Translate

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αποσυμφόρηση φυλακών προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης


Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου για «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις».

Στα μέτρα (όπου υπάρχει και η περίπτωση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, αλλά και το bullying) προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Ειδικότερα, αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια εφόσον έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών αποφυλακίζονται εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Προβλέπεται, επίσης, ότι σε όσους απολυθούν να επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κ.λπ.

Επίσης, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια η ποινή τους μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική.

Εξάλλου, σε περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης. Τα εξαρτημένα άτομα που έχουν καταδικαστεί μπορεί να δηλώνον ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα και να εισαχθούν σε θεραπευτικό ή ειδικό κατάστημα κράτησης.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι θα εκτίουν την ποινή τους ή το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως δέκα έτη και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. Εξαίρεση θα αποτελούν όσοι κριθούν ότι πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους για να μη διαπράξουν ξανά τα ίδια αδικήματα.

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη αν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους κοινωνικής συμβίωσης, όπως επίσης προβλέπει ότι το δικαστήριο που αποφασίζει απέλαση αλλοδαπού επιβάλει σ' αυτόν απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 έτη.

Πηγή:iefimerida.gr