Translate

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΚΡΟΤΑΦΟ...


Με το πιστόλι στο κρόταφο της κυβέρνησης μας  και έτοιμοι να πατήσουν την σκανδάλη είναι οι ''φίλοι'' και  τοκογλύφοι  μας.Φαίνονται πιο αλαζώνες και τρελαμένοι απο ποτέ,αφού κουραστηκαν να έχουν 5 μήνες ίσως την πρώτη Ελληνική κυβερνηση που αντιστέκεται στους εκβιασμούς και λέω ίσως γιατί όλοι στο τέλος θα κριθούν.
 Δεν θέλω να σταθώ σε πράγματα που είναι ήδη γνωστά στο κόσμο,δηλαδή ούτε στους ''σχιζοφρενείς  χασάπηδες'' που  τους βαφτίσαμε θεσμούς, ούτε και στην ''αγαπημένη'' τρο'ι'κα εσωτερικού, αλλα ούτε και στα πορδοκάναλα που κάνουν ότι μπορούν για να ευχαριστήσουν  τα αφεντικά τους.
   Αυτά τα γνωρίζαμε από τη πρώτη στιγμή που βγήκε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όφειλαν να τα γνωρίζουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης αυτής και να'ναι καλά προετοιμασμένα.
Να'ναι προετοιμασμένα όχι μόνο πως θα αντιμετωπίσουν τους σύγχρονους εφιάλτες τις πατρίδας μας, αλλα κυρίως πως θα τα βάλουν με αυτους τους αδίστακτους που εδώ και 6 χρόνια μας έχουν πιει κυριολεκτικά το αίμα και δέν θα σταματήσουν αν δεν αφανήσουν το έθνος μας.
   Ο χρόνος περνάει και έχω ξαναπεί και σε προηγούμενο άρθρο μας ότι όσο δεν αποφασίζει η κυβέρνηση να πάρει μια οριστική και αποφασιστική λύση τόσο τα περιθώρια θα στενεύουν επικύνδυνα και(μακάρι να διαψευστώ) θα πάει σε λύση απελπισίας.Και να που φτάσαμε στ τέλος του δρόμου...Έχω όμως την ελπίδα οτι ίσως η αδικαιολογητη κατ'εμέ καθυστέρηση της κυβέρνησης να οφείλεται σε πιθανούς κρυφούς άσσους που έχει στο μανίκι της και περιμένει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να τα ρίξει και να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα χωρίς επώδυνα μέτρα.
   Αν όμως δεν συμβεί αυτό τότε ο δρόμος  για εμάς είναι ένας.Αυτός που ήταν εξ'αρχής δηλαδή.

ΡΗΞΗ ΧΘΕΣ και επιστροφή σε ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!


Οικειοθελώς φυλακισμένοι;


Ποιος γνωρίζει καλύτερα πότε ξυπνάς; Πότε σβήνουν τα φώτα; Τι ώρα γύρισες εχθές; Με ποιους ξενύχταγες προχθές; Οι οικείοι σου; Οι γείτονες; Οι κάμερες και οι αισθητήρες; Ή μήπως τα social media; Ποιος έχει τελικά απρόσκοπτη θέα στη ζωή σου;
Αυτές οι σκέψεις έγιναν αφορμή να ξαναφέρω στο νου ένα θέμα στο οποίο τακτικά επέστρεφα στο Πανεπιστήμιο – τελευταία φορά μελετώντας την επίδραση των αλληλεπιδραστικών εφαρμογών στον δημόσιο χώρο: Το «Πανοπτικόν» και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει.
Σύμφωνα με το Foucault(φώτο κάτω), η σύγχρονη φυλακή, αλλά και γενικότερα η επιτήρηση εντός των σύγχρονων οργανώσεων, προέρχεται από το «Πανοπτικόν», ένα σχέδιο, δηλαδή, μιας ιδεώδους φυλακής, το οποίο εμπνεύσθηκε ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Τζέρεμι Μπένθαμ τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, η ονομασία του σχετίζεται με τον Άργο τον Πανόπτη, έναν γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας με 100 μάτια σε όλο του το σώμα, που θεωρούνταν άγρυπνος και αποτελεσματικός φρουρός.
Πρόκειται για μια απλή εκ πρώτης όψεως αρχιτεκτονική προσέγγιση: ένα κυλινδρικό οικοδόμημα, στην περιφέρεια του οποίου τοποθετούνται τα κελιά των επιτηρούμενων ατόμων, ενώ στο κέντρο του, τελείως αποκομμένος, βρίσκεται ο πύργος ελέγχου, ο χώρος δηλαδή των επιτηρητών, ο οποίος διαθέτει μεγάλα παράθυρα, ώστε να καθίσταται δυνατή η εποπτεία.
Σε κάθε κελί κρατουμένου υπάρχουν δύο παράθυρα, ένα που βλέπει προς τον πύργο ελέγχου και ένα προς τον εξωτερικό χώρο, ενώ στα παράθυρα του πύργου ελέγχου υπάρχουν σκίαστρα, ώστε να μην προδίδεται η παρουσία του επιτηρητή και συνεπώς, να μη μπορούν οι κρατούμενοι να δουν το προσωπικό της φυλακής. Δηλαδή, το κελί διακρίνεται από πλήρη διαφάνεια, ενώ ο πύργος ελέγχου από πλήρη συσκότιση, με αποτέλεσμα, ο επιτηρούμενος να μη γνωρίζει πότε ακριβώς επιτηρείται.
Κατά τρόπο παρόμοιο που το κινούμενο εντός του δημοσίου χώρου άτομο ενδέχεται να μη γνωρίζει, αλλά κυρίως να μην ελέγχει, το εάν και πότε εργαλεία, όπως κάμερες και αισθητήρες, ανιχνεύουν την παρουσία του. Κατά τρόπο παρόμοιο που οι διαδικτυακές εφαρμογές παρακολουθούν, επεξεργάζονται, ταξινομούν και κατηγοριοποιούν τη δραστηριότητα των χρηστών τους, προκειμένου να την εντάξουν σε εμπορικές, «εξατομικευμένες», στρατηγικές.
Με την ειδοποιό διαφορά ότι στην τελευταία περίπτωση, ιδιωτικός και δημόσιος χώρος αλληλοεισχωρούν ο ένας στον άλλο και αλλοιώνονται ως προς τα «στενά» χαρακτηριστικά που ανέκαθεν τους προσδιόριζαν. Και με πρόσθετο χαρακτηριστικό ότι όλα πλέον συμβαίνουν με την παραδοξότητα μιας οικειοθελούς δραστηριότητας, που δηλώνεται ως ψυχαγωγική, ανεξαρτήτως του πώς βιώνεται σε ατομικό επίπεδο και ποιες είναι κάθε φορά οι αιτίες που την γεννούν και την καθορίζουν.
Οικειοθελώς φυλακισμένοι λοιπόν; Φυσικά, όπως σε κάθε κοινωνικό, θεωρητικό ερώτημα, δεν υπάρχει απάντηση passe partout. Αν και το σχέδιο του Μπένθαμ δεν εφαρμόστηκε επακριβώς ποτέ (!), ωστόσο ως αντίληψη μελετήθηκε διεξοδικά. Μεταφερόμενο στο σήμερα, με κάπως διαφοροποιημένες παραμέτρους, αποτελεί μία αξιοπρόσεκτη εκδοχή, ένα χρήσιμο σχήμα κριτικής ματιάς των σύγχρονων όρων δημόσιας, ψηφιακής και ιδιωτικής παρουσίας.


