Translate

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ελλάδα και Ελβετία συμφώνησαν για τον έλεγχο των καταθέσεων


Την υλοποίηση μιας συμφωνίας - οδικού χάρτη για τον έλεγχο των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία συναποφάσισαν οι Νίκος Παππάς και Παναγιώτης Νικολούδης με στελέχη της ελβετικής κυβέρνησης που βρέθηκαν στην Ελλάδα ειδικά για το ζήτημα αυτό μετά από πρόσκληση της ελληνικής πλευράς. Οι Ελβετοί εξέφρασαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την απορία τους για την απουσία ελληνικού ενδιαφέρον έως τώρα. 
Συγκεκριμένα φέρεται να ανέφεραν ότι μόλις δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. 
Η ελληνική κυβέρνηση - όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες - αποφάσισε να κινήσει το θέμα. Έτσι έκλεισε η σημερινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία του υπ. Οικονομικών της Ελβετίας.
Επικεφαλής από ελβετικής πλευράς ήταν ο υφ. για διεθνή Οικονομικά Θέματα Dr. Jacques de Watteville. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον υπ. Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον υπ. Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη. 
Αυτό που προέκυψε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η ανάγκη επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. 
Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους αρχές προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Τέλος στη συνάντηση αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά το Πάσχα.
πηγη:tvxs.gr