές θα καταθέτουν αίτηση στην επιτροπή της Ε.Ε. για το ΦΠΑ και θα ετοιμάσουν μια αξιολόγηση για την επίδραση που θα έχει μια αύξηση του ορίου για το ΦΠΑ στα 25,000 ευρώ.
- Καταπολέμηση την λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εντοπισμό αποθηκευτικών χωρών, είτε σταθερά ή κινητά.
- Παραγωγή ενός συνολικού σχεδίου για την τεχνική υποστήριξη προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που συμπεριλαμβάνει (i) εντοπισμό μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, (ii) εισαγωγή ενός εθελοντικού προγράμματος αποκάλυψης καταθέσεων με ανάλογες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες επιβεβαίωσης, συμβατές με της καλύτερη διεθνής πρακτική, και χωρίς καμία πρόβλεψη για αμνηστία (iii) αίτηση προς άλλες χώρες της Ε.Ε. για την παροχή πληροφοριών σε ότι αφορά την κυριότητα και απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες (iv) ανανέωση του αιτήματος για τεχνική βοήθεια προς τις φορολογικές αρχές και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση αυτού του πόρου (ν) θέσπιση ενός περιουσιολογίου για να βελτιωθεί ο έλεγχος.
- Ανάπτυξη κοστολογημένου σχεδίου για την προαγωγή των ηλεκτρονικών πληρωμών, χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία
- Δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την εξόρυξη γνώσης από βάσεις χρονοσειρών ώστε να ελέγχονται οι ισολογισμοί των μητρικών και θυγατρικών εταιρειών, ώστε να βελτιωθούν τα κριτήρια για την ανάλυση κινδύνων στην μεταφορά τιμολόγησης.
7. Χρηματοπιστωτικός τομέας
Υιοθέτηση: (i) τροπολογιών στο πτωχευτικό κώδικα για εταιρείες και νοικοκυριά, που θα καλύπτουν όλους του οφειλέτες, καθώς και την εναρμόνιση της νομοθεσίας για εταιρείες με το νόμο OCW
(ii) τροπολογίες στον πτωχευτικό κώδικα που αφορά τα νοικοκυριά μέσω της εισαγωγής ενός μηχανισμού που θα διαφοροποιεί τους "στρατηγικούς αφερέγγυους" από τους καλόπιστους οφειλέτες, καθώς και η απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών μαζί με την εισαγωγή μέτρων για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός καθυστερημένων υποθέσεων
(iii) τροπολογίες για την άμεση βελτίωση του δικαστικού πλαισίου για θέματα που αφορούν την πτώχευση εταιρειών και νοικοκυριών
(iv) νομοθεσία για την θέσπιση πλαισίου μέσω του οποίου θα δραστηριοποιούνται διαχειριστές για θέματα χρεοκοπίας, χωρίς να αφορά κανένα επάγγελμα αποκλειστικά και με γνώμονα την καλύτερη διεθνή πρακτική και εμπειριών από άλλες χώρες
(ν) ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: αυτή η στρατηγική θα προστεθεί στο ανάλογο έγγραφο από το 2013, λαμβάνοντας υπ'οψιν το νέο περιβάλλον και συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και με στόχο την επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών καθώς και την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης στο μεσοδιάστημα, και
(νi) μια ολιστική στρατηγική για την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.
8. Αρχή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση όλου του φάσματος των υφιστάμενων θεμάτων στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τις πρακτικές που ισχύουν αλλού στην Ευρώπη. Παρατηρήσεις σε αυτήν την διαδικασία θα δοθούν από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθεσία για ένα νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων θα είναι έτοιμη μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι αρχές θα πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να εμπεδωθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών και για να προστατεύονται οι υπάλληλοι και να διασφαλίζονται τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
9. Αγορά προϊόντων
Εφαρμογή νομοθεσίας ώστε:
- να εφαρμοστούν όλες οι εναπομείνασες συστάσεις από την εργαλειοθήκη Ι ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, εκτός των Over The Counter φαρμακευτικών προϊόντων, ξεκινώντας με: τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας προστατευμένων παραδοσιακών τροφίμων, κώδικες στα υλικά οικοδομών και όλες τις συστάσεις της εργαλειοθήκης ΙΙ του ΟΟΣΑ για χυμούς και πετρελαϊκά προϊόντα,
- να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενισχυθεί άμεσα η ευμάρεια των καταναλωτών θα εφαρμοστεί μία νέα ανταγωνιστική διαδικασία, σε συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ, αναφορικά με το χονδρεμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα ΜΜΕ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο α' τρίμηνο του 2016. Οι προτάσεις θα εφαρμοστούν έως το β' τρίμηνο του 2016.
- να «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών και των δικαστικών επιμελητών και απελευθέρωσης της αγοράς τουριστικών ενοικίων.
