Translate

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Οι δέκα κορυφαίες αποδράσεις από φυλακές

Με ελικόπτερα, με βάρκες, με τούνελ και με την απειλή όπλου, έτσι επιτεύχθηκαν οι αποδράσεις που άφησαν εποχή και έδωσαν τροφή σε σεναριογράφους ταινιών και σειρών να κάνουν θαύματα και να σπάσουν όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης (pics)


Με αφορμή την απόδραση του βαρώνου των ναρκωτικών Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν από τις φυλακές της πόλης του Μεξικό σας παρουσιάζουμε τις κορυφαίες αποδράσεις που έγραψαν ιστορία.



10. John Dillinger



Ο Dillinger ήταν ένας διαβόητος κακοποιός της εποχής του, επρόκειτο για έναν από τους πιο επικίνδυνους γκάνγκστερ που εμπλέκονταν συχνά σε ληστείες και δολοφονίες. Ο ίδιος δεν είχε διστάσει να πραγματοποιήσει ληστείες σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα αδιαφορώντας παντελώς. Το 1934 συνελήφθη για τη δολοφονία ενός αστυνομικού και μεταφέρθηκε στις φυλακές Crown Point φυλακή της Ιντιάνα, από όπου σχεδίαζε να δραπετεύσει λίγο καιρό αργότερα. Έτσι, το Μάρτιο 1934 ο Dillinger πήρε όμηρο έναν από τους φύλακες με ψεύτικο όπλο και κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή σαν κύριος.

9. Η φυλακή Libby
  


Ο εμφύλιος πόλεμος αποτέλεσε, όπως σε κάθε χώρα, μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας των ΗΠΑ καθώς κανείς δεν έμεινε ανέγγιχτος. Έτσι, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οι στρατιώτες που συλλαμβάνονταν φυλακίζονταν σε στρατόπεδα, όπως τη φυλακή Libby. Εκεί οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους βασανισμούς, αλλά τη πείνα και τη πανούκλα, έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια μαζική δραπέτευση. Οι κρατούμενοι έσκαψαν μια υπόγεια σήραγγα από όπου κατάφεραν να δραπετεύσουν περισσότεροι από 109 κρατούμενοι, σε ένα διάστημα 12 ωρών.

8. Το νησί Imrali



Οι φήμες λένε ότι οι τούρκικες φυλακές είναι από τις χειρότερες του κόσμου, πράγμα που ένας Αμερικανός φοιτητής ο Billy Hayes δοκίμασε από πρώτο χέρι. Το 1970 συνελήφθη για κατοχή και εμπορεία μαριχουάνας και ενώ αρχικά του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών, σταδιακά αυξήθηκε και έφτασε στα 30 έτη. Οταν ο Hayes μεταφέρθηκε στις φυλακές του νησιού Imrali  άρχισε να σχεδιάζει την απόδραση του, την οποία πραγματοποίησε το 1975, όταν εργαζόταν στις αποβάθρες κοντά στη φυλακή και διέφυγε για την Ελλάδα.

7. Φυλακή Sarposa
 
  Πρόκειται για μια φυλακή στο Αφγανιστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί οι δυο μεγαλύτερες μαζικές δραπετεύσεις της ιστορίας. Το 2008 οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη φυλακή και κατάφεραν να απελευθερώσουν περισσότερους από 1.000 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και 300 μέλη της οργάνωσης. Το 2011 οι Ταλιμπάν ξαναχτύπησαν καθώς βοήθησαν τους κρατούμενους συμμάχους τους να σκάψουν ένα τούνελ 350 μέτρων από το εσωτερικό, έως το εξωτερικό των φυλακών. Για τέσσερις ώρες φυλακισμένοι δραπέτευσαν μέσω της σήραγγας πριν γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς.


6. Η απόδραση από το "Λαβύρινθο"

  Οι φυλακές "λαβύρινθος" βρίσκονται στην Ιρλανδία και θεωρούνταν ως μια από τις ασφαλέστερες και καλύτερα φρουρούμενες του κόσμου, όλα αυτά μέχρι το 1983 όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) αποφάσισε να απελευθερώσει μέλη του που κρατούνταν σε αυτές. Για να γίνει πράξη του σχέδιο εισήγαγαν λαθραία όπλα εντός των φυλακών, με την βοήθεια των οποίων 38 κρατούμενοι κατάφεραν να αφαιρέσουν τα κλειδιά από τους φρουρούς και να ανοίξουν τις πόρτες και να επιβιβαστούν  στα οχήματα που τους περίμεναν έξω απ' αυτές.

