Translate

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Holmesburg Prison: Το σωφρονιστικό ίδρυμα που έγινε γνωστό για τα πειράματα που έκαναν στους φυλακισμένους



Η 101 ετών ιστορία του σωφρονιστικού ιδρύματος Holmesburg Prison είναι γεμάτη από βίαιες ταραχές, αιματηρούς ξυλοδαρμούς και χημικά πειράματα στους κρατούμενους. Από την κατασκευή του, το 1895 στις ΗΠΑ, πίσω από τα ψηλά τείχη του Holmesburg Prison βρέθηκαν οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες της χώρας που οι εξεγέρσεις τους κατέληγαν με μαζικούς τραυματισμούς.
Οι κυβερνητικοί γιατροί, όπως προέκυψε από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το 2011, χρησιμοποίησαν τη φυλακή στη Φιλαδέλφεια, στην Πενσυλβάνια, για να ελέγξουν διάφορες χημικές ουσίες στους τροφίμους.
Δύο δεκαετίες μετά το λουκέτο, το 1995, το μόνο που απομένει από τις πιο διαβόητες και βίαιες φυλακές στην αμερικανική ιστορία είναι τα κενά κελιά, οι υπό κατάρρευση τοίχοι και τα «σκασμένα» χρώματά τους.
Ο φωτογράφος Cindy Vasko κατέγραψε με τον φακό του τη σταδιακή παρακμή του άλλοτε υπερπλήρους σωφρονιστικού ιδρύματος που έγινε διαβόητο για τα πειράματα που έκαναν στους φυλακισμένους.

Οι τρόφιμοι πληρώνονταν για να δοκιμάζουν επάνω τους μια σειρά από επικίνδυνες ουσίες όπως ραδιενεργά, παραισθησιογόνα και τοξικά υλικά.
Εκτέθηκαν σκόπιμα σε παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις του δέρματος όπως ο έρπης και ο μύκητας που βγάζουν στα πόδια οι αθλητές.
Αυτό ισχυρίζεται στο βιβλίο του Acres of Skin o Allen Hornblum, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ 1951 και 1974 οι φυλακισμένοι έγιναν πειραματόζωα για πάνω από 30 φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.Holmesburg-PrisonHolmesburg-Prison_1
Ιστορικές φωτογραφίες δείχνουν τους ασθενείς με επιδέσμους που κάλυπταν τις πληγές και τα σημάδια τους, με έναν πρώην φυλακισμένο να μιλά για τη σκληρότητα που βίωναν.
Σε ένα από τα πειράματα που πήρε μέρος για να μπορέσει να αγοράσει τσιγάρα θυμάται πως καιγόταν από τις ουσίες που έβαλαν στην πλάτη του και ξεφλούδισε ένα στρώμα της επιδερμίδας του. «Θεέ μου, η πλάτη μου παίρνει φωτιά!
 Πάρτε το από πάνω μου», θυμάται να ουρλιάζει.

Ο άνθρωπος που συντόνιζε τα αποτρόπαια πειράματα ήταν ο δερματολόγος Dr Albert Kligman που έγραψε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες σχετικά με παθήσεις που σήμερα θεωρούνται συνηθισμένες όπως η πιτυρίδα και η ακμή.
Holmesburg-PrisonHolmesburg-Prison_1
Η διακεκριμένη καριέρα του αμαυρώθηκε από κατηγορίες για σκληρότητα μέσα στη φυλακή Holmesburg που οδήγησε και στους περιορισμούς για τα ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους.
Σχεδόν 300 κρατούμενοι κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Φιλαδέλφιας και του Albert Kligman το 2000 για τα απάνθρωπα πειράματα που διενεργήθηκαν μεταξύ 1961 και 1974.
Ο Albert Kligman έγινε πλούσιος και μεγάλο όνομα στη δερματολογία, καθώς πιστώνεται ως ο εφευρέτης της Retin-A, κρέμας κατά της ακμής και «εξαφάνισης» των ρυτίδων.Holmesburg-Prison
Αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, σημειώνοντας πως το να πληρώνει κρατούμενους για να διεξάγει πειράματα ήταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών εκείνη την εποχή.
«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων βελτίωσαν τις γνώσεις μας για τις ασθένειες του δέρματος και δεν προέκυψε μακροπρόθεσμη βλάβη σε κανέναν τρόφιμο που συμμετείχε εθελοντικά στο ερευνητικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Holmesburg-PrisonHolmesburg-Prison_1
Η φυλακή ήταν διαβόητη για τις βίαιες επιθέσεις, τις αποδράσεις, τους διεφθαρμένους φύλακες και τον βιασμό κρατουμένων.

Οι 25 ηγέτες της απεργίας πείνας του 1938 κλειδώθηκαν σε ένα τμήμα των φυλακών που έμεινε γνωστό ως «the bake ovens», με τους φύλακες να αυξάνουν τη θερμοκρασία μέχρι και τους 190 βαθμούς Φαρενάιτ.Holmesburg-PrisonHolmesburg-Prison_1
Όταν άνοιξαν τις πόρτες 58 ώρες αργότερα, τέσσερις από αυτούς είχαν ψηθεί μέχρι θανάτου.Holmesburg-PrisonHolmesburg-Prison_1Holmesburg-Prison_2Holmesburg-Prison_3Holmesburg-Prison_4
Holmesburg-Prison
  defencenet