- μείωση των μη αμοιβαίων, κοινωνικών χρεώσεων και ευθυγράμμιση των μη κοινωνικών χρεώσεων στις παρεχόμενες υπηρεσίες,
- μειωθεί η γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των οριζόντιων απαιτήσεων για επενδύσεις και των δραστηριοτήτων χαμηλού ρίσκου όπως συστήνει η Παγκόσμια Τράπεζα και του διοικητικού βάρους για των επιχειρήσεων βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ και (ii) δημιουργία μίας επιτροπής για τις ένδο-υπουργικών διαδικασιών νομοθέτησης. Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή της χαλάρωσης των απαιτήσεων για παροχή αδειών
- σχεδιαστούν ηλεκτρονικά one-stop shops για επιχειρήσεις μέσω ανάλυσης των πληροφοριών για τις υποχρεώσεις που οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν και να βοηθηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων και δομών (γ' τρίμηνο 2015). Δημιουργία της θεσμικής και συνεργατικής δομής, καταγραφή των επιχειρηματικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων, καθορισμός και καταγραφή των πληροφοριών για τις υποχρεώσεις και τις θεσμικές διαδικασίες και την εκπαίδευση των αξιωματούχων (δ' τρίμηνο 2015). Εφαρμογή το α' τρίμηνο του 2016.
- υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση στην αγορά φυσικού αερίου και ο ειδικός οδικός της χάρτης και ακολούθως θα υπάρξει εφαρμογή.
- λήψη μη μετατρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της κατάθεσης των προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, ΑΔΜΗΕ ή να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 μία εναλλακτική δομή, με ισοδύναμα αποτελέσματα από άποψης ανταγωνισμού, σε πλήρη εφαρμογή με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να καταστεί πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ, ενώ θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.
Αναφορικά με την αγορά ενέργειας, οι αρχές θα αναμορφώσουν την ικανότητα του συστήματος πληρωμών και άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να αποφευχθεί ότι ορισμένα εργοστάσια αναγκάζονται να λειτουργούν χαμηλότερα από το βιώσιμο κόστος και να αποτρέψει τα προβλήματα από τις εκπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και του οργανισμού λειτουργίας της αγοράς. Καθορισμών των χρεώσεων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης του μειωμένου κατά 20% του μειωμένου τιμολογίου για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να ενημερώσει την Κομισιόν σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών σε φθηνές πηγές παραγωγής ρεύματος στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. και θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και των στόχων για ενεργειακή αποτελεσματικότητα και θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση της ενεργειακής φορολόγησης. Οι αρχές θα ενισχύσουν την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία του οργανισμού ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας.
10. Ιδιωτικοποιήσεις
- Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα βελτιώσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσίας το οποίο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην «κατοχή» του έως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
- Προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των δημοπρασιών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις εναπομείνασες κυβερνητικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών αεροδρομίων, τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (ο πλήρης κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτή η λίστα των ενεργειών ανανεώνεται τακτικά και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι εναπομείνασες ενέργειες θα προωθηθούν στον ορθό χρόνο.
- Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης όχι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 και για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους που ισχύουν.
- Η κυβέρνηση θα μεταφέρει το ποσοστό που κατέχει στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
- Θα λάβει ουσιαστικά και μη αναστρέψιμα βήματα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βάσει των υπαρχουσών συνθηκών και με τους υπάρχοντες προωθούμενους αναδόχους.
 
 

Η πολιτική αρχαία Ελλάδα


Πολίτες «ενεργοί» και πολίτες «παθητικοί» στην Αρχαία Ελλάδα

1. Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, δηλαδή του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτική ζωή και στη λήψη των αποφάσεων, μπορούσε να είναι αποτέλεσμα είτε δικαστικής απόφασης είτε μιας στάσης.
1.1 Η ατιμία: Ο όρος ατιμία φαίνεται ότι κάλυπτε δύο είδη αποκλεισμού από τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Σύμφωνα με την παλαιότερη χρήση του. ο όρος υποδήλωνε ότι ο πολίτης που υποβλήθηκε στην ποινή αυτή αποτελούσε πλέον ένα είδος παρανόμου τον οποίο μπορούσαν και να θανατώσουν, χωρίς επακόλουθη τιμωρία και να κατασχέσουν τη περιουσία του. Πολύ γρήγορα όμως, ήδη από το τέλος του 6ου  αιώνα, και τουλάχιστον στην Αθήνα, η ατιμία απόκτησε λιγότερο ριζοσπαστική σημασία: η επιβολή της ατιμίας σε έναν πολίτη σήμαινε την αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων και τον αποκλεισμό από τα ιερά της πόλης.
Ο άτιμος δεν είχε πλέον το δικαίωμα συμμετοχής στην εκκλησία του δήμου, στα δικαστήρια και δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για καμία αρχή. Δεν έπαυε όμως να ανήκει στο πολιτικό σώμα, συνεπώς η ένωσή του με μία Αθηναία ήταν νόμιμη, όπως και η Ιδιοκτησία των αγαθών που του ανήκαν. Τίθενται δύο προβλήματα αναφορικά με την ατιμία: πρώτον, ήταν κληρονομική, και δεύτερον, ποια ήταν τα σφάλματα που μπορούσαν να επισύρουν την επιβολή της;
Ως προς το πρώτο σημείο, φαίνεται ότι η ατιμία αποτελούσε ισόβια καταδίκη, δεν αφορούσε όμως παρά μόνο στον ένοχο, και όχι στους απογόνους του. Σε μία μόνο περίπτωση, όμως, η ατιμία μπορούσε να είναι κληρονομική, αν επρόκειτο για κάποιον που χρωστούσε στο δημόσιο, κάποιον πολίτη που δεν είχε εξοφλήσει κάποιο πρόστιμο που του είχε επιβληθεί από δικαστήριο ή που δεν είχε, ως γεωργός υπεύθυνος για έναν φόρο, αποδώσει τα ποσά που είχε συγκεντρώσει.
