Translate

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αχρήματη κοινωνία ( ή ) Ηλεκτρονική εγχρήματη κοινωνία…το νέο φακέλωμα!


Πιο κάτω καταγράφεται μια μικρή συζήτηση   με τραπεζικό…στέλεχος!
Θα ήθελα να μου πεις μερικά μειονεκτήματα της αχρήματης κοινωνίας.
-Θέλεις να σου πω πλεονεκτήματα;
– Όχι τα γνωρίζω, μόνο μειονεκτήματα αν ξέρεις.
Άρχισε να μου απαριθμεί μερικά θέματα της ανταλλακτικής  οικονομίας…
-Όχι δεν εννοώ αυτή την οικονομία αλλά την οικονομία που εννοεί ο Πρωθυπουργός με τις χρεωστικές – πιστωτικές κάρτες και το πλαφόν των μετρητών των 50ε – 70ε.
-Αυτή δεν είναι αχρήματη κοινωνία που λες αλλά ηλεκτρονική εγχρήματη κοινωνία, δηλαδή δεν υπάρχουν κέρματα και χαρτονομίσματα αλλά ηλεκτρονικά χρήματα.
-Ωραία, γι’ αυτή σου λέω, ποιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως  μειονεκτήματα;
-Να σου πω, ο σκοπός είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
-Σύμφωνοι, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι αυτός μόνον ο σκοπός.
…Εδώ προσπαθούσε να ξεφύγει προσπαθούσε να απαριθμήσει τα καλά  για το πως θα πιάνονται οι φοροφυγάδες, πως θα ελέγχεται γενικότερα το σύστημα…
-Άκου, θέλεις να μου πεις ή όχι; Το καταναλωτικό προφίλ του καθενός μας δεν ενδιαφέρει;
Γέλασε…
-Το προφίλ ε;  Βέβαια ενδιαφέρει τις εταιρείες ώστε να μπορούν να διαφημίζουν τα προϊόντα τους.
-Δηλαδή, πες παραδείγματα;
-Αν είσαι διαβητικός θα ψωνίζεις στο μάρκετ διαβητικά προϊόντα. Οι διαφημιστικές εταιρείες θα βρουν τρόπο να  σου διαφημίσουν  τα προϊόντα τους  με σκοπό να τους προτιμήσεις, αλλά υπάρχει ένα θέμα εδώ.
-Δηλαδή τι εννοείς;
-Θα γνωστοποιηθεί στις ασφαλιστικές από την καταναλωτική σου συμπεριφορά το πρόβλημά σου και δεν θα σε ασφαλίζει κανένας μετά ή θα ασφαλίζεσαι με πολύ υψηλό αντίτιμο.
– Που θα το μάθουν οι ασφαλιστικές αυτό;
– Έχουν τον τρόπο. Κάτι άλλο,  βέβαια ανάλογα με την καταναλωτική συμπεριφορά  μπορούν να στοχοποιηθούν άτομα ώστε να είναι εύκολα χειραγωγήσιμα, όπως οι ομοφυλόφιλοι.
– Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, αν γίνει υποκλοπή του κωδικού της κάρτας μου από χάκερ  και χάσω τα χρήματα τι θα γίνει που θα μείνω απένταρος σε μια νύχτα; Μη μου πεις ότι δεν γίνονται υποκλοπές όταν στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχουν εισβάλει τόσες φορές…
-Αυτό δεν γίνεται μα και να γίνει οι τράπεζες είναι ασφαλισμένες σε άλλες τράπεζες ή σε εταιρείες και θα καλύψουν εκείνες τη ζημιά.
-Ωραία, δεν κλέβουν οι χάκερς  μόνο από εμένα αλλά κλέβουν 100 άτομα  ή 1000 άτομα, τι γίνεται τότε;
– Θα αποζημιωθούν όλοι τους, δεν πρόκειται να χαθούν χρήματα… ελπίζω!
– Α!στο ελπίζω πήγαμε τώρα. Κάτι άλλο τώρα, αυτές  οι κάρτες θα έχουν rfid;
– Μπορεί και να έχουν, ποιο είναι το πρόβλημά σου;  Κινητό έχεις, νομίζεις ότι δεν ξέρουν που βρίσκεσαι;
– Ας ξέρουν ότι βρίσκομαι σε ένα super market ή σε ένα βιβλιοπωλείο, δεν θέλω  όμως να ξέρουν τι ψωνίζω από το μάρκετ η τι βιβλία αγοράζω από το βιβλιοπωλείο, το καταλαβαίνεις; Και μην αρχίσεις να μου λες ότι εφόσον είσαι φιλήσυχος πολίτης δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε
-Καταλαβαίνω πως το λες αλλά η τεχνολογία εξελίσσεται, άλλωστε να μη ξεχνάς ότι η ατομική ενεργεία δημιουργήθηκε για καλό, άσχετα αν έπεσαν πυρηνικές βόμβες. Αλλά και συ να σκεφτείς ότι δεν είναι το χάραγμα αυτό, μη κάνεις έτσι.
– Ναι δεν είναι το χάραγμα, αλλά εναι προδρομικές καταστάσεις και αν δεν αντισταθείς από τώρα σ΄αυτά πως θα αντισταθείς μεθαύριο στο χάραγμα, να μη ξεχνάμε ότι ο γερο- Παΐσιος μιλούσε για πτώση.
– Ναι, δίκιο έχεις είναι πτώση…
Εδώ έκλεισε η κουβέντα με άλλα πράγματα
pentapostagma.gr