edwhellas.gr

Σκέψου πριν μιλήσεις


Υπάρχει καλύτερη τροφή για τη σκέψη αναγνώστη; Ακόμη και το χειρότερο βιβλίο μπορεί να μας δώσει κάτι για να σκεφτούμε. Βλέπετε ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να αναγκάσει το μυαλό να σκεφτεί μόνο του. Και έτσι θα έπρεπε να διαβάζουμε κάθε βιβλίο. Όχι αποδεχόμενοι ό,τι μας λέει αλλά σκεπτόμενοι ό,τι μας λέει.
Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να το διαβάσεις 3 φορές: την πρώτη σαν να διαβάζεις εφημερίδα, τη δεύτερη σαν να το διαβάζεις σε κάποιον άλλο και την τρίτη σαν να το εξηγείς σε κάποιον άλλο (μας λέει ο Γκουρτζίεφ). Θα μου πείτε πρέπει όλα τα βιβλία πρέπει να τα διαβάζουμε τρεις φορές; Όχι φυσικά. Αλλά βιβλίο που δεν θέλεις να το ξαναδιαβάσεις δεν είναι καλό βιβλίο.
«Δεν μπορείς να ανοίξεις ένα βιβλίο χωρίς να μάθεις κάτι». Κομφούκιος
Όμως αγαπητέ αναγνώστη δεν είναι μόνο ότι το βιβλίο ακονίζει τη σκέψη και την κριτική ικανότητα: σου δίνει και τη δυνατότητα να μάθεις ένα σωρό πράγματα. Άμα ξέρεις να διαβάζεις τότε ο δρόμος για τη μάθηση είναι ανοικτός:
«Εγώ έμαθα γράμματα απ’ την λογοτεχνία, από εκεί έμαθα και μαρξισμό, από εκεί έμαθα και κοινωνιολογία, από εκεί έμαθα και οικονομία. Διάβασα όλη τη Ρώσικη κλασσική και σοσιαλιστική λογοτεχνία, διάβασα όλη τη γαλλική λογοτεχνία, η οποία είναι καταπληκτική, διάβασα σύγχρονη αμερικάνικη λογοτεχνία. Μέσα από τη λογοτεχνία μαθαίνεις τη γλώσσα, μαθαίνεις να μιλάς, παίρνεις γνώσεις τρομακτικές από όλους τους χώρους»… Χρόνης Μίσσιος
«Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και
καμιά απόλαυση δεν διαρκεί τόσο πολύ». Λέιντι Μέρι Μόνταγκιου
Υπάρχει μήπως φτηνότερη τροφή για τη σκέψη; Ένα βιβλίο δεν κοστίζει τίποτα σε σχέση με αυτά που προσφέρει και επιπλέον μπορείς να το δανεισθείς τζάμπα από τη βιβλιοθήκη ή από ένα φίλο. Δεν θα ξεχάσω ένα μικρό δοκίμιο του Τζ. Όργουελ (δημοσιευμένο στην Tribune το 1946) με τίτλο «Books vs cigarettes» (Βιβλίο εναντίον τσιγάρων), όπου με μοναδικό τρόπο αναλύει τα έξοδα μιας χρονιάς και στα δύο και συγκρίνει τις απολαύσεις που αυτά προσφέρουν.
«Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, το να διαβάζεις ένα βιβλίο ποτέ δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι στέκεσαι ακίνητος». Τζεφ Μάλετ
Μήπως όμως δεν είναι και το φθηνότερο/ γρηγορότερο μεταφορικό μέσο της ψυχής μας; Μας πάει σε τόπους μακρινούς, τόπους που δεν υπάρχουν ή που δεν είχαμε φανταστεί ότι υπάρχουν (δέστε αν θέλετε και αυτό το πολύ όμορφο ποίημα της Έμιλυ Ελίζαμπεθ Ντίκινσον). Αναπτύσσει τη φαντασία μας γιατί την θέτει σε λειτουργία.
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του με την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο: στο βιβλίο η φαντασία μας είναι ελεύθερη, ενώ όταν μια ιστορία μας μεταδίδεται με εικόνες η φαντασία μας είναι δέσμια: «αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο και αυτοί που βλέπουν τηλεόραση τον χάνουν» μας λέει ο μεγάλος σκηνοθέτης Γ. Χέρζογκ. Ενώ ο φοβερός συγγραφέας μικρών ιστοριών Α. Μοράβια δείχνει ότι ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του όταν μας λέει ότι «ο μυθιστοριογράφος σου δίνει να δεις από την κλειδαρότρυπα αυτά που δεν μπορείς να δεις διαφορετικά».
«Τα βιβλία είναι οι πιο ήσυχοι και σταθεροί φίλοι, οι πιο εύκολα προσβάσιμοι και
σοφότεροι συμβουλάτορες και οι πιο υπομονετικοί δάσκαλοι». Καρολος Γουίλιαμ Έλιοτ
Πράγματι πολύ καλά μας τα λέει ο Έλιοτ: ήσυχοι γιατί μπορείς να τους συμβουλευτείς όποτε εσύ θέλεις, είναι υπομονετικοί γιατί δεν σε πιέζουν ποτέ να τους διαβάσεις αλλά είναι και οι σοφότεροι γιατί όπως μας υπενθυμίζει ο Καρτέσιος, το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων.
«Μην διαβάζεις όπως τα παιδιά, για να διασκεδάσεις ή σαν τους φιλόδοξους
με πρόθεση τη διδασκαλία. Όχι, διάβαζε για να ζήσεις». Γουστάβος Φλομπέρ
Αυτό ίσως ακούγεται σε πολλούς ως παράδοξο. Το ξέρω γιατί και εγώ έτσι ένιωθα παλαιότερα. Έλεγα όμορφα τα βιβλία, αλλά δεν ζεις με τα βιβλία· ήμουνα βλέπετε ακόμη δέσμιος της δράσης. Τώρα ξέρω πόσο λάθος άποψη είχα γιατί η δράση είναι πάντα τυφλή: εξαρτάται από εξωτερικές επιρροές και υποκινείται από ασυνείδητες παρορμήσεις, όπου παρόρμηση είναι αυτή που κυριαρχεί όσο στενεύει η ελευθερία της σκέψης, σύμφωνα με τον Φ. Πεσσόα.
«Η βάση της δράσης είναι η έλλειψη φαντασίας και είναι το τελευταίο καταφύγιο αυτών που δεν ξέρουν να ονειρευτούν. Όταν καταλάβουμε τους νόμους που διέπουν τη ζωή θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος που έχει περισσότερες ψευδαισθήσεις από αυτόν που ονειρεύεται είναι αυτός που δρα» μας λέει ο Ο. Ουάιλντ.
Αναφέρει ίσως ο κορυφαίος λογοτέχνης του 20ου αιώνα Μ. Προυστ: «Δεν υπάρχουν ίσως ημέρες της παιδικής μας ηλικίας που να τις ζήσαμε τόσο απόλυτα, όσο εκείνες που πιστέψαμε ότι τις αφήσαμε να φύγουν χωρίς να τις ζήσουμε, εκείνες που τις περάσαμε με ένα βιβλίο αγαπημένο».
Ο Ο. Ουάιλντ στο τρομακτικά ευφυέστατο έργο – όπως εξάλλου τα περισσότερά του – «The Critic As Artist» (Ο Κριτικός ως Καλλιτέχνης – απ’ όπου και το παραπάνω απόσπασμα), έργο διαποτισμένο ως το μεδούλι με τα ιδεώδη των αρχαίων Ελλήνων, μας λέει ποιες είναι οι δύο ανώτερες μορφές τέχνης: η Ζωή και η Λογοτεχνία, η ζωή και η τέλεια έκφραση της ζωής.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που μας διαχωρίζει από τα ζώα είναι η γλώσσα: η γλώσσα που είναι ο κηδεμόνας και όχι το παιδί της σκέψης. Διαβάζοντας λοιπόν μαθαίνεις καλύτερα τη γλώσσα (…) οπότε μαθαίνεις να εκφράζεσαι και να εκφράζεις καλύτερα τη ζωή: μαθαίνεις να σκέφτεσαι καλύτερα άρα και να ζεις καλύτερα.
Γι’ αυτό ίσως ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικάνους συγγραφείς, ο Ε. Χεμινγουέι, έλεγε ότι «όλα τα καλά βιβλία έχουν κάτι κοινό: είναι πιο αληθινά απ’ ό,τι αν είχαν συμβεί πραγματικά». Εξάλλου το απόγειο του Ελληνικού πολιτισμού σύμφωνα με τον Νίτσε είναι η τραγωδία (ο ορισμός της από τον Αριστοτέλη στο βιβλίο του «Περί Ποιητικής»): «είναι λοιπόν η τραγωδία μίμηση πράξης σημαντικής και ολοκληρωμένης, η οποία έχει κάποια διάρκεια, με λόγο ποιητικό («γλυκό» ή «διανθισμένο», στην κυριολεξία), τα μέρη της οποίας διαφέρουν στη φόρμα τους, που παριστάνεται ενεργά και δεν απαγγέλλεται, η οποία προκαλώντας τη συμπάθεια και το φόβο του θεατή τον αποκαθάρει (λυτρώνει) από παρόμοια ψυχικά συναισθήματα».
Βλέπουμε εδώ λοιπόν άλλη μια χρησιμότητα του βιβλίου (γιατί η τραγωδία όπως και κάθε θεατρικό μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί): την κάθαρση. Μέσω της τέχνης και μόνο μέσω της τέχνης μπορούμε να θωρακιστούμε από τους άθλιους κινδύνους της πραγματικής ζωής.
«Ω Μέρα των ημερών όταν μπορούμε να διαβάσουμε! Ο αναγνώστης και το βιβλίο,
ο ένας χωρίς τον άλλο είναι τίποτα». Ραλφ Βάλντο Έμερσον
Τέλος υπάρχει μια ακόμα πτυχή του βιβλίου σε σχέση με την ζωή: την αθανασία. Οι συγγραφείς όλων των καλών βιβλίων κατάφεραν να περάσουν στην αθανασία τους εαυτούς τους και τους ήρωες των διηγημάτων τους. Μια αθανασία που απαιτεί όμως τον αναγνώστη για να τους ξαναδώσει ζωή. Απαιτεί γράφω, αλλά όχι χωρίς αντάλλαγμα: επιστρέφει πίσω ζωή για τη ζωή που τους δίνουμε, όπως πολύ όμορφα αφήνει να φανεί αυτή η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων.
«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».
[ Χόρχε Λουίς Μπόρχες ]
(…) Να κλείσω με ένα ακόμα γνωμικό αυτή τη φορά από την αρχαιότητα και τον Κικέρων όπου φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο η αξία του βιβλίου: «Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».
edwhellas.gr

ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΥΡΙΖΑ: 53% ΘΕΛΟΥΝ «ΡΗΞΗ», ΜΟΝΟ ΤΟ 34% «ΣΥΜΦΩΝΙΑ»!


ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Iskra παρουσιάζει, ένα σημαντικό εύρημα δημοσκόπησης, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της , που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha (10/06/15), σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δηλώνει ότι επιθυμεί τη «ρήξη» με τους πιστωτές και μόνο το 34% επιλέγει τη «συμφωνία». Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 50,2% απαντά ότι θέλει τη συμφωνία, ενώ το 37,4% επιθυμεί τη ρήξη, με το 12,4% να δηλώνει ότι δεν απαντά.
Παρότι το ερώτημα της δημοσκόπησης δεν είναι ορθά διατυπωμένο, μιας και δεν προσδιορίζει το είδος της συμφωνίας στην οποία αναφέρεται, το εύρημα είναι εντυπωσιακό και ίσως θα ήταν εντυπωσιακότερο, με δεδομένη την επιφύλαξη για την αξιοπιστία της δημοσκόπησης, αν το ερώτημα έθετε ξεχωριστά το ενδεχόμενο μιας «κακής» συμφωνίας.
Τέλος να σημειώσουμε ότι στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» το οποίο τίθεται κάπως.... «ξεκούδουνα», χωρίς να τίθεται η δραχμή ως δυνατή εναλλακτική λύση σε μια ενδεχόμενη «κακή συμφωνία», το 77% (!) τάσσεται υπέρ του ευρώ, παροτι το 40% περίπου των πολιτών θέλει σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση , τη ρήξη απέναντι σε μια συμφωνία, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας.
Μήπως, λοιπόν, η κακή διατύπωση των ερωτημάτων προκαλεί απαντήσεις σε «σύγχυση» ; Σε κάθε περίπτωση , πάντως, οι πολίτες δεν φαίνεται να κινούνται με βάση τις υποδείξεις της μιντιοκρατίας !

iskra.gr

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

«10.000 αυτοκτονίες σε πέντε χρόνια, η τελευταία ήταν του παιδιού μου»