Στην περίπτωση αυτή, αν πέθαινε πριν εξοφλήσει το χρέος του, η ατιμία βάραινε τους κληρονόμους του, αλλά έπαυε βεβαίως όταν οι τελευταίοι πλήρωναν το χρέος. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις χρέωσης, τα άλλα σφάλματα που μπορούσαν να επιφέρουν την επιβολή ατιμίας ήταν διαφόρων ειδών άλλα αφορούσαν σε ιδιωτικές βλάβες, κακή μεταχείριση, σεξουαλική βία. διάλυση πατρικής κληρονομιάς κ.λπ.) και άλλα αφορούσαν σε δημόσιες βλάβες (διαφθορά δικαστών, ψευδομαρτυρία, επανειλημμένες καταδίκες για την υποβολή παράνομων προτάσεων.
Φαίνεται επίσης πως υπήρχαν και μορφές μερικής ατιμίας. Το παράδειγμα που αναφέρεται πάντα για την περίπτωση αυτή είναι των πολιτών εκείνων που είχαν υπηρετήσει στο στράτευμα που είχε μείνει στην Αθήνα κατά τη στάση των ολιγαρχικών του 411 και καταδικάστηκαν να μην παίρνουν πια τον λόγο στις συνελεύσεις της εκκλησίας του δήμου, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να παραβρίσκονται στις συνελεύσεις.
Άλλες περιπτώσεις μερικής ατιμίας αναφέρονται από τον ρήτορα Ανδοκίδη, όπως. για παράδειγμα, η απαγόρευση να εγείρουν αγωγή στα δικαστήρια ή να διασχίζουν την αγορά. Υπάρχουν όμως πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με τις διάφορες διαδικασίες που οδηγούσαν σε μια τέτοια στέρηση ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων.

1.2   Οι πολιτικές επαναστάσεις: Μέσα από την ιστορία της Αθήνας και πάλι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς μπορούσαν οι πολίτες να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, παραμένοντας συγχρόνως μέλη της πολιτικής κοινότητας. Θα συγκροτήσουμε τρεις στιγμές της ιστορίας αυτής, τη στάση των ολιγαρχικών το 411, τη διακυβέρνηση των Τριάκοντα και το πολίτευμα που υιοθετήθηκε το 322 υπό την πίεση του Μακεδόνα στρατηγού Αντίπατρου.
1.2.1 Η στάση του 411: Μετά τη βαριά ήττα που υπέστη η Αθήνα στη Σικελία το 411, οι εχθροί της δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή που επικρατούσε στην πόλη, κατέλαβαν την εξουσία στην Αθήνα και εγκαθίδρυσαν νέους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους μόνο πέντε χιλιάδες πολίτες από τους τριάντα πέντε χιλιάδες που υπήρχαν στην πόλη θα μπορούσαν να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Είδαμε ήδη πώς απέτυχε το εγχείρημα, από την αντίδραση του ναυτικού και του στρατεύματος, που καθαίρεσαν τους στρατηγούς τους και αρνήθηκαν να αποδεχτούν τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στην Αθήνα.
Χωρίς την υποστήριξη του στόλου και μέρους του στρατεύματος, οι ολιγαρχικοί δεν μπόρεσαν να διατηρηθούν στην εξουσία και η δημοκρατία υποκαταστάθηκε. Γνωρίζουμε, όμως, από τον λόγο ενός ρήτορα της εποχής ότι ήδη είχαν αρχίσει να συντάσσουν τον κατάλογο εκείνων που θα διατηρούσαν πλήρη πολίτικα δικαιώματα. Οι υπόλοιποι δεν θα έχαναν βέβαια την ιδιότητα του Αθηναίου, θα μετατρέπονταν όμως σε «παθητικούς» πολίτες.
1.2.2 Η διακυβέρνηση των Τριάκοντα: Το 405, η Αθήνα υπέστη μια σοβαρή ναυτική ήττα στους Αιγός ποταμούς από τον στόλο των Λακεδαιμονίων. Η ήττα αυτή σήμανε το τέλος του πολέμου που για ένα τέταρτο του αιώνα είχε φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγάλες πόλεις καιτους συμμάχους τους. Ενώ ο ναύαρχος Λύσανδρος είχε αποκλείσει το λιμάνι του Πειραιά, οι ολιγαρχικοί κατέλαβαν για μια ακόμη φορά την εξουσία, αναθέτοντας σε τριάντα πολίτες την εγκαθίδρυση νέου πολιτεύματος.
Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, καθώς, αφού για μερικούς μήνες οι Τριάκοντα σκόρπισαν στην πόλη τον τρόμο, οι εσωτερικές τους διαμάχες διευκόλυναν την επάνοδο της δημοκρατίας λίγο αργότερα. Το σχέδιο προέβλεπε ότι η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα περιοριζόταν μόνο σε τρεις χιλιάδες πολίτες, ενώ οι άλλοι θα αποκλείονταν από την πολιτεία.
Ο ρήτορας Λυσίας, που είχε βοηθήσει στην επάνοδο των δημοκρατικών στην Αθήνα, περιγράφει ως απόλυτο τον αποκλεισμό αυτό, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι όσοι δεν ανήκαν σ’ αυτούς τους Τρεις Χιλιάδες θα «στερούνταν την πατρίδα τους». Στην πραγματικότητα, οι πολυάριθμοι δημοκρατικοί που εγκατέλειψαν την πόλη το έκαναν αφ’ ενός μεν για να ξεφύγουν από τις απειλές που τους βάραιναν, αφ’ ετέρου δε για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Μετά την αποκατάσταση αυτή, έγινε μία ακόμη απόπειρα περιορισμού του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτική ζωή μόνο στους κατόχους ακίνητης περιουσίας. Το σχέδιο απορρίφθηκε, αν όμως είχε πετύχει το ένα πέμπτο περίπου των πολιτών θα είχε βρεθεί χωρίς πολιτικά δικαιώματα.