5. Η μεγάλη απόδραση



Η μεγάλη απόδραση, που έχει γίνει και ταινία, είναι η μαζική απόδραση δεκάδων αεροπόρων που κρατούνταν στο Stalag Luft III, ένα ναζιστικό γερμανικό στρατόπεδο. Το σχέδιο βρισκόταν στα σκαριά από την άνοιξη του 1963 όταν οι κρατούμενοι- αιχμάλωτοι πολέμου έσκαβαν για έναν ολόκληρο χρόνο ένα υπόγειο τούνελ κάτω από το στρατόπεδο, προκειμένου να αποδράσουν. Αρχικά είχε σχεδιαστεί να διαφύγουν 200 άτομα, ωστόσο τα κατάφεραν μόνο 76, άλλοι 73 συνελήφθησαν εκ νέου και άλλοι 50 εκτελέστηκαν με διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ.

4. Ο Frank Abagnale

Η ιστορία του  Frank Abagnale έγινε γνωστή από την ταινία "Πιάσε με αν μπορείς" με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ο ίδιος ήταν έναν εξαιρετικός απατεώνας, που μπορούσε να κάνει τα πάντα, από γιατρός να γίνει πιλότος και δικηγόρος σε μια μόλις νύχτα. Όταν συνελήφθη, το 1971, μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα, όπου συνέχισε να δημιουργεί φανταστικές ταυτότητες για τον εαυτό του, όπως αυτή του ομοσπονδιακού επιθεωρητή φυλακών. Ένας φίλος του εκτός των φυλακών κατάφερε να του φτιάξει μια ψεύτικη ταυτότητα του FBI με αποτέλεσμα ο Abagnale να καταφέρει να πείσει τον διευθυντή των φυλακών να τον αφήσει ελεύθερο.

3. Ο Pascal Payet
 
Η υπόθεση του Pascal Payet μοιάζει έντονα με μια εγχώρια δραπέτευση, αυτή του Παλαιοκώστα, καθώς και οι δυο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις, καθώς χρησιμοποιήσουν ελικόπτερο. Το 2003, ενώ εκπλήρωνε την 30 ετών ποινή που του είχε επιβληθεί για δολοφονία και αεροπειρατεία, αποφάσισε να νοικιάσει ένα ελικόπτερο και να το σκάσει από τις φυλακές στη Νότια Γαλλία, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές τον συνέλαβαν την ώρα της απόδρασης. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και ξαναπροσπάθησε το 2007, με ένα διαφορετικό σκηνικό. Αυτή τη φορά ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στη φυλακή και τον φυγάδευσαν με ελικόπτερο, μερικούς μήνες αργότερα συνελήφθη στη Βαρκελώνη.

2. Η εξέγερση του Ζόμπιμπορ
 
Τo Ζόμπιμπορ αποτέλεσε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που χρησιμοποιήθηκαν οι Ναζί, εκεί δολοφονήθηκαν περίπου 250.000 Εβραίοι και σοβιετικοί που βρίσκονταν αιχμάλωτοι σε αυτό. Τον Οκτώβριο του 1943 οι κρατούμενοι  Leon Feldhendler και Alexander Pechersky προχώρησαν σε εξέγερση, στην οποία συμμετείχαν ακόμη 600 συγκρατούμενοι τους και με Καλάσνικοφ και τσεκούρια που είχαν κλέψει ανάγκασαν, όσους φύλακες κατάφεραν να επιβιώσουν από την επίθεση να τους αφήσουν να δραπετεύσουν.

1. Αλκατράζ
 
  Πρόκειται για τη πιο γνωστή απόδραση όλων των εποχών, καθώς οι κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν από τη πιο γνωστή φυλακή υψίστης ασφάλεια  αναδείχθηκαν σε θρύλους, αφού όλες οι απόπειρες είχαν αποτύχει παταγωδώς. Τον Ιούνιο του 1962, οι δραπέτες σύμφωνα με τη ταινία Απόδραση από το Αλκατράζ, έσκαψαν τούνελ στους τοίχους των κελιών τους χρησιμοποιώντας κουτάλια, ενώ έφτιαξαν μάσκες από χαρτί για να ξεγελάσουν τους φύλακες, που νόμιζαν ότι οι φυλακισμένοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Οι τρεις δραπέτες φέρονται να απομακρύνθηκαν από το νησί με μια αυτοσχέδια φουσκωτή βάρκα και κουπιά. Από τότε οι αρχές αναφέρουν ότι οι τρεις άνδρες είναι αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, υποστηρίζοντας ότι πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του ωκεανού.


(Πηγή: TheRichest)
news247.gr