Ο διοικητής του νοσοκομείου Ελπίς,
 Θεόδωρος Γιάνναρος


«Ο γιος μου ήταν 26 χρόνων. Πριν λίγες μέρες πήρε τη ζωή του... Όταν το έμαθα δεν ήξερα τι άλλο να κάνω παρά μόνο αυτό το βίντεο.... ».
Αυτή τη συγκλονιστική εξομολόγηση κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ελπίς Θεόδωρος Γιάνναρος μιλώντας σε βίντεο που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera.
Μικροβιολόγος με ειδίκευση τη γενετική που έχει σπουδάσει στη Καρλσρούη της Γερμανίας, στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βιέννη. «Ο γιος μου» λέει ο κ. Γιάνναρος, «είναι το τελευταίο θύμα σε μια λίστα ατελείωτη. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση σε αυτή τη χώρα έχουν αυτοκτονήσει 10.000 άνθρωποι».
Ο Θ. Γιάνναρος έχει άλλα δυο παιδιά, 24 και 28 ετών. «Ο μικρότερος είναι στρατιώτης...», λέει και είναι σαν να λέει ότι  αυτός τουλάχιστον σώθηκε: 
«Από την αρχή της κρίσης, το 2011 έχασαν τη ζωή τους περίπου 10.000 άτομα, αυτοκτόνησαν. Είναι μια μεγάλη πόλη, όχι ένα χωριουδάκι. Μια μεγάλη πόλη εξαφανίσθηκε από τον χάρτη, ο γιος μου ήταν ένας από αυτούς... Δεν ξέρω με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη. Πολλά άτομα προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, αλλά τους έσωσαν, ενώ δέκα χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει.
»Τώρα οι τράπεζες άρχισαν να παίρνουν τα σπίτια μας. Πόσους άλλους νεκρούς χρειάζονται για να καταλάβουν;... 
»Σκέφτομαι συνεχώς αυτούς τους 10.000 νεκρούς που τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα στη σιωπή. Σκέφτομαι τον γιο μου. Και σκέφτομαι ότι εάν στη Γερμανία πέθαινε ένα σκυλί με κακό τρόπο τότε θα ήταν σε όλες τις εφημερίδες και θα συζητιόταν στις τηλεοράσεις. Μα έχετε ακούσει ποτέ να μιλάνε για τους δικούς μας νέους, τους δικούς μας ηλικιωμένους που αυτοκτόνησαν; Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είχε 20.000 νεκρούς, αλλά εκείνα ήταν χρόνια πολέμου. Τι προκάλεσε αυτή τη δική μας σφαγή; Είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω... Μπορώ μόνο να πω ότι αυτή τη στιγμή ντρέπομαι που είμαι Ευρωπαίος.
»Μόλις έρθουν ασθενείς με ρωτάνε: τι πρέπει να πληρώσω για να εγχειριστώ εδώ; Τίποτα, απαντάω, είναι δημόσιο νοσοκομείο. Μετά μου δείχνουν το εισιτήριο που έχουν πάρει και καταλαβαίνω η λίστα αναμονής μοιάζει ατελείωτη.... μα με ένα καλό «φακελάκι» μπορείς να μπεις μπροστά στη σειρά. 
»Αυτά τα χρόνια με πλησίασαν από όλα τα κόμματα, αλλά έχω προσπαθήσει να μείνω ένας ελεύθερος άνθρωπος και να μη συμπορευτώ με κανέναν. Εξακολουθώ να παραμένω εδώ, να εργάζομαι για 1.400 ευρώ τον μήνα, πέντε φορές λιγότερο απ' ότι κάποια χρόνια πριν. Δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να έχει την πολυτέλεια ενός αυτοκινήτου, κινούμαι με δίκυκλο. Πριν ο γιος μου φύγει με αυτό τον τρόπο, αισθανόμουν ακόμη προνομιούχος...» 
efsyn.gr

ΔΝΤ: Είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα!!! - Σταμάτησαν οι τεχνικές συνομιλίες


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι η τεχνική ομάδα διαπραγμάτευσης του Ταμείου έπειτα από την αποτυχία να επιτευχθεί πρόοδος για μία συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα, Πέμπτη στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε τομείς- κλειδιά χωρίς να έχει καταγραφεί πρόοδος στην επίλυση αυτών των διαφορών». Όπως εξήγησε, πρόκειται για τον τομέα των συντάξεων για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά επίμονα μεταρρυθμίσεις και τους φορολογικούς συντελεστές.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις «στο πολιτικό επίπεδο.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον Ράις θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
«Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων». 

Εκνευρισμός (;) στις Βρυξέλλες
Την ίδια στιγμή και όπως μεταδίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε σωστά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα χρειαζόταν να συναντηθεί εκ νέου την Πέμπτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».
Σακελλαρίδη: Εργαζόμαστε πάνω στο δημοσιονομικό και το χρέος
«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

news247.gr

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ


Από το Σάββατο έντονη οσμή από καμένο πλαστικό πνίγει τον Αττικό ουρανό, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Ωστόσο για άλλη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός παρεμβαίνει με ρυθμούς χελώνας.

Από τη μία πλευρά η Περιφέρεια Αττικής δυσκολεύεται οικονομικά να καταβάλει το κόστος των 20.000 ευρώ που απαιτούνται για την μεταφορά χώματος για να καλυφθούν τα αποκαΐδια και θα συζητήσει το θέμα της πυρκαγιάς εκτάκτως την Πέμπτη!

Την ίδια στιγμή τρέχει διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας με τα λεφτά του ΕΣΠΑ σε μεγάλα διαδικτυακά ΜΜΕ με την οποία διαφημίζει τα έργα της. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υγείας τέσσερις ημέρες μετά αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής αποφάσισε να προτείνει μέτρα για τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδας. Ο δε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έριξε τις ευθύνες στους προκατόχους του και το τοξικό νέφος συνεχίζει να καλύπτει τον Αττικό ουρανό και να μετατρέπει σε θάλαμο αερίων την Αθήνα.

Μετά από τέσσερις ημέρες αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για παιδιά και ευπαθείς ομάδες

Σήμερα και ενώ η κάπνα και το τοξικό νέφος δεν έχουν υποχωρήσει, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για παιδιά και ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Αναλυτικά τα μέτρα

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση.




Αναφέρεται ακόμη ότι:

Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.


Οι εκτιμήσεις τις πυροσβεστικής

Μετά από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά. Το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται απρόσκοπτα με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στη συνέχεια καταβρέχουν.

Βεβαίως, από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων που αντικαθίστανται, και στη συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους. Η εκτίμηση του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής, Αθανάσιου Σερεντέλου, είναι ότι θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες ακόμη η φωτιά, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.

Για τρεις ημέρες η φωτιά θα καίει ακόμα

Τρεις με τέσσερις ημέρες θα χρειαστούν ακόμη ώστε να σβήσει τελείως η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε ιδιωτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, από την οποία έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος.

Το μπαλάκι των ευθυνών... «φταίνε οι προηγούμενοι»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε πως «πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος», είπε, σημειώνοντας πως οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.

Τρεις ημέρες μετά πήγε στον Ασπρόπυργο η Ρένα Δούρου και κατέθεσε μήνυση

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το Σάββατο.

Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για τη μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεών της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος». Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος, ο οποίος με την ομάδα του διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, τόνισε ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά. Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».

Ερευνητές και επιστήμονες στο σημείο

Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και το «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.ά. κατέκλυσαν το χώρο. Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη, που τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτριας εταιρίας του καιόμενου ΚΔΑΥ.

Μεγάλες παραλήψεις ασφαλείας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά η οποία επί τέσσερις μέρες ήταν σε εξέλιξη, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση στην Αθήνα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, χτες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την 6-6-2015.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας -Αναζητείται ο Διευθύνων Σύμβουλος