1.2.3    Η απόφαση του 322: Το 322, με την ανακοίνωση του θανάτου του Αλέξανδρου, οι Αθηναίοι, παρασύροντας μαζί τους και μερικά άλλα ελληνικά Κράτη, κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον του Μακεδόνα στρατηγού Αντίπατρου, στον οποίο ο Αλέξανδρος είχε εμπιστευτεί το βασίλειό του πριν ξεκινήσει την εκστρατεία στην Ασία. Οι Έλληνες ηττήθηκαν και το 322 οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να δεχτούν την παρουσία μακεδονικής φρουράς στον Πειραιά και την εγκατάσταση τιμοκρατικού καθεστώτος: για να συμμετέχει κάποιος στην πολιτική ζωή έπρεπε να έχει περιουσία αξίας τουλάχιστον δύο χιλιάδων δραχμών.
Συνεπώς περισσότεροι από τους μισούς Αθηναίους πρέπει να αποκλείστηκαν από την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, συγγραφέα του τέλους του 1ου αιώνα μ.κ.ε. ένα μέρος αυτών μετανάστευσαν στη Θράκη. Κι αυτό γιατί, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 4ου αιώνα, ο αποκλεισμός από την πολιτική ζωή σήμαινε για τα φτωχότερα στρώματα την απώλεια των υλικών προνομίων της πολιτικής ιδιότητας, δηλαδή τους διάφορους μισθούς, τη διανομή του θεωρικού, τις αμοιβές για όσους υπηρετούσαν στον στόλο.
Πιθανότατα η απώλεια των υλικών αυτών προνομίων, περισσότερο από τη στέρηση της συμμετοχής στις δημόσιες υποθέσεις, έγινε αισθητή με σκληρότερο τρόπο από την πλειοψηφία, καθώς, όπως θα διαπιστώσουμε, η πολιτική ζωή είχε περιέλθει σταδιακά στα χέρια μια μειοψηφίας «πολιτικών».
2. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
Πρόκειται για πρόβλημα που απασχόλησε την Αθήνα, τη μόνη πόλη για την οποία για μια ακόμη φορά διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες. Το πρόβλημα αυτό είναι ένα από αυτά που προκάλεσαν τις περισσότερες συζητήσεις και διαμάχες μεταξύ των ιστορικών της εποχής μας. Ας προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε τις διάφορες όψεις του.
2.1 Δημοκρατία και συμμετοχή: Είδαμε προηγουμένως τι σήμαινε η εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στην Αθήνα: τη συμμετοχή στις συνελεύσεις, όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις που δέσμευαν το σύνολο της πολιτικής κοινότητας. Σε ποιο βαθμό ήταν πραγματική η συμμετοχή αυτή; Γνωρίζουμε ότι για ορισμένες ψηφοφορίες, όπως, για παράδειγμα, τον 5ο αιώνα για να ξεκινήσει η διαδικασία του εξοστρακισμού, καθώς και για να παραχωρηθούν πολιτικά δικαιώματα, χρειαζόταν απαρτία έξι χιλιάδων ψηφοφόρων.
Δεν έχουμε καμία σαφή ένδειξη σχετικά με τον αριθμό των πολιτών της κλασικής Αθήνας. Η μόνη γνωστή απογραφή από τα τέλη του 6ου αιώνα αναφέρει 21.000 πολίτες. Πιστεύουμε όμως γενικά ότι, την παραμονή του Πελοποννησιακού πολέμου, ο αριθμός των Αθηναίων ήταν μεταξύ 35 και 40.000, και στην αρχή του 4ου αιώνα παραδίδεται ο αριθμός 30.000 και από τον φιλόσοφο Πλάτωνα και από τον ποιητή Αριστοφάνη. Δηλαδή συνήθως λιγότερο από το ένα έκτο των πολιτών συμμετείχε πραγματικά στις συνεδριάσεις της εκκλησίας του δήμου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πέντε έκτα αδιαφορούσαν για τις υποθέσεις της πόλης. Κατ’ αρχήν, επειδή η σύνθεση της εκκλησίας του δήμου διέφερε ανάλογα με τις συνθήκες, την εποχή του έτους, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι ήταν ευκολότερο για τους κατοίκους του άστεως. παρά για τους κατοίκους της υπαίθρου, να μεταβαίνουν στην Πνύκα. Οι νοσταλγοί των παλαιότερων εποχών αρέσκονταν να αναφέρουν αυτό που ένας σύγχρονος ιστορικός ονόμασε «δημοκρατία των γεωργών», όταν πολίτες ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και απεχθάνονταν την ιδέα να μεταβαίνουν στην πόλη για κάθε λόγο.
Ο ποιητής Αριστοφάνης, ένας από τους νοσταλγούς αυτούς, κατήγγειλε τις βλαβερές συνέπειες του θεσμού του εκκλησιαστικού μισθόν, που προσήλκυε στην εκκλησία του δήμου κάθε είδους εξαθλιωμένους πολίτες με μόνη επιδίωξη την είσπραξη των τριών οβολών που τους επέτρεπε να ζήσουν χωρίς να κάνουν τίποτε. Πρέπει, ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι η εκκλησία του δήμου συνερχόταν κανονικά σαράντα φορές τον χρόνο και ότι, ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες επιπλέον έκτακτες συνελεύσεις, δεν έφταναν για να ζήσει ένα άτομο χωρίς πόρους – ακόμα κι αν δεν είχε χάσει καμία συνέλευση.
Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε με σύνεση την κριτική που ασκούν οι αντίπαλοι της δημοκρατίας, κατηγορώντας την εκκλησία του δήμου ως άναρχη και συγχρόνως παντοδύναμη, που κυριαρχείται από μια μάζα φτωχών πολιτών και αποτελεί παίγνιο στα χέρια των δημαγωγών. Οι πολυάριθμες αποφάσεις που προέρχονται από τις συνελεύσεις αυτές και που έφτασαν ώς εμάς, μαρτυρούν την καλή λειτουργία του συστήματος, και ότι η συμμετοχή του δήμου, του λαού, στη λήψη των αποφάσεων αποτελούσε πραγματικότητα.
Η αποτυχία των δύο ολιγαρχικών στάσεων, προς τα τέλη του 5ου αιώνα, αποτελεί απόδειξη της προσκόλλησης των περισσότερων πολιτών στο πολιτικό καθεστώς του οποίου γνώριζαν ότι αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη. Μετά από αυτά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο βαθμός συμμετοχής στην πολιτική ζωή δεν ήταν ο ίδιος για όλους.
 Πράγμα που μας οδηγεί να θέσουμε το ζήτημα της ύπαρξης μιας «πολιτικής τάξης».


 
2.2 Η πολιτική τάξη: Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη, σε πολλές πόλεις η διαχείριση των υποθέσεων βρισκόταν στα χέρια της μειοψηφίας εκείνων που, λόγω περιουσίας και ελεύθερου χρόνου, είχαν τη δυνατότητα να επιδιώκουν τις ανώτατες αρχές. Στην περίπτωση της δημοκρατικής Αθήνας, όπου η αμοιβή για τις δημόσιες λειτουργίες επέτρεπε σε όλους να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, αλλά η ύπαρξη μιας πολιτικής τάξης δεν έπαυε να αποτελεί και εκεί πραγματικότητα.
2.2.1:  Οι τάξεις κατά τον Σόλωνα:  Πρέπει εδώ να επανέλθουμε στο ζήτημα που ήδη τέθηκε, των «σολώνειων τάξεων». Σύμφωνα με τον συγγραφέα της Αθηναίων Πολιτείας, η κατανομή των πολιτών σε τέσσερις τάξεις ανάλογα με το εισόδημά τους είχε στόχο κατ’ αρχήν να ρυθμίσει την πρόσβαση στις αρχές. Έτσι, για παράδειγμα, μόνο οι πολίτες των δύο πρώτων τάξεων μπορούσαν να γίνουν άρχοντες και μόνο κατά τον 5ο αιώνα έγινε δυνατή η πρόσβαση και για τους πολίτες της τρίτης τάξης, τους ζευγίτες.
Όπως υποδείξαμε πιο πάνω, η κατάταξη του Σόλωνα κάλυπτε περισσότερο στρατιωτικά και φορολογικά ζητήματα, παρά την ανάγκη περιορισμού της πρόσβασης στις αρχές για τους πιο πλούσιους. Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας μικρός γεωργός, ακόμα και αν ανήκε στην τάξη των ζευγιτών, θα μπορούσε χωρίς συνέπειες να εγκαταλείψει τη γη και τα χωράφια του κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους.
2.2.2  Η προέλευση των πολιτικών ανδρών: Πράγματι, οι πολιτικοί άνδρες των πρώτων δεκαετιών του 5ου αιώνα, τα ονόματα των οποίων έχουν φτάσει ώς εμάς, ανήκαν όλοι στις παλαιές αριστοκρατικές οικογένειες της Αθήνας. Αυ­τό ίσχυε και στην περίπτωση του Κλεισθένη, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα.
Το ίδιο και για τον Μιλτιάδη και τον γιο του Κίμωνα, για τον Αριστείδη και τον Θεμιστοκλή, και βέβαια για τον ίδιο τον Περικλή. Οι κατάλογοι των αρχόντων που διαθέτουμε δεν μας επιτρέπουν πάντα να αποφανθούμε για την κοινωνική κατάσταση εκείνων που αναλάμβαναν τη λειτουργία αυτή κατά τον 5ο αιώνα, δεν θα μπορούσαμε όμως να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι ανήκαν σε εύπορες τάξεις.
Η καθιέρωση της μισθοφόρους μπορεί να επέτρεψε στους φτωχότερους πολίτες να συμμετέχουν στα δικαστήρια της Ηλιαίας, δηλαδή να υπηρετούν την πόλη για ένα ολόκληρο έτος ως βουλευτές, δεν επέφερε όμως σημαντικές μεταβολές στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Παρόμοια, μπορεί να είχαν όλοι το δικαίωμα να μιλήσουν στις συνελεύσεις της εκκλησίας του δήμου, αναμφίβολα όμως. εκ των πραγμάτων, εκείνοι που μιλούσαν ήταν αυτοί που, χάρη στην εκπαίδευσή τους, χειρίζονταν με ευχέρεια τον λόγο και μπορούσαν να επιβληθούν σε μια συγκέντρωση πολλών ατόμων.
