Translate

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ποια 'αλληλέγγυα' Ε.Ε.; Η Ουγγαρία αποχωρεί απ' το Δουβλίνο ΙΙ και κλείνει τα σύνορα σε πρόσφυγες


Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως αποχωρεί προσωρινά από τον ευρωπαϊκό κανονισμό "Δουβλίνο 2" προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Ε.Ε.
Επί της ουσίας, η Ουγγαρία σταματά να δέχεται την επιστροφή προσφύγων που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αυτής, αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η κυβέρνηση ανάφερε με ιδιαιτέρως κυνικό τρόπο, "η βάρκα γέμισε και δεν χωράει άλλους".
Μεγάλος αριθμός μεταναστών περνούν στην Ουγγαρία μέσω των συνόρων της με τη Σερβία. Οι περισσότεροι συνεχίζουν προς άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Γερμανία.
"Είναι πολύ δύσκολο. Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη. Περπατήσαμε 50 χιλιόμετρα σε δύο δόσεις. Μετά μπήκαμε στη ΦΥΡΟΜ. Μετά περπατήσαμε για επτά μέρες, στη σειρά, σαν τρενάκι, μέχρι τη Σερβία. Και μετά τη Σερβία ήρθαμε εδώ, στην Ουγγαρία, και είμαστε ασφαλείς", περιγράφει ο Αχμέντ από το Μαρόκο, μιλώντας στο Euronews.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις για την απόφασή της.
Την ίδια ώρα όμως, η χώρα ετοιμάζεται να σηκώσει φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία.
Στο νότο η Ουγγαρία συνορεύει με τη Ρουμανία, την Σερβία και την Κροατία. Η Σερβία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κροατία και η Ρουμανία δεν Και κάπως έτσι, η Βουδαπέστη υποστηρίζει πως η απόφασή της δεν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
"Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει από τον υπουργό εσωτερικών να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες να σφραγίσει τα ουγγροσερβικά σύνορα. Μιλάμε για μια περιοχή μήκους 175 χλμ., το κλείσιμο της οποίας μπορεί να γίνει με έναν φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας.
Πρόσθεσε ότι θα γίνει συνάντηση με τις αρχές της Σερβίας την 1η Ιουλίου για να συζητηθεί το σχέδιο για τον φράκτη.

news247.gr