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, Τρίτη 9-6-2015, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


kourdistoportocali.com/post/44463/douroupetamenalefta

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΥΣΗ



Αντιπαθεί σφοδρότατα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού των δεξιών χριστιανοδημοκρατών, των ακροδεξιών Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών και των θλιβερών σοσιαλδημοκρατών. Το εύρος από πολιτική σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη Δεξιά όσο και τον κεντρώο σήμερα χώρο των σοσιαλδημοκρατών, καθιστά ευρύτατη την αντίθεση προς την κυβέρνηση Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κοντολογίς, καμία απολύτως σοσιαλδημοκρατική, κατ' όνομα, «κεντροαριστερούλα» κυβέρνηση σαν αυτή του Ολάντ στη Γαλλία ή του Ρέντσι στην Ιταλία δεν πρόκειται να τολμήσει να συμπαρασταθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Η αιτία είναι απλούστατη: Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ούτε καν χώρας μεγάλης σαν την Γαλλία ή την Ιταλία, δεν τολμάει να έρθει σε αντίθεση με τους Γερμανούς που κυβερνούν στο Βερολίνο! Ειδικά από τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι παραμένουν η τελευταία πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που στο σύνολό τους είναι υποταγμένοι οικειοθελώς στη γερμανική πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκλείεται να βρει στήριξη. Παρόλο που οι ψηφοφόροι των σοσιαλιστών βεβαίως και θα ήθελαν συνεργασία με όποιες αριστερές δυνάμεις υπάρχουν σε κάθε χώρα, οι Γερμανοί λαμβάνουν προληπτικά όσα μέτρα μπορούν για να αποφύγουν εξάπλωση των αριστερόστροφων συνεργασιών των κεντρώων σοσιαλιστικών κομμάτων.
Οι Γερμανοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επαναληφθεί και στον κεντρώο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αυτό που έχει ήδη γίνει στη γαλλική, την αγγλική και την ιταλική Δεξιά. Η σταδιακή στροφή, δηλαδή, δεξιών κομμάτων εναντίον της Γερμανίας -κομμάτων που εκφράζουν απειλούμενα τμήματα της αστικής τάξης, κατεστραμμένα μεσαία στρώματα και αγανακτισμένα εναντίον της γερμανικής πολιτικής λαϊκά στρώματα. Εχουμε βαθύτατη την πεποίθηση ότι σε ελάχιστα χρόνια θα ζήσουμε συγκλονιστικές πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη. Το ζητούμενο όμως είναι ο αντιγερμανισμός που θα αποτελέσει τον μοχλό αυτών των αλλαγών να μην προωθείται μόνο από δεξιά κόμματα, αλλά να υπάρχει και αντιγερμανισμός με αριστερά χαρακτηριστικά. Η σημασία της ύπαρξης της κυβέρνησης Τσίπρα και της αντίστασης του πρωθυπουργού στον προσωπικό εξευτελισμό του μέσω της αποδοχής του συνόλου των γερμανικών απαιτήσεων και όρων υπερβαίνει από αυτήν τη σκοπιά κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας.
Αν σχηματιστεί κεντροαριστερή κυβέρνηση των αντιμνημονιακών πλέον σοσιαλιστών στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο με κάποιες αριστερές δυνάμεις και αν τον Νοέμβριο που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία σχηματιστεί κυβέρνηση του Ποδέμος με τους σοσιαλιστές, ο ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων θα αρχίσει να αλλάζει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα εκ του μακρόθεν στα εκλογικά αποτελέσματα της Ιβηρικής Χερσονήσου αν έχει αντέξει μέχρι το φθινόπωρο στις γερμανικές πιέσεις. Οι πιέσεις είναι αφόρητες, το ξέρουμε. Οι υποχωρήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υπερβαίνουν σαφώς τα όρια ανοχής της ψήφου που απέσπασε υποσχόμενος άλλα πράγματα στον ελληνικό λαό, από τα οποία σχεδόν κανένα δεν έχει υλοποιήσει στους τέσσερις και πλέον μήνες διακυβέρνησής του.
Στις 47 σελίδες των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα ουσιώδη φιλολαϊκά μέτρα του εντελώς αστικού «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα οποία μέτρα συμπεριέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 8 Φεβρουαρίου 2015, ενώπιον των βουλευτών. Υποθέτουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ως εφιαλτικές τις μέρες που περνάει, ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ακόμη και μετά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει, ο πρωθυπουργός οφείλει να διαπιστώνει πως για τους Γερμανούς έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να τον διασύρουν στα μάτια των πολιτών όλων των κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ώστε να μην τολμήσει κανένας ηγέτης πλέον να «βγάλει γλώσσα» κατά του Βερολίνου, παρά να βρουν μια κάποια λύση για την Ελλάδα.

iskra.gr

Πλάτων 427-347 π.χ.


Άσκηση: το θαυματουργό ψυχιατρικό φάρμακο!