Ας προσθέσουμε, επιπλέον, ότι οι ανώτεροι άρχοντες, οι στρατηγοί ή οι θησαυροφύλακες, εκλέγονταν και ότι κατά την εκλογή το βάρος έπεφτε στις τοπικές επιρροές. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, η κλήρωση θεωρείτο πιο δημοκρατικός τρόπος εκλογής. Αλλά και η κλήρωση αυτή γινόταν από καταλόγους που συγκροτούσαν οι δήμοι και οι φυλές και εκεί επίσης μπορούσε να παίξει ρόλο το προσωπικό γόητρο, η καταγωγή ή η περιουσία.
Βέβαια, στην Αθήνα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, η πρόσβαση στις αρχές ήταν σχετικά ανοιχτή. Όμως. πέρα από τις ίδιες τις αρχές, η διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων παρέμενε στα χέρια μιας μειοψηφίας μορφωμένων ανδρών ευγενικής καταγωγής και κατά κανόνα με αρκετή περιουσία, έτσι ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν πράξεις γενναιοδωρίας προς όφελος ολόκληρης της πόλης.
2.2.3 Η εξέλιξη της πολιτικής τάξης: Είναι λοιπόν προφανής η ύπαρξη μιας πολιτικής τάξης. Αυτή όμως η τάξη εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της ιστορίας της δημοκρατικής Αθήνας. Μέχρι τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι άνδρες που βρίσκονται στο προσκήνιο ανήκουν όλοι ή σχεδόν όλοι στις παλαιές εκείνες αθηναϊκές οικογένειες που κυριαρχούσαν στην πόλη ήδη από τον 6ο αιώνα. Από το 430 περίπου, βλέπουμε να εμφανίζονται στο προσκήνιο άνδρες λίγο διαφορετικής καταγωγής, που δεν έχουν πίσω τους ένδοξους προγόνους και που τα εισοδήματα τους προέρχονται από την εκμετάλλευση εργαστηρίων ή μεταλλωρυχείων.
Αυτή είναι η περίπτωση. για παράδειγμα, των περίφημων «δημαγωγών» του τέλους του αιώνα, τους οποίους χλευάζει ο Αριστοφάνης και τους κατηγορεί ότι δεν μπορούν να σταθούν στις συνελεύσεις, ο περίφημος Κλέων ιδιοκτήτης βυρσοδεψείου, ο Υπέρβολος ο αγγειοπλάστης, ο οργανοποιός Κλεοφών, ή ακόμα ο έμπορος προβάτων Λυσικλής. Όλοι αυτοί οι άνδρες ηταν πλούσιοι, αλλά οι σχέσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου και της βιοτεχνίας τούς υποβίβαζε στα μάτια εκείνων που θεωρούσαν τις δραστηριότητες αυτές ανάξιες για έναν ελεύθερο άνθρωπο.
Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τα αίτια της εξέλιξης αυτής της πολιτικής τάξης, εξέλιξης που επιβεβαιώνεται τον επόμενο αιώνα, όταν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί άνδρες που γνωρίζουμε σήμερα προέρχονταν από αυτές τις τάξεις. Είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη σχετίζεται με το γεγονός ότι η ανάπτυξη της πόλης κατά τον 5ο αιώνα μετέβαλε το χρήμα σε αξία που έχαιρε όλο και μεγαλύτερης εκτίμησης. Για να επανδρωθούν τα πλοία του στόλου, για να οργανωθούν οι μεγάλες γιορτές της πόλης, για να χρηματοδοτηθούν οι μακρινές αποστολές, τα χρήματα των πλουσίων γίνονταν όλο και πιο απαραίτητα και η προέλευσή τους έπαυε να έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ένας ακόμη λόγος ήταν ότι ο πλούσιος τεχνίτης διέθετε ευ­κολότερα ρευστό χρήμα σε σχέση με τον μεγαλοϊδιοκτήτη γης, που συχνά αναγκαζόταν να υποθηκεύσει την περιουσία του για να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που απαιτούνταν για την επιτυχία της πολιτικής καριέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί όροι (πέτρινες στήλες όπου αναγραφόταν η υποθήκευση των κτημάτων) που βρίσκονται στην Αττική χρονολογούνται στον 4ο αιώνα, και ότι οι δικανικοί λόγοι αναφέρουν την περίπτωση πλούσιων ανδρών που αναγκάστηκαν να υποθηκεύσουν τις γαίες τους για να καλύψουν μια δαπανηρή λειτουργία.
Η εξέλιξη της πολιτικής τάξης δεν σημαίνει και εξέλιξη κοινωνική, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει. Μάλιστα, ιδιοκτήτες γης και ιδιοκτήτες δούλων θεωρούνταν ομοίως εισοδηματίες. Ο πλούτος παρέμενε αν όχι το κριτήριο, τουλάχιστον το απαραίτητο μέσο για την πρόσβαση στην τάξη των πολιτικών.
2.3 II παθητικότητα του δήμου, μύθος ή πραγματικότητα; Από την ύπαρξη της πολιτικής αυτής τάξης θα μπορούσαμε, άραγε, να συμπεράνουμε ότι οι συζητήσεις εκ των οποίων προέρχονταν οι επιλογές που δέσμευαν το σύνολο της πόλης, ανάγονταν στην πραγματικότητα σε εσωτερικές διαμάχες της τάξης αυτής; Αυτό υποστήριξαν ορισμένοι από τους ιστορικούς της εποχής μας, στηριζόμενοι στις προσωπικές αντιπαλότητες που μαρτυρούν οι πηγές και στις συμμαχίες που μαντεύουμε ότι σχηματίζονταν γύρω από ορισμένους «ηγέτες».
