Translate

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι πιο μικρές και παράλληλα όμορφες χώρες του κόσμου!

Πρόκειται για μικρές χώρες, σε μερικές περιπτώσεις μικροσκοπικές, αλλά ταυτόχρονα όμορφες και καταπληκτικές. Δείτε τη λίστα του Lonely Planet με τις 10 από τις πιο μικρές χώρες του κόσμου!


1. Μονακό, έκταση: 1.95 km²

Το Μονακό, είναι μικρό πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής. Περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από τη Γαλλία και στην τέταρτη από τη Μεσόγειο. Αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο. Είναι διάσημο για τα καζίνο, τους αγώνες Formula 1 και για τη χλιδή των πλούσιων κατοίκων του. 

2. Γρενάδα, 344 km²

Η Γρενάδα,  ανακαλύφθηκε από τον Κολόμβο το 1498είναι χώρα στην Καραϊβική θάλασσα με  πρωτεύουσα το Σαιντ Τζόρτζις (Saint George's).  Έχει ωοειδές σχήμα και είναι κατά κύριο λόγο ορεινό. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι το παλαιό ανενεργό ηφαίστειο της Αγίας Αικατερίνης (838 μ.). Η χώρα έχει λίμνες, , ωραίες παραλίες και θερμοπηγές . 

3. Μάλτα, 316 km²
Μικρή αλλά πανέμορφη μεσογειακή χώρα που μόνο βαρετή δεν είναι! Στερείται σίγουρα από πολλές ωραίες παραλίες καθώς είναι βραχώδης κατά κύριο λόγο η ακτογραμμή της αλλά παρουσιάζει έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον και φυσικές ομορφιές. Το ιστορικό της κέντρο με τα παραδοσιακά κτίρια και τις άμαξες, τα μουσεία, τα παραθαλάσσια εστιατόρια και χωριά και η ηρεμία των μικρότερων νησιών, κάνουν την Μάλτα μια μικρή χώρα που τα έχει όλα!


4. Σαν Μαρίνο, 61 km²
Η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (στα ιταλικά Serenissima Repubblica di San Marino) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο. Το Σαν Μαρίνο συχνά αναφέρεται ως το παλιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, ένα χριστιανό λιθοξόο το έτος 301, στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την παράδοση, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει απ' το διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία. Μικρή αλλά πανέμορφη χώρα με ένα επιβλητικό κάστρο. 

5. Λιχτενστάιν, 160 km²
Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν  είναι ένα μικρό ορεινό κράτος ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία.  Η πρωτεύουσα ονομάζεται Βαντούζ, ενώ μεγαλύτερη πόλη είναι το Σάαν. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος. Το Λιχτενστάιν είναι η μικρότερη γερμανόφωνη χώρα στον κόσμο και το μόνο κράτος που εκτείνεται αποκλειστικά μέσα στις Άλπεις. Επίσης, είναι η μόνη γερμανόφωνη χώρα που δεν συνορεύει με τη Γερμανία. Αγαπημένος προορισμός για αφορολόγητες αγορές, σκι, ποδηλασία στην κοιλάδα του Ρήνου. 

6. Νησιά Μάρσαλ, 181 km²
Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό , μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας. Πρόκειται για κοραλλιογενή νησιά, τα οποία περιβάλλονται από άλλα, μικρότερα.  Τυφώνες πλήττουν τα νησιά περιστασιακά και προκαλούν συχνά μεγάλες καταστροφές, οπότε προσέξτε ποια εποχή θα τα επισκεφτείτε! Επιπλέον, τα νησιά απειλούνται με αφανισμό λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αφού το έδαφος των περισσότερων νησιών είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 


7. Sain Kitts & Nevis, 261 km²

Η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Η πρωτεύουσα και η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού αυτού κράτους είναι κυρίως στο μεγαλύτερο νησί του, τον Άγιο Χριστόφορο, που πήρε το όνομά του από το θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493. Υπέροχες παραλίες και ατελείωτες χρυσές αμμουδιές προσφέρονται για ιδανικές εξωτικές διακοπές!


8. Μαλδίβες, 298 km²

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τα νησιά από τις καταιγίδες και τα μεγάλα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Ιδανικός προορισμός για γαμήλιο ταξίδι, καθώς δεν υπάρχει όμοιος του πουθενά! Μικροσκοπικά νησάκια, το κάθε ένα και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με bungalows στην αμμουδιά ή πάνω στο νερό, ολόλευκες αμμουδιές με φοίνικες και καταγάλανα νερά γεμάτα τροπικά κοράλλια και ψάρια...ένα μέρος που δεν περιγράφεται με λόγια....!


9. Τουβαλού, 26 km²

Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1050 χλμ βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες. Το 2007 η κυβέρνηση των νησιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και επεσήμανε τον κίνδυνο να βυθιστούν τα νησιά στη θάλασσα εξαιτίας αυτών των αλλαγών. Πρόκειται για το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό , το Μονακό και το Ναούρου. Είναι περιοχή ειδυλλιακή και ανέγγιχτη, τόσο απομονωμένη που προσφέρει πραγματική ηρεμία. 


10. Ναουρού, 21 km²

To Ναουρού ή Ναούρου είναι μια νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Παλιότερα ήταν γνωστό ως "Νησί της Χαράς". Είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης, το μικρότερο σε έκταση κράτος της Γης . Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Πρόκειται για , με 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελεί επίσης τη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο και το μόνο δημοκρατικό κράτος που δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα. 

traveltipsgr.blogspot.com