Οι ειδικοί σήμερα συμφωνούν για την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης για την καλή μας υγεία. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες έρευνες. Σε μία πρόσφατη έρευνα σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο χώρισαν 156 άτομα με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε 3 ομάδες θεραπείας:
Στην 1η ομάδα παρείχαν ψυχοφάρμακα
Στη 2η ομάδα παρείχαν ψυχοφάρμακα και ήπια άσκηση
Στην 3η ομάδα παρείχαν εντατική σωματική άσκηση
Βρήκαν ότι σε όλες τις ομάδες υπήρχε μία βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών που έφτανε το 65%.
Σε επανεξέταση στους 10 μήνες, οι έρευνες έδειξαν ότι:
 από τα άτομα  που ακολουθούσαν ψυχοφαρμακευτική αγωγή, το 38% ξαναέπεσε σε κατάθλιψη
από τα άτομα που ακολουθούσαν αγωγή με ψυχοφάρμακα και σωματική άσκηση, το 31% ξαναέπεσε σε κατάθλιψη
ενώ, από τα άτομα που είχαν υιοθετήσει ένα καλό πρόγραμμα σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση, μόνο το 9% παρουσίασε ξανά συμπτώματα κατάθλιψης
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κάψιμο 350 θερμίδων, 3 φορές την εβδομάδα μέσω εντατικής άσκησης μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη ενεργοποιώντας και αναγεννώντας νευρικές συνδέσεις σε περιοχές κατεστραμμένες από την κατάθλιψη.
Σε έρευνες με εγκεφάλους θηλαστικών βρέθηκε ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην παραγωγή εγκεφαλικών μορίων που βελτιώνουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, λειτουργώντας έτσι ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Μία έρευνα του 2010 έδειξε συγκεκριμένα ότι η εβδομαδιαία άσκηση με γιόγκα αυξάνει την παραγωγή του εγκεφαλικού στοιχείου του GABA, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες.
Το σύνολο των ερευνών αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης, όχι μόνο για τη σωματική μας υγεία, αλλά και για την ψυχική.  Ποια είναι η θέση της άσκησης στη ζωή μας σήμερα;
Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται ότι δεν ασκείται αρκετά, ούτε καν με περπάτημα. Η αυτοματοποίηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, επιτρέποντάς μας να περιορίσουμε τις κινήσεις μας στο ελάχιστο. Τα οφέλη, όμως, από τη σωματική άσκηση είναι πολλαπλά.
Τον Ιανουάριο του 2013, ο ψυχίατρος John Ratey από το Harvard Medical School παρουσίασε συγκεντρωμένες στο βιβλίο του «Η Νέα Επιστήμη της Άσκησης και του Εγκεφάλου» όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών από μεγάλα  πανεπιστήμια πάνω στα οφέλη από την καθημερινή άσκηση:
 Φαίνεται πως η γυμναστική είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εγκέφαλό μας όσον αφορά στη διάθεση, τη μνήμη και την ικανότητα να μαθαίνουμε. Ακόμα και 10 λεπτά άσκησης φαίνεται πως προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.  30 λεπτά άσκησης σε διάδρομο τρεξίματος μας βοηθούν να εκτονώσουμε την έντασή μας αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές ηρεμίας στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Επιπλέον, η άσκηση δρα σε κυτταρικό επίπεδο αντιστρέφοντας τα σημάδια γήρανσης. Σε έρευνα του 2010 στον Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, βρήκαν ότι γυναίκες με υψηλό στρες που ασκούνταν εντατικά για 45 λεπτά και για 3 συνεχόμενες μέρες έδειξαν λιγότερα συμπτώματα γήρανσης σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν υψηλό στρες και δε γυμνάζονταν.
Η γυμναστική επίσης βοηθά στο να μην «κολλά» η σκέψη σε αρνητικά θέματα με το να επηρεάζει τη ροή του αίματος σε εγκεφαλικές περιοχές που αφορούν στην εγγενή ικανότητά μας να αποφορτιζόμαστε από αγχώδεις σκέψεις.
Μέσω της άσκησης αυξάνονται τα επίπεδα των λεγόμενων παραγόντων ανάπτυξης στον εγκέφαλο, οι οποίοι βοηθούν στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών νεύρων και εδραιώνουν νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών, ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι πιο περίπλοκες δραστηριότητες, όπως το τένις ή τα μαθήματα χορού, παρέχουν τη μέγιστη ώθηση στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως όσο περισσότερο χρειάζεται να σκεφτούμε για το πώς να συντονίζουμε τα μέλη του σώματός μας, τόσο περισσότερο γυμνάζουμε και τον εγκέφαλό μας.
Οι περίπλοκες φυσικές δραστηριότητες βελτιώνουν την ικανότητά μας να μαθαίνουμε καθώς βελτιώνουν την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.  Ένας Γερμανός ερευνητής βρήκε ότι μαθητές του γυμνασίου που ασκήθηκαν με περίπλοκο πρόγραμμα γυμναστικής για 10 λεπτά είχαν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ προσοχής, από ό,τι μαθητές που είχαν ασκηθεί με απλούστερα προγράμματα, ενώ μαθητές που δεν είχαν ασκηθεί καθόλου σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Δε χρειάζεται, βεβαίως, να κάνει κανείς ιδιαίτερα έντονη γυμναστική για να νιώσει καλύτερα: έρευνες δείχνουν ότι μικρές βελτιώσεις στις επιδόσεις μας σε προγράμματα γυμναστικής, όπως το να τρέξουμε ένα χιλιόμετρο σε μικρότερο χρόνο ή να σηκώσουμε περισσότερα ελεύθερα βάρη μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας και την εικόνα σώματος.
Ο John Ratey συνιστά καθημερινή διαλειμματική αερόβια άσκηση που περιλαμβάνει μια σειρά από εκρήξεις έντονης δραστηριότητας με διαστήματα πιο χαλαρής δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, αν κάνουμε περπάτημα και είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορούμε να ενσωματώσουμε σύντομες εκρήξεις τζόκινγκ στο συνηθισμένο μας γρήγορο περπάτημα. Αν είμαστε σε λιγότερο καλή φυσική κατάσταση, μπορούμε να εναλλάσσουμε χαλαρό περπάτημα με περιόδους πιο γρήγορου βαδίσματος. Μετά από ένα τέτοιο πρόγραμμα θα νιώσουμε πιο ενδυναμωμένοι και αναζωογονημένοι μέσα στη μέρα μας και θα έχουμε την αίσθηση ότι η σκέψη μας έχει μεγαλύτερη διαύγεια.
Ακόμα και η ήπια άσκηση, όπως ένας  χαλαρός περίπατος μπορούν να κρατούν τον εγκέφαλό μας ενεργό και σε καλή κατάσταση, προστατεύοντάς μας από τον κίνδυνο της απώλειας μνήμης και διατηρώντας ικανότητές μας, όπως στην ανάκτηση πληροφοριών και λεξιλογίου, ιδιαίτερα δυνατές.  Η γυμναστική φαίνεται πως προστατεύει και την περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος, και ο οποίος κυβερνά τη μνήμη και τον προσανατολισμό στο χώρο. Ο ιππόκαμπος είναι και η πρώτη εγκεφαλική δομή που επηρεάζεται από τη νόσο Aλτσχάιμερς. Μία πρόσφατη μελέτη συνιστά ένας καθημερινός περίπατος ή λίγο τρέξιμο μπορεί να μειώσει το κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν είναι απαραίτητο να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας!

 keadd.gr

Ο Μανώλης Γλέζος γκρεμίζει τον Σουλτς: ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
«Λυπούμαι ιδιαίτερα που είμαι υποχρεωμένος και πάλι να αναφερθώ σε εσάς, προσωπικά. Πριν από λίγο ακούσαμε έναν ωραίο ρητορικό λόγο που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, σχετικά με τα δικτατορικά καθεστώτα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όμως, σήμερα η ελεύθερη Ελλάδα, μία χώρα που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού για να χαράξει τη δική της πορεία, συναντάει τη σφοδρή αντίδραση, τόσο από την πλευρά των τριών θεσμών, όσο και από τη δική σας πλευρά. Κι αυτό μου κάνει εντύπωση. Με ποιο δικαίωμα; Ως πρόσωπο έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε και να πείτε οτιδήποτε, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να επεμβαίνετε στην Ελλάδα και να προσπαθείτε να τη στραγγαλίσετε. Μακριά τα χέρια όλων των δανειστών από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα υποτάξουν τον ελληνικό λαό».

 olympia.gr

Τα θύματα της σφαγής του Διστόμου συνεχίζουν να στερούνται δικαιοσύνης


«Αν και δεν θα πρέπει να υπάρχει κρατική ασυλία για εγκλήματα πολέμου, πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις εκείνες που θα παράσχουν αποζημιώσεις και επιτέλους ένα αίσθημα δικαιοσύνης για τα θύματα και τις οικογένειές τους πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα» είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα
Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη σφαγή στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου του 1944 τα θύματα και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να στερούνται δικαιοσύνης και επανορθώσεων. Η επιτυχής μέχρι σήμερα  αξίωση για κρατική ασυλία εκ μέρους της Γερμανίας τους έχει στερήσει τις επανορθώσεις εκείνες που θα τους προσέφεραν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.
«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ένα κράτος έχει ασυλία έναντι αξιώσεων για επανορθώσεις για εγκλήματα πολέμου πρέπει να απορριφθεί και τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν αποζημιώσεις», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
Όπως έχει εξηγήσει η Διεθνής Αμνηστία, όλα τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου, ήδη από το 1907,  έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποζημιώσεις από τα κράτη, για εγκλήματα πολέμου που εκείνα διέπραξαν. Αυτή η υποχρέωση αποζημιώσεως δεν είναι απλά υποχρέωση μιας συνθήκης, αλλά πλέον είναι και μέρος του εθιμικού διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει το δικαίωμα σε αποζημιώσεις των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων και πιστεύει ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να απαγορεύουν μια αστική αγωγή σε ένα ξένο δικαστήριο για μια τέτοια αποζημίωση, όταν τα θύματα δεν έχουν άλλο μέσο να ζητήσουν αποκατάσταση.