Θα ήταν, ωστόσο, υπερβολικό να συμπεράνουμε ότι οι συγκρούσεις που δίχαζαν την πόλη ανάγονται σε απλές διαμάχες μεταξύ παρατάξεων και ομάδων, διαμάχες που η πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθούσε παθητικά. Διότι, αν οι προσωπικές συγκρούσεις έφερναν αντιμέτωπα κάποια μέλη της πολιτικής τάξης – που στα κείμενα δηλώνονται μερικές φορές με τον όρο πολιτευόμενοι – οι επιλογές για τις οποίες καλούνταν να αποφανθούν οι πολίτες δεν έπαυαν να είναι πολιτικές επιλογές. Θα αναφέρουμε δύο μόνο παραδείγματα.
Την παραμονή της εκστρατείας στη Σικελία, ήλθαν αντιμέτωποι στην εκκλησία του δήμου ο Νικίας, ο οποίος ήταν αντίθετός με το εγχείρημα και το θεωρούσε επικίνδυνη περιπέτεια, και ο Αλκιβιάδης, ο οποίος ήταν αντίθετα υποστηρικτής της επιχείρησης και έλπιζε να του φέρει μεγάλη δόξα. Μπορούμε να παραδεχτούμε ότι υπήρχε προσωπική έχθρα μεταξύ των δύο ανδρών. που σχετιζόταν με τις διαφορές στην καταγωγή και την ηλικία τους.
Ο Αλκιβιάδης ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ήταν νέος. Το εισόδημα του Νικία προερχόταν από την εκμετάλλευση ορυχείων και ο ίδιος πλησίαζε την ηλικία των πενήντα χρόνων. Όμως, ο δήμος ακολούθησε τον Αλκιβιάδη επειδή, όπως παρατηρεί ο ιστορικός Θουκυδίδης, υπολόγιζε ότι η εκστρατεία θα του απέφερε υλικά οφέλη. Επρόκειτο. λοιπόν, για απόφαση που σχετιζόταν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι από την ιστορία του 4ου αιώνα. Πρόκειται για την έγκριση από την εκκλησία του δήμου της συνθήκης ειρήνης που σύναψε η Αθήνα με τον Φίλιππο της Μακεδονίας το έτος 346. Για ορισμένους, ένας από τους οποίους είναι και ο Δημοσθένης, η συνθήκη αυτή παραγνώριζε τα συμφέροντα της Αθήνας, που απειλούνταν από τη φιλόδοξη πολιτική του Μακεδόνα βασιλιά.
Για άλλους αντιθέτως. μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και οι προσωπικοί εχθροί του Δημοσθένη. διαφύλασσε την ειρήνη που ήταν απαραίτητη για την εσωτερική ισορροπία της πόλης. Ο δήμος επέλεξε την ειρήνη και ο Δημοσθένης αναγκάστηκε να συναινέσει και να υπερασπιστεί την αρχή της ειρήνης.
Οι συγκρούσεις που έφερναν αντιμέτωπους τους πολιτικούς άνδρες. με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Δημοσθένη και του Αισχίνη, σχετικά με τη στάση που έπρεπε να υιοθετηθεί απέναντι στη μακεδονική απειλή, δεν υποδηλώνουν απαραίτητα την παθητικότητα των πολιτών έναντι των αποφάσεων που όφειλαν να λάβουν, εφόσον τελικά οι δικές τους ψήφοι ήταν εκείνες που καθόριζαν τον προσανατολισμό που θα υιοθετούσε η πολιτική της πόλης. Μένει, ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσο ήταν αλήθεια αυτό που μαρτυρούν ορισμένοι σύγχρονοι της εποχής εκείνης σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη αδιαφορία των πολιτών για τις δημόσιες υποθέσεις.


 
Η εξαίρεση των φτωχών από την πολιτική ιδιότητα το 322
… ὁ δῆ­μος οὐκ ὤν ἀ­ξι­ό­μα­χος ἠ­ναγ­κά­σθη τήν ἐ­πι­τρο­πήν καί τήν ἐ­ξου­σί­α πᾶ­σαν Ἀν­τι­πά­τρῳ δοῦ­ναι πε­ρί τῆς πό­λε­ως. ὁ δέ φι­λαν­θρώ­πως αὐ­τοῖς προ­σε­νε­χθείς συ­νε­χώ­ρη­σεν ἔ­χειν τήν τέ πό­λιν καί τάς κτή­σεις καί τ’ ἄλ­λα πάν­τα· τήν δέ πο­λι­τεί­αν με­τέ­στη­σεν ἐκ τῆς δη­μο­κρα­τί­ας καί προ­σέ­τα­ξεν ἀ­πό τι­μή­σε­ως εἶ­ναι τό πο­λί­τευ­μα καί τούς μέν κε­κτη­μέ­νους πλεί­ω δραχ­μῶν δι­σχι­λί­ων κυ­ρί­ους εἶ­ναι τοῦ πο­λι­τεύ­μα­τος καί τῆς χει­ρο­το­νί­ας. τούς δέ κα­τω­τέ­ρω τῆς τι­μή­σε­ως ἅ­παν­τας ὡς τα­ρα­χώ­δεις ὄν­τας καί πο­λε­μι­κούς ἀ­πή­λα­σε τῆς πο­λι­τεί­ας καί τοῖς βου­λο­μέ­νοις χώ­ραν ἔ­δω­κεν εἰς κα­τοί­κη­σιν ἐν τῇ Θρά­κῃ. οὗ­τοι μέν οὖν ὄν­τες πλεί­ους τῶν [δισ]μυ­ρί­ων καί δι­σχι­λί­ων με­τε­στά­θη­σαν ἐκ τῆς πα­τρί­δος, οἱ δέ τήν ὡ­ρι­σμε­νην τί­μη­σιν ἔ­χον­τες πε­ρί ἐν­να­κι­σχι­λί­ους ἀ­πε­δεί­χθη­σαν κύ­ριοί τῆς τε πό­λε­ως καί χώ­ρας καί κα­τά τούς Σά­λω­νας νό­μους ἐ­πο­λι­τεύ­ον­το·
Απόδοση: [Ο λαός, επειδή δεν είχε τη δύναμη να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγκάστηκε να αναθέσει στον Αντίπατρο όλη την κηδεμονία και την εξουσία της πόλης. Κι εκείνος συμπεριφέρθηκε με επιείκεια και τους επέτρεψε να διατηρήσουν την πόλη. τις κτήσεις και όλα τα άλλα. Όμως τροποποίησε το πολίτευμα, καταργώντας τη δημοκρατία, και όρισε πολίτευμα με βάση τον καθορισμό της αξίας των εισοδημάτων των πολιτών. Έτσι, όσοι πολίτες είχαν εισόδημα πάνω από δύο χιλιάδες δραχμές, όρισε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική ζωή και στην εξουσία.
