Translate

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Φόρο σε όποιον βγάζει τα χρήματα από τη χώρα ανακοίνωσε η Ισλανδία!


Η χώρα που έδιωξε με κλωτσιές το ΔΝΤ, συνέρχεται από την τραπεζική κρίση και προχωρά πλέον, στο πρώτο βήμα για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Σύμφωνα με το Reuters, η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει φόρο 39% σε όσους πιστωτές των χρεoκοπημένων τραπεζών θέλουν να μεταφέρουν ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία έξω από την χώρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της χώρας ανέφερε ακόμα πως όσοι έχουν επενδύσει σε ισλανδικά στοιχεία ενεργητικού, θα έχουν την επιλογή να βγάλουν τα χρήματα τους εκτός της χώρας μέσω συναλλαγματικών δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας ή μέσω επανεπένδυσης σε μακροπρόθεσμα ομόλογα δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς τον Νοέμβριο του 2008 μετά την χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, έχοντας ενεργητικό δέκα φορές υψηλότερο από το ετήσιο εθνικό εισόδημα. Φυσικά, η Ισλανδία προχωρά στην επιβολή φόρου 39% στις εκροές καταθέσεων, καθώς διαθέτει το δικό της νόμισμα, με άλλα λόγια το ίδιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρα της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