Η υπόθεση του Διστόμου

Στην Ελλάδα, το αίτημα επανορθώσεων κατά της Γερμανίας υποβλήθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής στο ελληνικό χωριό Δίστομο, όπου στις 10 Ιουνίου 1944 γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Το 2000, ο Άρειος Πάγος  επικύρωσε την απόφαση που εκδόθηκε το 1997 από το ελληνικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με την οποία το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της Γερμανίας περί δικαστικής ασυλίας και επιδίκασε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων. Ο τότε Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο, αρνήθηκε να χορηγήσει την άδεια που απαιτείται για να εκτελεστεί η απόφαση.

Στην περίπτωση της σφαγής του Διστόμου τα θύματα δεν ήταν σε θέση να λάβουν αποζημιώσεις με διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες στη Γερμανία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε οποιαδήποτε επιτροπή αποζημιώσεων ή δια της διπλωματικής προστασίας ούτε από την Ιταλία ή ούτε από την Ελλάδα. Έχοντας εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και, ως εκ τούτου, χωρίς εναλλακτική λύση, αναζήτησαν αποκατάσταση σε ξένα δικαστήρια.

Οι ενάγοντες του Διστόμου, στη συνέχεια, άσκησαν προσφυγή κατά της Ελλάδας και της Γερμανίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο, το 2002 έκρινε την προσφυγή ως μη-παραδεκτή για το λόγο ότι η Γερμανία είχε δικαστική ασυλία. Τα θύματα στη συνέχεια επιδίωξαν με επιτυχία να επιβάλουν τις αποφάσεις μέσω ιταλικών δικαστηρίων.
Η Γερμανία αρνήθηκε να παράσχει την αποζημίωση που είχε επιδικαστεί από τα ιταλικά δικαστήρια και, αντ ‘αυτού, στις 23 Δεκεμβρίου 2008, κίνησε τη διαδικασία κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία είχε παραβιάσει την ασυλία της.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2012 το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης στη Χάγη επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία είχε νομική ασυλία έναντι μηνύσεων για αποζημιώσεις σε διεθνή δικαστήρια από θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε και σε εκείνη την περίσταση το δικαίωμα των θυμάτων να λαμβάνουν αποζημιώσεις. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου  θεώρησε  ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μετέτρεψε ουσιαστικά το δικαίωμα αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου σε ένα δικαίωμα χωρίς ένδικο μέσο για την εκπλήρωσή του.
Το Δικαστήριο δήλωσε ότι η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία και την Ελλάδα, και παραδέχτηκε ότι η απόφασή του μπορεί να αποτρέψει τα θύματα από το να λάβουν αποζημίωση. Ωστόσο, είπε ότι οι αξιώσεις «θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευση» μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας  «με σκοπό την επίλυση του ζητήματος». Στο βαθμό που η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαπραγμάτευση έως και σήμερα με σκοπό την παροχή αποζημίωσης στα θύματα.
Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Τηλ. 210 3600628
Email: athens@amnesty.org.gr
Ακολουθήστε μας στο Twitter: AmnestyGreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Που να κηρύσσαμε και χρεοκοπία: Διαβάστε τί έπαθαν τα ομόλογα και της Γερμανίας από τη μη πληρωμή στο ΔΝΤ


Ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη χθεσινή του τριτολογία στη Βουλή τόνισε πως οι δανειστές λένε μόνο τί θα πάθει η Ελλάδα αν δεν υποκύψει, δεν λένε όμως τί θα πάθουν και οι ίδιοι αν εξωθήσουν την κατάσταση στα άκρα.
Όσο, όμως, κι αν κάποιοι πιστεύουν ή θέλουνν να πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη είναι θωρακισμένη, οι αγορές που τόσο λατρεύουν κατά τα άλλα οι Θεσμοί δεν «ισχυρίζονται» το ίδιο.
Δείτε τι εγινε στα διετή ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, από τις 18.00 της Παρασκευής, που ανακοινώθηκε η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, μέχρι σήμερα Σάββατο, όπως καταγράφεται στο olympia.gr.:
Γερμανία 5% ΑΝΟΔΟΣ.
Πορτογαλία 164 % ΑΝΟΔΟΣ.
Ιρλανδια 142% ΑΝΟΔΟΣ.
Ιταλια 14% ΑΝΟΔΟΣ.
Ισπανία 10% ΑΝΟΔΟΣ.



anemosantistasis.blogspot.com

Ας δώσει επιτέλους την λύση ... ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!!!


Εδώ και μήνες αλλά και τα προηγούμενα 5 χρόνια πέρα από την οικονομική αφαίμαξη βιώνουμε και ένα συνεχή ψυχολογικό πόλεμο από τους "δήθεν" φίλους και Εταίρους μας ο οποίος έχει να κάνει με το δίλλημα πως αν δεν αποδεχτούμε την βαρβαρότητα των μέτρων που μας επέβαλλαν μέχρι τώρα (όπου κατά γενική ομολογία ακόμα και των ίδιων ήταν λάθος) αλλά και να δεχτούμε τα νέα ακόμα χειρότερα που μας προτείνουν θα μας πετάξουν από την Ευρωζώνη ή θα μας αναγκάσουν να φύγουμε μόνοι μας.
Βεβαίως οι ...
εγχώριοι θιασώτες, υποστηριχτές αλλά και ωφελημένοι αυτής της κατάστασης διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι μια πιθανή μας έξοδος (από αυτή την λυκοφωλιά για μένα) θα επιφέρει την ολοκληρωτική μας καταστροφή σε σχέση των δεινών που βιώνουμε αλλά και θα βιώσουμε μελλοντικά ........παραμένοντας μαζί με τους "φίλους μας" Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Γερμανούς κ.α όπως λέει και ο Καραγκιόζης.
Εδώ φυσικά έχει σημασία να σας  υπενθυμίσω ότι οι Άγγλοι δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα και μάλιστα θα κάνουν σύντομα και δημοψήφισμα για την παραμονή τους ή μη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα!!!
Ας μην είμαστε αφελείς και ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά κάτι δείχνουν δηλ. οι Εγγλέζοι όπως είναι γνωστό είναι ο Ευρωπαϊκός βραχίονας των Αμερικανών και ως πρώην αποικιοκράτες έχουν βαθειά Πολιτική εμπειρία και γνώση και συμμετέχουν ενεργά στην χάραξη των μελλοντικών σχεδίων για όλο τον κόσμο οπότε για μένα προβλέπουν ή σχεδιάζουν ένα διαμελισμό της Ευρώπης ο οποίος μπορεί να γίνει είτε με κάποιους τοπικούς πολέμους αλλά μπορεί να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον και με την Ισλαμοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται χιλιάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι (αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει) θα αλλοιώσουν εθνολογικά και πολιτισμικά τις εγχώριες κοινωνίες.
Το θέμα είναι το τι μπορούσαμε ή μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν λαός απέναντι σε όλα αυτά.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ευλογημένη χώρα μας (ως γεωστρατηγική θέση αλλά και ενεργειακό πλούτο) δεν είχε ποτέ και δεν έχει ηγέτες με "τσαγανό" οι οποίοι θα εκμεταλλεύονταν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα μας.
Αντιθέτως οι περισσότεροι εξ αυτών ηταν "Λίγοι" ή ήταν υπηρέτες των ξένων και των εγχώριων "Νταβατζήδων" οι οποίοι τους κατευθύνουν για την υλοποίηση των δικών τους συμφερόντων.
Και για να υποστηρίξω την άποψή μου σας υπενθυμίζω τα πρόσφατα γεγονότα όπως την "φυγή" του κ. Κωστάκη Καραμανλή το 2009, την εσκεμμένη προσχώρηση και παράδοση της Χώρας στο Δ.Ν.Τ από των κ. Γιωργάκη Παπανδρέου, την μεγάλη κωλοτούμπα του κ.  Σαμαρά και την διαφαινόμενη "Πιρουέτα" του κ. Τσίπρα ο οποίος φαίνεται να αναιρεί τις περισσότερες και ουσιαστικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις!
κ. Τσίπρα έχετε δίκιο που λέτε και λένε ότι ο λαός δεν σας έδωσε εντολή ρήξης με τους τοκογλύφους αλλά θυμηθείτε το τι του είπατε εσείς προεκλογικά με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση δηλ. ότι θα καταργήσετε τις μέχρι τότε βάρβαρες Μνημονιακές Πολιτικές και θα φέρεται την ανάπτυξη και την ευημερία.
Εφόσον λοιπόν σας ζορίζουν από έξω και από μέσα τα "Μνημονιακά Ανδρείκελα" να συνεχίσετε τις δικές τους καταστροφικές συνταγές πέστε στον λαό την αλήθεια δηλ. τι ζητάνε και που μας πάνε και προχωρήστε όχι σε εκλογές αλλά σε ένα δημοψήφισμα (στο οποίο φυσικά θα πάρετε ξεκάθαρη θέση όπως ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο με το ΟΧΙ για το σχέδιο Ανάν) με ερώτημα "Ναι ή Όχι για την παραμονή μας στη ζώνη του Ευρώ". 
Εγώ προσωπικά πιστεύω πως αν μας είχατε δηλώσει και προεκλογικά ότι αν φτάσετε σε αδιέξοδο με τους τοκογλύφους θα προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια τα ποσοστά σας θα ήταν πολύ μεγαλύτερα!!!
Επισημαίνω ξανά πως οι Άγγλοι δεν είναι "αφελείς" και κάτι γνωρίζουν που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το δήθεν Ευρωπαϊκό οικοδόμημα οπότε δώστε την ευκαιρία στον λαό να πάρει την ευθύνη αν θέλει να Ελευθερωθεί ή να παραμείνει Ραγιάς της "Γερμανικής Ευρώπης".