Ενώ όλους όσους είχαν μικρότερο εισόδημα, σαν να ήταν ταραχοποιοί και φιλοπόλεμοι, τους εξόρισε από την πόλη. Τέλος, έδωσε σ' όσους το επιθυμούσαν γη για να κατοικήσουν στη Θράκη. Αυτοί λοιπόν, που δεν ξεπερνούσαν τους δώδεκα χιλιάδες. εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. ενώ όσοι είχαν το καθορισμένο εισόδημα, περίπου εννιά χιλιάδες πολίτες, ορίστηκαν κύριοι και τη πόλης και της χώρας και κυβερνούσαν σύμφωνα με τους νόμους του Σόλωνα.] Διόδωρου Σικελιώτη, Ιστορική Βιβλιοθήκη. XVIII. 18. 3-5
Η ψηφοφορία για την εκστρατεία στη Σικελία το 415
Καί ἔ­ρως ἐ­νέ­πε­σε τοῖς πᾶ­σιν ὁ­μοί­ως ἐκ­πλεῦ­σαι. Τοῖς μέν γάρ πρε­σβυ­τέ­ροις ὡς ἤ κα­τα­στρε­ψο­μέ­νοις ἐφ ἅ ἔ­πλε­αν ἤ οὐ­δέν ἄν σφα­λεῖ­σαν με­γά­λην δύ­να­μιν, τοῖς δ’ ἐν τῇ ἡ­λι­κί­ᾳ τῆς τέ ἀ­πού­σης πό­θῳ ὄ­ψε­ως καί θε­ω­ρί­ας, καί εὐ­έλ­πι­δες ὄν­τες σω­θή­σε­σθαι. ὁ δέ πο­λύς ὅ­μι­λος καί στρα­τι­ώ­της ἐν τέ τῷ πα­ρόν­τι ἀρ­γύ­ριον οἴ­σειν καί προ­σκτή­σε­σθαι δύ­να­μιν ὅ­θεν ἀί­διον μι­σθο­φο­ράν ὑ­πάρ­ξειν. ὥ­στε διά τήν ἄ­γαν τῶν πλε­ό­νων ἐ­πι­θυ­μί­αν, εἰ τῷ ἄ­ρα καί μή ἤ­ρε­σκε, δε­δι­ώς μή ἀν­τι­χει­ρο­το­νῶν κα­κό­νους δδξει­εν εἶ­ναι τή πό­λει ἡ­συ­χί­αν ἦ­γεν.
Απόδοση [Όλους τους κατέλαβε εξίσου η επιθυμία να αποπλεύσουν. Τους πιο ηλικιωμένους διότι πίστευαν η ότι θα υποτάξουν τα μέρη εναντίον των οποίων έπλεαν ή τουλάχιστον, ότι δεν θα καταστρεφόταν μια τόσο μεγάλη δύναμη. Εκείνους που βρίσκονταν σε ώριμη ηλικία, διότι αφ' ενός μεν επιθυμούσαν να δουν και να γνωρίσουν τη μακρινή αυτή χώρα. και αφ' ετέρου διότι είχαν την ελπίδα ότι θα σωθούν.
Τέλος, το μεγάλο πλήθος και τους στρατιώτες, διότι πίστευαν ότι υπό τις παρούσες περιστάσεις θα κέρδιζαν χρήματα και ότι μελλοντικά η πόλη θα αποκτούσε πρόσθετη ηγεμονία, που θα τους απέφερε ατελείωτη μισθοδοσία. Έτσι. λόγω της υπερβολικής επιθυμίας των περισσοτέρων, ακόμη και αν τυχόν κάποιος δεν επιθυμούσε την εκστρατεία, από φόβο μήπως φανεί εχθρικά διακείμενος προς την πόλη, δεν ψήφιζε κατά της εκστρατείας και σώπαινε.] Θουκυδίδου, Ιστοριών, ΣΤ. 24. 3-4


 Claude Mossé
 Διαβάστε και την συνέχεια: Επαγγελματική Πολιτική
 terrapapers.com