Translate

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Άσκηση: το θαυματουργό ψυχιατρικό φάρμακο!



Οι ειδικοί σήμερα συμφωνούν για την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης για την καλή μας υγεία. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες έρευνες. Σε μία πρόσφατη έρευνα σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο χώρισαν 156 άτομα με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε 3 ομάδες θεραπείας:
Στην 1η ομάδα παρείχαν ψυχοφάρμακα
Στη 2η ομάδα παρείχαν ψυχοφάρμακα και ήπια άσκηση
Στην 3η ομάδα παρείχαν εντατική σωματική άσκηση
Βρήκαν ότι σε όλες τις ομάδες υπήρχε μία βελτίωση στα συμπτώματα των ασθενών που έφτανε το 65%.
Σε επανεξέταση στους 10 μήνες, οι έρευνες έδειξαν ότι:
 από τα άτομα  που ακολουθούσαν ψυχοφαρμακευτική αγωγή, το 38% ξαναέπεσε σε κατάθλιψη
από τα άτομα που ακολουθούσαν αγωγή με ψυχοφάρμακα και σωματική άσκηση, το 31% ξαναέπεσε σε κατάθλιψη
ενώ, από τα άτομα που είχαν υιοθετήσει ένα καλό πρόγραμμα σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση, μόνο το 9% παρουσίασε ξανά συμπτώματα κατάθλιψης
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κάψιμο 350 θερμίδων, 3 φορές την εβδομάδα μέσω εντατικής άσκησης μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη ενεργοποιώντας και αναγεννώντας νευρικές συνδέσεις σε περιοχές κατεστραμμένες από την κατάθλιψη.
Σε έρευνες με εγκεφάλους θηλαστικών βρέθηκε ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην παραγωγή εγκεφαλικών μορίων που βελτιώνουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, λειτουργώντας έτσι ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Μία έρευνα του 2010 έδειξε συγκεκριμένα ότι η εβδομαδιαία άσκηση με γιόγκα αυξάνει την παραγωγή του εγκεφαλικού στοιχείου του GABA, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες.
Το σύνολο των ερευνών αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης, όχι μόνο για τη σωματική μας υγεία, αλλά και για την ψυχική.  Ποια είναι η θέση της άσκησης στη ζωή μας σήμερα;
Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται ότι δεν ασκείται αρκετά, ούτε καν με περπάτημα. Η αυτοματοποίηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, επιτρέποντάς μας να περιορίσουμε τις κινήσεις μας στο ελάχιστο. Τα οφέλη, όμως, από τη σωματική άσκηση είναι πολλαπλά.
Τον Ιανουάριο του 2013, ο ψυχίατρος John Ratey από το Harvard Medical School παρουσίασε συγκεντρωμένες στο βιβλίο του «Η Νέα Επιστήμη της Άσκησης και του Εγκεφάλου» όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών από μεγάλα  πανεπιστήμια πάνω στα οφέλη από την καθημερινή άσκηση:
 Φαίνεται πως η γυμναστική είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εγκέφαλό μας όσον αφορά στη διάθεση, τη μνήμη και την ικανότητα να μαθαίνουμε. Ακόμα και 10 λεπτά άσκησης φαίνεται πως προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.  30 λεπτά άσκησης σε διάδρομο τρεξίματος μας βοηθούν να εκτονώσουμε την έντασή μας αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές ηρεμίας στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Επιπλέον, η άσκηση δρα σε κυτταρικό επίπεδο αντιστρέφοντας τα σημάδια γήρανσης. Σε έρευνα του 2010 στον Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, βρήκαν ότι γυναίκες με υψηλό στρες που ασκούνταν εντατικά για 45 λεπτά και για 3 συνεχόμενες μέρες έδειξαν λιγότερα συμπτώματα γήρανσης σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν υψηλό στρες και δε γυμνάζονταν.
Η γυμναστική επίσης βοηθά στο να μην «κολλά» η σκέψη σε αρνητικά θέματα με το να επηρεάζει τη ροή του αίματος σε εγκεφαλικές περιοχές που αφορούν στην εγγενή ικανότητά μας να αποφορτιζόμαστε από αγχώδεις σκέψεις.
Μέσω της άσκησης αυξάνονται τα επίπεδα των λεγόμενων παραγόντων ανάπτυξης στον εγκέφαλο, οι οποίοι βοηθούν στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών νεύρων και εδραιώνουν νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών, ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι πιο περίπλοκες δραστηριότητες, όπως το τένις ή τα μαθήματα χορού, παρέχουν τη μέγιστη ώθηση στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως όσο περισσότερο χρειάζεται να σκεφτούμε για το πώς να συντονίζουμε τα μέλη του σώματός μας, τόσο περισσότερο γυμνάζουμε και τον εγκέφαλό μας.
Οι περίπλοκες φυσικές δραστηριότητες βελτιώνουν την ικανότητά μας να μαθαίνουμε καθώς βελτιώνουν την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.  Ένας Γερμανός ερευνητής βρήκε ότι μαθητές του γυμνασίου που ασκήθηκαν με περίπλοκο πρόγραμμα γυμναστικής για 10 λεπτά είχαν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ προσοχής, από ό,τι μαθητές που είχαν ασκηθεί με απλούστερα προγράμματα, ενώ μαθητές που δεν είχαν ασκηθεί καθόλου σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Δε χρειάζεται, βεβαίως, να κάνει κανείς ιδιαίτερα έντονη γυμναστική για να νιώσει καλύτερα: έρευνες δείχνουν ότι μικρές βελτιώσεις στις επιδόσεις μας σε προγράμματα γυμναστικής, όπως το να τρέξουμε ένα χιλιόμετρο σε μικρότερο χρόνο ή να σηκώσουμε περισσότερα ελεύθερα βάρη μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας και την εικόνα σώματος.
Ο John Ratey συνιστά καθημερινή διαλειμματική αερόβια άσκηση που περιλαμβάνει μια σειρά από εκρήξεις έντονης δραστηριότητας με διαστήματα πιο χαλαρής δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, αν κάνουμε περπάτημα και είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορούμε να ενσωματώσουμε σύντομες εκρήξεις τζόκινγκ στο συνηθισμένο μας γρήγορο περπάτημα. Αν είμαστε σε λιγότερο καλή φυσική κατάσταση, μπορούμε να εναλλάσσουμε χαλαρό περπάτημα με περιόδους πιο γρήγορου βαδίσματος. Μετά από ένα τέτοιο πρόγραμμα θα νιώσουμε πιο ενδυναμωμένοι και αναζωογονημένοι μέσα στη μέρα μας και θα έχουμε την αίσθηση ότι η σκέψη μας έχει μεγαλύτερη διαύγεια.
Ακόμα και η ήπια άσκηση, όπως ένας  χαλαρός περίπατος μπορούν να κρατούν τον εγκέφαλό μας ενεργό και σε καλή κατάσταση, προστατεύοντάς μας από τον κίνδυνο της απώλειας μνήμης και διατηρώντας ικανότητές μας, όπως στην ανάκτηση πληροφοριών και λεξιλογίου, ιδιαίτερα δυνατές.  Η γυμναστική φαίνεται πως προστατεύει και την περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος, και ο οποίος κυβερνά τη μνήμη και τον προσανατολισμό στο χώρο. Ο ιππόκαμπος είναι και η πρώτη εγκεφαλική δομή που επηρεάζεται από τη νόσο Aλτσχάιμερς. Μία πρόσφατη μελέτη συνιστά ένας καθημερινός περίπατος ή λίγο τρέξιμο μπορεί να μειώσει το κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν είναι απαραίτητο να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας!

 keadd.gr