Αν δε το κάνετε και συνεχίσετε την Υποτέλεια και τις Κωλοτούμπες των Προκατόχων σας θα σημάνει για μας ότι είσασταν και εσείς ένα ακόμη ... "Ετοιματζίδικο" Πιόνι του Συστήματος!


kafeneio-gr.blogspot.com

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Φόρο σε όποιον βγάζει τα χρήματα από τη χώρα ανακοίνωσε η Ισλανδία!


Η χώρα που έδιωξε με κλωτσιές το ΔΝΤ, συνέρχεται από την τραπεζική κρίση και προχωρά πλέον, στο πρώτο βήμα για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Σύμφωνα με το Reuters, η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει φόρο 39% σε όσους πιστωτές των χρεoκοπημένων τραπεζών θέλουν να μεταφέρουν ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία έξω από την χώρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της χώρας ανέφερε ακόμα πως όσοι έχουν επενδύσει σε ισλανδικά στοιχεία ενεργητικού, θα έχουν την επιλογή να βγάλουν τα χρήματα τους εκτός της χώρας μέσω συναλλαγματικών δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας ή μέσω επανεπένδυσης σε μακροπρόθεσμα ομόλογα δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς τον Νοέμβριο του 2008 μετά την χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, έχοντας ενεργητικό δέκα φορές υψηλότερο από το ετήσιο εθνικό εισόδημα. Φυσικά, η Ισλανδία προχωρά στην επιβολή φόρου 39% στις εκροές καταθέσεων, καθώς διαθέτει το δικό της νόμισμα, με άλλα λόγια το ίδιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρα της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ


Σχέδιο άντλησης 28,9 δισ. ευρώ χωρίς νέο δάνειο και μέτρα


Πλήρες σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας έως το τέλος του 2016, χωρίς να συνομολογηθεί νέο δάνειο και -κυρίως- χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, έχει καταρτίσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει πολλαπλής μορφής χρηματοδότηση της Ελλάδας..., χωρίς νέο δάνειο, παρά μόνο από υφιστάμενες πηγές, οι οποίες, συνυπολογιζομένου του προτεινόμενου -στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων- από την Αθήνα στους δανειστές πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος (0,6% του ΑΕΠ), μπορεί να ανέλθει στα 28,9 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θεωρείται ότι επαρκεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού όχι μόνο για εφέτος αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος του 2016, εντός του οποίου ευελπιστεί η κυβέρνηση να βγει η χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές προς δανεισμό, έξι χρόνια μετά τον αποκλεισμό της, και να εξέλθει από τη μακρόχρονη περιπέτειά της.
Το παραπάνω ποσό θεωρείται εφικτό να συγκεντρωθεί, καθώς μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί για τον σχηματισμό του ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να σχηματιστεί εντός του επομένου έτους (1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ κατά το 2016, ποσό που σύμφωνα πάντως με τους δανειστές θα πρέπει να είναι 2% του ΑΕΠ, ήτοι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ) ούτε ακέραιη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ (πρόκειται για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος), οπότε το ποσό που θα μπορεί να συγκεντρωθεί υπερβαίνει σαφώς τα 30 δισ. ευρώ.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το παραπάνω ποσό που μπορεί να αντληθεί μέσα από διάφορες πηγές για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για το 2015 και το μεγαλύτερο μέρος του 2016, σχηματίζεται ως εξής:
* Πρώτον, από τα κέρδη που αποκόμισαν και θα έχουν αποκομίσει έως τις 30 Ιουνίου 2015 οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για τη διετία 2014 - 2015 από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά, τα γνωστά ως SMP (3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορά το 2014 και το 1,4 δισ. ευρώ το 2015).
* Δεύτερον, από τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ).
* Τρίτον, από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA - Agreement on Net Financial Assets (πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά και όχι από τη δευτερογενή αγορά όπως τα προαναφερθέντα ελληνικά ομόλογα του προγράμματος SMP, και τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012) ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
* Τέταρτον, από τη μετάθεση (μιας και πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία) πληρωμής των τόκων (4 δισ. ευρώ) του ύψους 50 δισ. ευρώ δεύτερου δανείου του EFSF.
* Πέμπτον, από τη χρεωστούμενη καταβολή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ.
* Έκτον, από την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκλήθη να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί ήταν 49,7 δισ. ευρώ, όμως χρησιμοποίησε 40 δισ. ευρώ, οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δισ. ευρώ (όσα ομόλογα EFSF κατείχε) ή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα και ως εκ τούτου είναι εύλογο το αίτημα επιστροφής αυτού του ποσού.
* Έβδομον, από τη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για το τρέχον έτος.
* Όγδοον από την αύξηση -που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητηθεί- του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 3,1 δισ. ευρώ (από τα 14,9 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ).
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το σχέδιο της Αθήνας για την επιστροφή στις αγορές προβλέπει ακόμη τη σύναψη ενός δανείου 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της επαναγοράς μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ, που φθάνουν τα 27 δισ. ευρώ.

(ΠΗΓΗ: avgi.gr)